Obavijesti

Show

Komentari 252

Fosili: Ne možemo ga više trpjeti - Dujmić: Nisam svetac

Fosili: Ne možemo ga više trpjeti - Dujmić: Nisam svetac
7

Bend je navodno od Rajka tražio da se pismeno obveže kako će tijekom tri sata koncerta u Beogradu biti 'čist'. Dujmić im to nije htio potpisati i razišli su se

VIDEO

Skladatelj je teško primio to da neće pjevati na prvom koncertu oproštajne turneje u Beogradu, 25. listopada. Novi fosili skladatelja i osnivača benda Rajka Dujmića (60) više ne žele u bendu jer ne mogu računati na njega.

- Zbog teške Dujmićeve bolesti odlučili smo trenutačno prestati s radom grupe. Naime, poznato je da Rajko već tridesetak godina vodi bitku s ovisnošću zbog koje smo se razišli 1991. nakon što je odbio odlazak na liječenje - složili su se Sanja Doležal (51), Marinko Colnago (72) i Vladimir Kočiš Zec (66) u priopćenju za 24sata. Dodali su da su zbog ugleda i digniteta grupe, te predivnih pjesama čiji je autor godinama čuvali ugled grupe.

- Nažalost, Rajkovo je stanje takvo da nakon prisilne hospitalizacije u bolnici Vrapče ne može ispuniti dogovorene obveze. Žao nam je zbog toga. I dalje ćemo ga podupirati u nastojanjima da se oporavi i ozdravi - rekli su članovi zagrebačkog benda.

Poznato je da Rajko već tridesetak godina vodi bitku s ovisnošću. Podupirat ćemo ga

Dujmić tvrdi da zna da nije svetac i svjestan je da im je dosta zagorčavao život.

- Sve te koncerte, otkako su otišli Đurđica Barlović, Slobodan Momčilović Moka i Nenad Šarić, trebalo je izdržati. U bendu mi govore da sam bolestan, da nisam normalan. A zašto onda pjevaju moje pjesme? Mislio sam da će ova oproštajna turneja biti dostojna pokojnih članova benda i prevario sam se - rekao je ogorčeni Dujmić.

VIDEO

Da su odnosi u bendu narušeni, vidjelo se i lani kad je Rajko dobio Porin za životno djelo. Iako su Novi fosili bili u Opatiji, nijedan član benda nije došao na zabavu Dujmiću u čast. Članovi benda zamjeraju Rajku što ne želi na liječenje. Zbog njegova su ponašanja, kako doznajemo, često trebali plaćati bonuse organizatorima koncerta. Rajko na dogovoreni koncert ne bi došao, na drugom je falšao za klavijaturama ili bi napravio nered u hotelu. Organizator beogradskog koncerta smatra da će Rajko zdravstveno i fizički biti spreman za spektakl.

- Nisam tražio da se ugovorom obvežu platiti bonuse. Uvjeren sam da će njegov nastup biti odličan - kaže Vladan Cerović .

Ne može im zabraniti da pjevaju njegove pjesme

Rajko Dujmić vlasnik je imena Novi fosili. Zainati li se, kako je rekao, mogao bi bendu zabraniti da nastupaju pod tim imenom.

Govore da sam bolestan, da nisam normalan. A zašto onda pjevaju moje pjesme?

No prije nego što ih tuži, mora ih pismeno upozoriti da ne dopušta njihove nastupe pod nazivom Novi fosili. Tek ako se bend na to ogluši, može pokrenuti sudsku tužbu. Presudu bi u tom slučaju sigurno dobio, ali bi parnica trajala godinama. Fosilima je ovo ionako oproštajna turneja. Iako je autor svih njihovih pjesama, ne može im zabraniti izvođenje jer Rajko je uglavnom pisao samo glazbu, a tekstove drugi autori.

Dujmić zato ne može zabraniti izvođenje pjesama bez suglasnosti tekstopisaca, među kojima su bili i Zrinko Tutić, Stevo Cvikić te mnogi drugi. Uz to, teško bi to bilo napraviti jer, primjerice, Slobodan Momčilović Moka nije više živ.

VIDEO

Kolege glazbenici tvrde da nitko nikome ne može zabraniti javno izvođenje tuđih pjesama. Jedina obveza koju Fosili imaju jest navesti da su Dujmićeve pjesme pjevali na koncertu i platiti tantijeme ZAMP-u.

Rajku je ovo drugi put da se razilazi s bendom. Početkom 90-ih skladatelj je s pjevačicama Natašom Belošević i Jelenom Fošner pokušavao Fosilima vratiti stari sjaj.

Svirao je i u 4 asa, no sve je to bilo kratkog vijeka. Novi fosili su se u nekadašnjem sastavu okupili 2005. I tada je Dujmić prolazio kroz teško razdoblje. Uhitili su ga zbog posjedovanja grama kokaina, a on je tvrdio da su mu podmetnuli.

Singl ‘Ja sam za ples’ osvojio je i Europu

S Đurđicom Barlović su Novi fosili snimili 15 singlova i 6 ploča. Kad je 1983. došla Sanja Doležal, bendu je dala svježinu i još veću popularnost. Albumi na kojima je pjevala imali su najveće naklade u tadašnjoj diskografiji. “Za dobra stara vremena” bio je 1986. najbolji album pop glazbe. “Novi fosili” s pjesmom “Ja sam za ples” bili su četvrti na Eurosongu. Taj je singl objavljen u devet zemalja.

Sanja se okrenula voditeljskoj karijeri

Nakon iznenadne smrti supruga bubnjara Nenada Šarića u svibnju 2012. godine, Sanja Doležal jedno vrijeme nije nastupala. Bend je razumio njezinu tugu i da ne može više skakati po pozornici. Počela je voditi emisiju “Dobro jutro, Hrvatska”.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 252
VIDEO

Bosa i u rozoj haljinici: Prijović je u Rijeci zaplesala sa sviračem
MA KAKVE ŠTIKLE!

Bosa i u rozoj haljinici: Prijović je u Rijeci zaplesala sa sviračem

Mlada regionalna zvijezda Aleksandra Prijovć izula je štikle i bosa zaplesala s trubačem, a publiku je iznenadila i posebnom pjesmom

Prijović u Rijeku dovela i svoju obitelj: Samo za luksuzni hotel dnevno plaća 12.000 eura?
NAJMILIJE VODI NA KONCERTE

Prijović u Rijeku dovela i svoju obitelj: Samo za luksuzni hotel dnevno plaća 12.000 eura?

Aleksandra Prijović u Rijeci nastupa tri večeri zaredom, a zajedno s obitelji i timom boravi u jednom od luksuznijih hotela
Svi su ludi za Renatom! Sada je i Alan želi: 'Mijenjao bih Danijelu za nju. S Filipom me provocira'
'BRAK NA PRVU'

Svi su ludi za Renatom! Sada je i Alan želi: 'Mijenjao bih Danijelu za nju. S Filipom me provocira'

Novi je tjedan i novi zanimljivi zadaci u showu 'Brak na prvu' su pred parovima, a neke od njih posjetila je i stručnjakinja Iva…