Obavijesti

News

Komentari 15

Zrakoplovni tehničar: Neki vatrogasci su bili neoprezni

Zrakoplovni tehničar: Neki vatrogasci su bili neoprezni
1

Denis Buranji, zrakoplovni tehničar na suđenju Draženu Slavici, detaljno je opisao transport vatrogasaca iz Šibenika na Kornat. Rekao je da su bili dobro raspoloženi

VIDEO

Denis Buranji, tehničar-letač, član posade „zagrebačkog“ helikoptera kojim su vatrogasce prevozili iz Šibenika na otok Kornat ispričao je u nastavku suđenja Draženu Slavici kako je 30. kolovoza 2007. puhalo olujno jugo te o detaljima transporta gasitelja na otok. Rekao je kako im je iz kanistra curilo gorivo, a neki od njih ponašali su se nestašno. Ostavljali su dijelove odjeće uokolo helikoptera i fotografirali letjelicu. 

– Postojala je opasnost da odjeću i opremu ne zahvati elisa helikoptera, pa smo ih morali opominjati – dodao je Buranji. 

Zbog konfiguracije terena i jakoga vjetra morali su sa zapovjednikom intervencije, pokojnim Dinom Klarićem dogovarati mjesto iskrcaja ljudi, te kasnije kruške s vodom. U jednom trenutku im se ispuhala guma, pa su, nakon što su vatrogasce ostavili kilometar od kruške i linije požara, otišli na zamjenu kotača u bazu Divulje. Tri sata kasnije su ponovno morali na Kornat spašavati vatrogasce, iako nisu znali da ima ranjenih i mrtvih.

 - Nadletjeli smo nekoliko puta i uočili skupinu vatrogasaca. Spustili smo se niže i vidjeli da ima ozlijeđenih. No, nismo im mogli pomoći, jer nismo imali opremu za spašavanje. U međuvremenu smo dobili zapovijed da idemo po vojne vatrogasce na Lošinj, te GSS-ovce u Zadar – ispričao je Buranji. Iako je na pitanje obitelji poginulih najprije odgovorio da se nisu mogli spustiti pokraj ranjenih vatrogasaca, kasnije se ispravio da su to mogli učiniti 100-150 metara dalje. 

– Nismo imali opremu, osim možda jedna ili dvoja nosila – odgovorio je Buranji. A, zašto svejedno nisu u više navrata unosili vatrogasce i tako ih što prije prevezli do bolnice, odgovorio je kako su dobili nalog da idu na Lošinj. Nije mogao odgovoriti niti to tko im je to zapovjedio. Zato je znao da njihov helikopter, kojim je kasnije došla splitska ekipa sa spasiocima nije imao ispravnu LPG dizalicu što je usporilo tijek spašavanja. 

– U knjižici je još ranije pisalo da se zabranjuje uporaba pokvarene dizalice. No, zapovjednik eskadrile je odobrio letenje s takvom dizalicom – potvrdio je svjedok. Suđenje se nastavlja početkom idućega mjeseca, a svjedočenje jedinoga preživjeloga vatrogasca Frane Lučića najavljeno je za 5. listopada. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 15

VIDEO

Strašna snimka napada na bus ZET-a! Vozač: 'Urlao je da će me ubiti, imao je nadljudsku snagu'
VOZAČ ZA 24SATA

Strašna snimka napada na bus ZET-a! Vozač: 'Urlao je da će me ubiti, imao je nadljudsku snagu'

Vozač ZET-a, otac dvoje male djece, u subotu u 23.47 proživio je strašan napad: 'Udarao je glavom, rukama i nogama u staklo. Govorio mi je da će me ubiti. Još se tresem. Staklo me rasjeklo', rekao nam je

FOTO Dvor pogodilo nevrijeme: 'Led je stukao sve što je stigao, nosilo je i trgalo nam krovove!'
LED VELIČINE ORAHA

FOTO Dvor pogodilo nevrijeme: 'Led je stukao sve što je stigao, nosilo je i trgalo nam krovove!'

Čitatelj nam je poslao fotografije nevremena koje je pogodilo Unčane u općini Dvor u ponedjeljak poslijepodne. DHMZ je poslao posebno upozorenje za dvije regije u utorak
Tragedija kod Varaždina: Sin je ubio svog oca pa ranio i majku?
POLICIJA GA JE UHITILA

Tragedija kod Varaždina: Sin je ubio svog oca pa ranio i majku?

Nakon pružanja hitne medicinske pomoći, ozlijeđeni muškarac je preminuo na mjestu događaja