Obavijesti

Lifestyle

Komentari 1

Sigurniji blagdani: Opasnost od požara zbog bora i lampica

Sigurniji blagdani: Opasnost od požara zbog bora i lampica
1

Da su blagdani opasni, pokazuju i američke statistike - svake godine ukrasi "skrive" 300 požara u kojima strada 14 ljudi, a lampice na boru mogu doseći 90°C

VIDEO

Božićna drvca s kojih bljeskaju razigrane lampice u tren će oka probuditi blagdanski ugođaj i rasplamsati atmosferu, ali mogu i dom. Neke svjetiljke, ako su stalno uključene, mogu se zagrijati i do 90°C, pa svaki put kad odlazite od kuće ili idete na spavanje, obvezno isključite svu ukrasnu rasvjetu. 

Također, pripazite da žaruljice ne budu u izravnom kontaktu s ukrasima i iglicama. Prije postavljanja provjerite je li utikač ispravan, a žice neoštećene kako biste spriječili kratki spoj. U utičnicu priključite samo jedan produžni kabel, a u svaki produživač uključite najviše tri seta lampica. 

Nikad bor ne ukrašavajte upaljenim svjećicama. Odaberite ukrase s oznakom nezapaljivo (“fire retardant”), a istu oznaku potražite i ako kupujete umjetno drvce. Bor postavite što dalje od peći, radijatora, grijalica i TV-a, a iglice i grančice ne spaljujte u peći jer crnogorica obiluje biljnim sokovima, gore brzo i žestoko te plamen može lako izmaknuti kontroli. Uputno je i pokraj bora držati aparat za gašenje jer za samo 20 sekundi plamen će zahvatiti cijeli bor, a za 90 s od drvca ostaje samo pepeo.

Da su blagdani opasni, pokazuju i američke statistike - svake godine ukrasi skrive 300 požara u kojima strada 14 ljudi.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Svježe ili staro drvce? 

Svježi bor je intenzivne zelene boje, deblo mu je ljepljivo i puno smole. Kad savijete iglice, one se lome, no teško ih je otkinuti s grančice. Kad njime udarite o tlo, sa svježeg drvca neće pasti mnogo iglica, a sa suhog će se sručiti čitav slap.

Da je bor dulje svjež

Ako ste bor kupili prije, skratite deblo pet cm te ga uronite u vodu i ostavite na balkonu ili što hladnijemu mjestu. U prva 24 sata popit će četiri litre vode, a nakon toga po litru na dan. Drvce unesite neposredno prije ukrašavanja i postavite ga u stabilan stalak tako da mu deblo bude u vodi.

Oprez s umjetnim snijegom

Ako imate malo dijete, lomljive ukrase te sve ukrase koje dijete može progutati stavite na više grane, izvan njegova dohvata. Ukrašavanje sprejevima i umjetnim snijegom može iritirati dišne puteve, stoga potražite sprejeve s oznakom “nontoxic”.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Manjak magnezija: Evo koji su prvi simptomi i što uzimati
KOJE SU OPTIMALNE DOZE?

Manjak magnezija: Evo koji su prvi simptomi i što uzimati

S obzirom na to da kakao sadrži visoku dozu magnezija, pozitivan učinak na san možete imati i od šalice toplog kakaa prije spavanja. U toj su kategoriji i indijski oraščići i bademi

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...
SUPROTNOSTI KOJE SE NE PRIVLAČE

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...

Blizanci često ne uspijevaju predočiti Ribama probleme koje imaju u vezi što stvara ogromne rascjepe između njih. Lavovi mrze stav Bikova da se uvijek drže pravila i nikada ne riskiraju
Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna
NE ŽELITE UNIŠTITI EKRAN

Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna

Iako na tržištu postoje razna sredstva za čišćenje ekrana, jeftinije je napraviti nešto takvo kod kuće. Jednostavno je. Samo pomiješajte destiliranu vodu s bijelim octom u jednakom omjeru