Obavijesti

Lifestyle

Komentari 14

Sol - djeluje kao odmašćivač, čuva boju odjeće i briše mrlje

Sol - djeluje kao odmašćivač, čuva boju odjeće i briše mrlje
1

Osim što je izvrstan dodatak jelima, sol čisti mrlje od kave, krvi i hrđe, briše miris luka i češnjaka s ruku, čuva boju šarene odjeće i popravlja sitne rupe u zidu

VIDEO

Nezaobilazan začin u svakoj kuhinji, sol, prirodni je osvježivač zraka. Ona upija neugodne mirise, naročito miris vlage i osvježava prostor. Njezina prednost jest što je jeftina i ne sadrži kemikalije, a dovoljno ju je usipati u izdubljenu polovicu naranče i staviti na željeno mjesto, piše Shine.Yahoo

Sol otkriva jesu li se jaja pokvarila ili ne

Ako ne znate je li jaje pokvareno ili ne, jednostavno ga provjerite uz malo soli. U šalicu vode stavite dvije žličice soli i pustite da se otopi. Nakon toga ubacite jaje u otopinu, ako ispluta na površinu znači da se pokvarilo. Ostane li na dnu, spremno je za upotrebu. 

Čuva citruse

Životni vijek citrusnog voća produžit će prstohvat soli. Polovicu naranče ili limuna treba malo posoliti i sol će spriječiti da posmeđi. Osim toga, to će dodatno pojačati okus citrusa. 

Briše miris luka s ruku

Sjeckanje luka ili češnjaka ostavlja neugodan miris na rukama, a najlakši način da ga uklonite jest da jednostavno prste protrljate solju. 

Produljuje trajanje sireva

Jednako kao što produljuje rok trajanja citrusa, sol produžuje vijek trajanja sireva. Dovoljno ih je umotati u vlažne krpe prethodno natopljene otopinom soli i vode. 

Čisti pećnicu bez imalo muke

Ako meso ili kolač zaprlja pećnicu, mrlje će ukloniti šaka soli. Pospite je po dnu pećnice dok je još topla i ostavite da se ohladi. Potom mokrom krpom prijeđite preko dna. 

Tjera mrave

Baš kao što šećer privlači mrave, sol i tjera. Najbolje je rubove uz vrata i prozore posuti solju i tako spriječiti njihov ulazak u prostorije. 

Gasi požar

Vruće ulje ili mast može lako zapaliti kuhinju pa se uz štednjak preporučuje držati sol. Ona će ugasiti vatru i spriječiti njezino širenje. 

Popravlja rupe u zidu

Rupe u zidovima možete lako popraviti mješavinom od soli, kukuruznog škroba i vode. Pomiješajte sol i kukuruzni škrob u istom omjeru postupno dodajući vodu dok ne nastane gusta pasta. Pastom premažite rupe i nakon što se osuše obojite željenom bojom. 

Sol - neprijatelj leda

Sol razgrađuje led i snijeg, stoga je odlična pomoć u zimskim mjesecima. Ona čisti ceste i pločnike tako da snižava temperaturu leda i ubrzava njegovo topljenje.  

Čisti cijevi sudopera

Sol je prirodno sredstvo za čišćenje odvoda. Dovoljno je u odvod sudopera sipati šaku soli, a po potrebi i više te zaliti vrućom vodom. To će očistiti masnoću s cijevi i ukloniti neugodne mirise. 

Briše mrlje od kave

Kava ostavlja mrlje na šalicama koje je teško ukloniti. U tome pomaže vlažna spužvica, malo deterdženta za pranje suđa i žličica soli. Granule soli u samo nekoliko poteza uklonit će sve tragove kave bez ikakve muke. 

Uz sol boja odjeće dulje traje

Stalno pranje oštećuje boje odjeće, a pola šalice soli kod pranja šarenog rublja pomoći će u njezinom očuvanju. Ona na prirodan način i bez kemikalija sprječava izbljeđivanje boja zbog čega odjeća dulje traje. 

Uklanja mrlje od krvi

Uz to što čuva boju odjeće, sol uklanja mrlje od krvi. Najprije treba odjeću poprskanu krvlju namočiti u hladnoj vodi na 10 minuta, pa potom izvaditi i posipati solju. Sol treba ostaviti da djeluje 20 minuta i potom oprati u perilici rublja. 

Briše tragove hrđe

Osim mrlje od krvi, sol uklanja i one od hrđe. Dovoljno je na mrlju nanijeti mješavinu soli i soka od limuna u istom omjeru te lagano istrljati. 

Kupka za bolne noge

Bolnim nogama nakon dugog radnog dana pomaže kupka od soli i esencijalnog ulja lavande. Kombinacija soli i lavande opustit će mišiće i ukloniti grubu kožu. 

Grgljanje solju ublažava grlobolju

Sol je odličan lijek za grlobolju. Grgljanje vode i soli uklonit će bakterije i dezinficirati grlo. Najbolje je pola žličice morske soli ili one obične otopiti u mlakoj vodi i grgljati bolno grlo svaka dva sata. 

Mrlje na glačalu uklonit će šalica soli

S vremenom se na glačalu stvaraju tamne mrlje, a uklonit će ih obična kuhinjska sol. Dovoljno je na papir nanijeti šalicu soli i prijeći toplom peglom preko toga. Po potrebi postupak treba ponoviti, a nakon što mrlje nestanu, glačalo treba obrisati mekom krpom. 

Prirodni odmašćivač

Masne tave i posude očistit će malo soli. Granule soli razgrađuju masti i čiste površinu, a treba ih samo nanijeti na prljavo suđe i obrisati papirnatim ručnikom te oprati. 

Čisti i njeguje mjedene površine

Mjedene površine čisti pasta od soli, brašna i octa. Sve sastojke treba pomiješati u istom omjeru, nanijeti na površinu i ostaviti da djeluje sat vremena prije nego je očistite mekom krpom. 

Odleđivač prozora

Baš kao što razgrađuje snijeg i led, sol sprječava zaleđivanje prozora. Treba tek mješavinom žlice soli i šalice vode prebrisati staklene površine i to će djelovati kao odleđivač. 

Morska sol u službi ljepote: Od pilinga i kupke do bijelih zubi

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 14
VIDEO

Haraju crijevne viroze: Evo na što paziti i koji lijekovi pomažu
LIJEČNICI UPOZORAVAJU

Haraju crijevne viroze: Evo na što paziti i koji lijekovi pomažu

Županijska bolnica u Čakovcu građanima je poslala upozorenje da se čuvaju crijevnih viroza, koje su uobičajene u ovo doba godine, a karakteriziraju ih povraćanje, proljev, povišena temperatura i bol u trbuhu

'Ovisna sam o djeci, imam ih 22 i nadam se imati 70 unučadi'
VELIKA OBITELJ

'Ovisna sam o djeci, imam ih 22 i nadam se imati 70 unučadi'

Najveća britanska obitelj ima puno posla, kod njih djeca imaju djecu, a oni sami imaju najmlađe dijete od samo 3 godine. Obitelj će postati još veća
Dnevni horoskop za ponedjeljak 18. 3.: Lavovi neka se čuvaju tračeva, Ribe očekuje ljubav
ŠTO SU ZVIJEZDE 'ZAKUHALE'?

Dnevni horoskop za ponedjeljak 18. 3.: Lavovi neka se čuvaju tračeva, Ribe očekuje ljubav

Pročitajte dnevni horoskop za ponedjeljak 18. 3. i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje