• Članak
  • Komentari 5
  • Share 4
  • Tweet

Lovom na sličice djecu se uči pospremanju sobe i urednosti

Postavite pravilo da za sve što 'uđe u sobu' nešto mora iz nje i 'izaći'. Tako ćete spriječiti gomilanje starih, neupotrebljivih ili suvišnih stvari u dječjim prostorijama

Ponedjeljak, 29. 8. 2011. u 08:30    Piše: Ivana Cesarec
Lovom na sličice djecu se uči pospremanju sobe i urednosti Fotolia Ako osjete da kontroliraju prostor djeca će rado spremati

Pjevušite li, plešete ili fućkate dok obavljate kućanske poslove, naučit ćete dijete da se pomno brine za vlastiti prostor i stvari. Djeca brže usvajaju ono što roditelji rade od onog što govore, kažu psiholozi. Najpozitivniji stav prema održavanju reda razvit će djeca koja osjećaju da je soba (ili kutak) “samo” njihova - uređena prema njihovim željama. Uz malo razumijevanja mrsko pospremanje sobe pretvorit ćete u igru učeći tako djecu odgovornosti i organizaciji. Igru pospremanja započnite tabelom. 

Na popisu, koji će uključivati slaganje kreveta i igračaka, brisanje prašine i slično, dužnosti ilustrirajte jarkim bojama. Kako biste pomogli djetetu da se snađe, načinite zabavne oznake koje ćete postaviti na mjesta. Tako će ladica s čarapama dobiti oznaku sa slikom “rasplesanih” čarapa u duginim bojama.

Raspodjela 

Možete razdvojiti jutarnje i večernje zadatke kako biste si olakšali. Ujutro spremajte krevet i odjeću, a igračke pospremajte navečer.

Slaganje odozdo prema gore

Često korišteni predmeti trebali bi se nalaziti na nižim policama ili na podu, a više razine namijenjene su manje zanimljivim stvarima. Najdražemu medi mjesto bi trebalo biti na krevetu, a slikovnicama u plastičnoj kutiji na ormariću uz krevet.

Udvoje je uvijek zabavnije

Čak i kad dijete nauči održavati red, iskoristite vrijeme pospremanja za veseli kućni mjuzikl ili razgovor.

Pročitajte više vijesti iz rubrike Dom.

Tagovi: pospremanje sobe, igra, dječja soba

Izdvojeni komentari 5 komentara Pogledaj sve komentare
29.08.2011., 09:12

komarac11: Super ideja sa sličicama!!

30.08.2011., 01:46

mila 19: a ko je to izmislija? kad se uda moja mala će čistit sobe a do tada ja....pa će ona svojoj dici čistit sobe do njihove ženidbe i tako u krug...a te slije obiste mačku o rep...

29.08.2011., 08:54

DRITO_KONJ: A da se drzite vijesti a ne dijeljenja glupih savjeta?

Ne slažeš se? Komentiraj!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.

Budite naš čitatelj reporter Obrazac
telefon: 01/24-24-242 e-mail: reporter@24sata.hr Sve priče objavljene u tiskanom izdanju nagrađujemo sa 100 do 1000 kuna. Šaljite i na MMS: 099/224-2424, SMS 662024 (1,24 kn za sve operatere).

Zatvori / Otvori toolbar