Obavijesti

Lifestyle

Komentari 2

Spriječite trovanje i povraćanje pravilnim čuvanjem hrane

Spriječite trovanje i povraćanje pravilnim čuvanjem hrane
1

Sve sirove namirnice na suncu ne smiju stajati duže od pola sata, a izbjegavajte mu davati i meso s roštilja, kolače, torte i sirova jaja. Kombinirajte suhu i mokru hranu

VIDEO

Pseći metabolizam zeznuta je stvar. Odabir pravilne hrane za pse u većini slučajeva svodi se na sustav pokušaja i pogrešaka odnosno eliminacije okusa koje psu neće stvarati poteškoće poput proljeva, povraćanja i češkanja. Od tridesetak brendova koliko ih se nalazi na tržištu svaki ima nekoliko vrsta, ali i okusa te izbor one najbolje za vašeg psa nije niti malo lagan.

Hranu za pse najčešće dijelimo na suhu odnosno dehidriranu hranu i na konzerve/paštete. Treća skupina, ujedno i najmanje zastupljena na tržištu jest sirova hrana za pse. Kao i sami vlasnici i struka je podijeljena oko toga treba li davati psima suhu hranu ili pak hranu iz konzervi. Laički rečeno najveća razlika je u načinu skladištenja te omjerima mesa, žitarica, bjelančevina i proteina. Konzervirana hrana, iako skuplja, u sebi sadrži više biljnih bjelančevina i mesa te više vode, što može biti korisno za vlaženje nekih organa (bubrega i mjehura), a samim tim i stolice su rjeđe. Zbog intenzivnijeg mirisa, ali i veće količine mesa mnogim psima je konzervirana hrana ukusnija.

Spriječite trovanje

Uz cijenu, najveća mana konzervirane hrane jest kratkotrajnost nakon otvaranja. Ljeti to može značiti brzo kvarenje, a samim time i trovanje psa. Kako bi to spriječili, ono što vaš ljubimac nije pojeo najbolje je nakon najviše pola sata baciti. Prednost dehidrata je u tome što ga je lakše skladištiti i transportirati, a ima i manje intenzivan miris. 

Također, na dehidriranu hranu se ne skupljaju ni muhe, što nije slučaj s vlažnom hranom. Budući da u njoj ima manje vode, psi puno rjeđe imaju mekane stolice. Naravno, ne treba zanemariti niti cijenu koja je gotovo uvijek niža nego u slučaju konzervi, pašteta i slične hrane. Najveći nedostatak suhe hrane jest količina žitarica, umjetnih bojila, šećera i ostalih aditiva koje određeni proizvođači u nju pretjerano stavljaju zbog čega se psi i debljaju.

Psi razlikuju okuse, ne i brendove

Kod odabira hrane za psa važno je da razlikujete brendove od vrsta okusa, a upravo je to najčešća pogreška koju vlasnici čine. Odgovarajući na pitanje koju vrstu hrane jede njihov pas navode ime brenda ne znajući da unutar jednog brenda postoje različite vrste, ali i okusi hrane. Ako neki od okusa njihov pas izbjegava, automatski će cijeli brend proglasiti lošim što u većini slučajeva nije istina. Neki psi više vole govedinu, puretinu ili pak ribu. Vjerovali ili ne ima pasa koji su vegetarijanci. Zato naglašavamo da psima brendovi kao brendovi ništa ne znače. Njih zanima ukusna i zdrava hrana.

Kad je odabir u pitanju ne treba generalizirati odnosno kao odgovor na pitanje tko je u pravu kada je zdrava prehrana u pitanju - veterinari/proizvođači ili vlasnici savjetovat ćemo vam da poslušate obje strane, a prije svega vjerujte vlastitom psu. Općenito gledano ako vaš pas ne odbija hranu, a pritom ima tvrdu stolicu, ne povraća, nema problema s dlakom i češkanjem određena vrsta hrane vrlo vjerojatno mu odgovara. Savjetujemo vam da prilikom kupnje obavezno gledate deklaracije odnosno listu sastojaka koja se nalazi u hrani (što veći udio mesa to bolje), ali pritom pripazite na marketinške trikove. 

Pazite na marketinške trikove

Jedan od najčešćih trikova jest da se jedan sastojak razlomi na nekoliko manjih, a sve s ciljem kako bi se dobio dojam da je hrana zdravija. Primjerice, na vrećici će pisati da hrana ima okus puretine, a među sastojcima uz puretinu nalazit će se desetak vrsta žitarica. Naravno, podijeljenih na manje količine. Kupac će shvatiti da u hrani prevladava puretina iako je situacija obrnuta - hranom prevladavaju žitarice. Kako utvrditi glavne sastojke u hrani? Proizvođači na početak liste u pravilu stavljaju zastupljenije sastojke. Ako se puretina nalazi na desetom mjestu budite uvjereni da je najmanje zastupljena.

Prilikom kupnje  hrane obavezno gledajte deklaracije odnosno listu sastojaka 

Kao vlasnik labradora koji će uskoro proslaviti treći rođendan spadam u nesretnike čiji pas ima zeznut metabolizam. Tijekom života promijenio je šest vrsta hrane (plus nekoliko okusa) i generalno gledajući (ako vaš pas nema specifična oboljenja koja zahtijevaju veterinarske dijete), savjetujemo vam, a to je i praksa većine ostalih vlasnika čiji psi imaju problema s metabolizmom, da kombinirate raznovrsnu hranu. Osnovna hrana neka bude dehidrat, a povremeno za nagradu psu uz dehidrat dajte konzervu/jogurt. 

Što izbjegavati?

Ako vaš pas od malena jede jednu vrstu hrane, bez obzira bio to dehidrat, konzerva ili sirova hrana, a nema nikakvih problema nemojte eksperimentirati. Obavezno ponesite količinu uobičajene hrane dovoljne za cijelo vrijeme trajanja godišnjeg odmora jer naglim i čestim mijenjanjem brendova te okusa šokirat ćete pseću probavu što će uzrokovati mekane stolice.

Psima izbjegavajte davati ljudske poslastice poput mesa i kostiju s roštilja, sirova jaja, čokoladu, kolače, torte, sladoled, hrenovke, parizer i sušene mesne prerađevina. Umjesto toga tijekom godišnjeg na njihovom meniju povremeno neka budu kuhani obroci iz domaće radinosti te namirnice poput svježeg kravljeg sira, jogurta, voća i kuhanog povrća. Sve sirove namirnice na suncu ne smiju stajati duže od pola sata, a ako vaš pas ljeti manje jede ne trebate se previše brinuti jer razlog za post većinom je vrućina.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak
NJEMU JE UPALILO... SEDAM PUTA!

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak

Ove ideje i savjete su pobjednici koristili prije, a smatraju ih korisnima u lovu na dobitak. Nipošto nisu jamstvo za osvajanje nagrade, ali mogu povećati šanse za dobitak

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!
STRAVA I UŽAS

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!

Zach je odlučio posjetiti dr. Naomi Sutton uvjeren da ga je penis 'izdao' kad mu se počelo događati da zbog preuske kožice na vrhu spolovila ne može doživjeti orgazam
Najopasniji znakovi Zodijaka: Manipuliraju, agresivni su, ljubomorni, temperamentni...
MISLITE DA STE MEĐU NJIMA?

Najopasniji znakovi Zodijaka: Manipuliraju, agresivni su, ljubomorni, temperamentni...

Vješto skrivaju svoje pravo lice i s njima se nikako ne želite naći u konfliktu. Manipulacija, ljubomora i agresivnost samo su neke od njihovih 'vrlina'