• Članak
  • Komentari 21
  • Share 121
  • Tweet

'Bio je uzor i učitelj, njegovo ime bilo je garancija kvalitete'

Krstu Papića su prije samo nekoliko dana primili u KBC Zagreb zbog bolova u trbuhu. Hitno su ga operirali, a liječnici su utvrdili da mu otkazuje gušterača

Četvrtak, 07. 2. 2013. u 19:00    Piše: Ružica Matić

Krsto Papić preminuo je u 80. godini u Zagrebu nakon kratke i teške bolesti. Kolege i prijatelji su u šoku.

Papića su prije samo nekoliko dana primili u KBC Zagreb zbog bolova u trbuhu. Hitno su ga operirali i utvrdili da mu otkazuje gušterača.

Doznajemo da je imao rak želuca koji se proširio i na gušteraču.     

- Pa nedavno smo bili skupa i bilo je sve u redu! Strašno, on i Nikola Ivanda bili su dva najtoplija bića na svijetu. Nisam još ni Nikolu prežalila, a sad ovo - rasplakala se Mirjana Majurec. Glumica koja se tri godine bori s rakom dodala je kako joj je Papić dao ulogu u svojem posljednjem filmu 'Cvjetni trg' kako bi imala novca za liječenje. U filmu glumi i Goran Grgić koji se na setu jako zbližio s Papićem.

- Bili smo vrlo prisni. On je jedan od naših vrhunskih režisera. Unatoč godinama, bio je moderan, brz i aktualan - rekao je Grgić.

Za Papićem tuguju supruga Jadranka Štefanec Papić (65), sedmogodišnje blizanke Tara Kristina i Ela Katarina te kći iz prvog braka Branka. Neutješan je i redatelj Vinko Brešan.

- On za mene nije bio samo velikan filma i redatelj koji je svojim radom najbolje predstavio Hrvatsku. Bio je moj uzor i učitelj, a taj je odnos prerastao u prekrasno prijateljstvo. Ja sam danas izgubio velikog prijatelja - kroz suze je rekao redatelj koji se sa starijim kolegom druži od djetinjstva.

Upoznao ih je njegov otac, pisac Ivo Brešan.

- Osjećam se kao da mi je umro najbliži član obitelji. Nisam mogao vjerovati kad mi je Vinko javio da je Krsto u komi. On je uvijek živio zdravo, pazio kako jede. Nikad nije bio bolestan. Bio je najzdraviji čovjek na svijetu, mislio sam da će živjeti sto godina - rekao je Brešan stariji. Relja Bašić ističe kako je Papić bio asistent i savjetnik svim velikim hrvatskim i jugoslavenskim režiserima.

- Ogromna je šteta što je preminuo jer je imao i pedagošku zadaću. Njegovo ime uvijek je bilo garancija kvalitete - kaže Relja Bašić.

Papić je debitirao 1965. omnibusom 'Ključ', a 1967. snimio je prvi dugometražni film 'Iluzija'. Režirao je 'Predstava Hamleta u Mrduši Donjoj', 'Tajnu Nikole Tesle', 'Život sa stricem', 'Priču iz Hrvatske', 'Kad mrtvi zapjevaju', 'Infekciju'. Mafijašku dramu 'Cvjetni trg' prikazao je ljetos u Puli, ali početak distribucije nije dočekao.

Vezani članci:

Pročitajte više vijesti iz rubrike Domaće zvijezde.

Tagovi: redatelj, operacija, gušterača, krsto papić

Izdvojeni komentari 21 komentara Pogledaj sve komentare
07.02.2013., 21:10

ždral: ostat će zapamćen po svojoj uspješnoj karijeri ,a i kao čovjek.počivao u miru.

07.02.2013., 19:25

bloumajvisl: Baš čitam po internetu i forumima, svi ga hvale. Nažalost najbolji odlaze...

07.02.2013., 19:40

gandi1: Počivaj u miru Krsto Papiću.

Ne slažeš se? Komentiraj!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.

Budite naš čitatelj reporter Obrazac
telefon: 01/24-24-242 e-mail: reporter@24sata.hr Sve priče objavljene u tiskanom izdanju nagrađujemo sa 100 do 1000 kuna. Šaljite i na MMS: 099/224-2424, SMS 662024 (1,24 kn za sve operatere).

Zatvori / Otvori toolbar