Obavijesti

Show

Komentari 48

Glumac Mato Ergović umro je u 87. godini u domu 'Sv. Josip'

Glumac Mato Ergović umro je u 87. godini u domu 'Sv. Josip'
7

Kolege će ga pamtiti ne samo po iznimnom talentu, nego i duhovitosti te volji da svoje veliko znanje prenese mlađim glumcima. Ispraćaj glumca bit će 10. svibnja

VIDEO

U dubokoj boli javljamo svim rođacima, prijateljima i znancima tužnu vijest da je naš dragi suprug, otac, djed, svekar, brat, stric, tetak i šogor, gospodin Mato Ergović, glumac blago u Gospodinu preminuo u utorak, 7. svibnja 2013. u 87. godini života. Ispraćaj dragog pokojnika bit će u petak, 10. svibnja 2013. u 12,30 sati iz mrtvačnice na Miroševcu. Počivao u miru Božjem! Ožalošćeni: supruga Kata, sinovi Tomislav i Josip, snahe Tilda i Dubravka, unuke Ksenija i Sonja te ostala tugujuća rodbina, obavijest je o smrti objavljena u Večernjem listu. 

Ergović je preminuo u Domu za starije i nemoćne osobe 'Sveti Josip' u Zagrebu smještenom u blizini bolince Sveti Duh. 

Mato Ergović rođen je  11. siječnja 1927. u Novim Mikanovcima pored Vinkovaca. Pučku školu završio je u rodnom mjestu, a realnu gimnaziju u Vinkovcima za vrijeme rata. U Vinkovcima se u Gradskom kazalištu i počeo baviti glumom.  Nakon pedagoškog tečaja u Osijeku 1947., radio je kao učitelj u Benkovcu, Imotskom, Splitu i Bežancu kraj Pregrade. Od 1951. do 1954. studirao je glumu na Akademiji za kazališnu umjetnost u Zagrebu kod B. Gavelle. Nakon završetka studija angažiran je kao glumac u Zagrebačkom dramskom kazalištu B. Gavella sve do 1985. kada je prešao u dubrovačko kazalište Marin Držić, gdje je radio do umirovljenja 1992. godine.

- Sretan sam što sam surađivao s Matom u ‘Maršalu’. Bila je to velika škola za mene jer sam mogao vidjeti kako glume istinski velikani. Strašno mi je žao - rekao je redatelj Vinko Brešan.

Na zagrebačku se Akademiju dramskih umjetnosti upisao relativno kasno, s 24 godine, nakon što je godinama radio kao učitelj. Poslije studija zaposlio se u novosnovanom Zagrebačkom dramskom kazalištu, današnjoj Gavelli. Na pozornici tog teatra Ergović je proveo više od četiri desetljeća i odigrao gotovo 70 uloga. Kolege ga cijene i zbog strpljivosti te volje da im prenese znanje.

- Bio je divan prema nama mlađima! Pomagao nam je, savjetovao nas i ništa mu nije bilo teško. Puno smo naučili od njega. Prekrasan čovjek i partner. U šoku sam, jako sam tužna što ga više nema - kaže Mirjana Majurec (60), koja je s Ergovićem dijelila pozornicu u brojnim predstavama. 

'Bio je veseo, pričljiv i imao je poseban smisao za humor'

Mato Ergović je posljednju predstavu u Gavelli odigrao 1995., a zatim do mirovine glumio u dubrovačkom kazalištu Marin Držić.

- Viđali smo se na Dubrovačkim ljetnim igrama. Mislim da se tamo preselio i zbog zdravlja. Bio mi je jedan od najdražih kolega, a iznimno sam ga cijenio i kao čovjeka. Bio je veseo, pričljiv i imao je poseban smisao za humor. Uvijek sam volio biti u njegovu društvu - tužno je rekao Špiro Guberina (80).

Mato Ergović je, dodaje, bio jedan od rijetkih glumaca koji su bili uvjerljivi u svakoj ulozi. Špiro i Mato družili su se od mladosti, a redovito su se sastajali do lani, kad je Ergović prestao izlaziti iz doma.

- Nije bio bolestan, nego jednostavno star - kaže Goran Grgić (47), koji je s Ergovićem redovito kontaktirao.

'Puno smo izgubili njegovim odlaskom'

- Kad sam došao u Gavellu, o Mati su kružile legende, a on je već bio na odlasku iz kazališta. Ali imao sam sreću raditi s njim, a družili smo se i privatno. Nije bio samo izuzetan glumac, nego i načitan i duhovit čovjek. Puno smo izgubili njegovim odlaskom - rekao je Grgić.

Kolege će se od Mate oprostiti na komemoraciji u Gavelli sljedećeg tjedna.

Bio je upečatljiv epizodni karakterni glumac

Opisivali su ga kao izuzetno upečatljivog epizodnog karakternog glumca i komičara, stamenog držanja i ruralnog nastupa. Odigrao je brojne, uglavnom epizodne, uloge na filmu, televiziji i u kazalištu. 

Najpoznatije su mu uloga Domenica u seriji 'Naše malo misto' te uloga Kanonika u televizijskoj seriji 'U registraturi'. U svojim je matičnim kazališnim kućama igrao manje karakterne i epizodne uloge: Tripče ('Dundo Maroje'), Harry Hope ('I ledar dođe'), Biskup ('Glorija'), Clotaldo ('Život je san'), Vuk ('Dubravka'), Cicerone ('Aretrej'), Caliban ('Oluja'), Tobija ('Na tri kralja'), Grobar ('Hamlet') i druge. 

Dobitnik je Nagrade Grada Zagreba 1970. 

Nastupao je na Dubrovačkim ljetnim igrama te radio i na televizijskim dramama i serijama 'Malo misto', 'Velo misto', 'U registraturi' te brojnim filmovima.

Za ulogu Biskupa dobio je Nagradu Grada Zagreba 1970. kao i brojne druge nagrade za svoje komične i nadahnute uloge. Za života je bio redovit gost na Festivalu glumca u Vinkovcima, povremeno je odigrao poneku ulogu u matičnom kazalištu, a i drugdje.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 48
VIDEO

Sjećate li se zgodne vozačice tramvaja Ive? Za 24sata o mužu i planovima: 'Želimo djecu...'
IVA ĆAVAROVIĆ

Sjećate li se zgodne vozačice tramvaja Ive? Za 24sata o mužu i planovima: 'Želimo djecu...'

Iva i Bonislav Ćavarović vjenčali su se prije gotovo godinu dana, a sada smo sa simpatičnom vozačicom razgovarali o njihovim planovima za budućnost...

Pogledajte fotke i snimku druge probe Baby Lasagne! Fanove je oduševio jedan detalj: 'To je to'
ENERGIČNA IZVEDBA

Pogledajte fotke i snimku druge probe Baby Lasagne! Fanove je oduševio jedan detalj: 'To je to'

Danas 15 predstavnika na Eurosongu ima probu za polufinale. Među njima je i Baby Lasagna koji je ovoga puta promijenio jedan detalj, a njegovi fanovi mu sugeriraju da takav izađe na pozornicu u polufinalu
Karmen u 'Braku na prvu' bacila oko na Lovru? 'To je javna tajna'
RASPRAVA DRUGIH KANDIDATA

Karmen u 'Braku na prvu' bacila oko na Lovru? 'To je javna tajna'

Karmen nije javno priznala da joj se sviđa Lovre, no Lovru je stavila na prvo mjesto po fizičkoj privlačnosti