Obavijesti

Show

Komentari 163

Izgubila bitku s rakom: U 68. godini umrla je Helga Vlahović

Izgubila bitku s rakom: U 68. godini umrla je Helga Vlahović
7

Voditeljici je prije tri godine dijagnosticiran rak maternice. Za njezinu bolest znali su samo najbliži, a njezine dvije kćeri Renee i Karla vjerovale su u njezino ozdravljenje

VIDEO

Helga Vlahović preminula je u ponedjeljak u 68. godini, piše teletekst HRT-a. U zagrebačkoj bolnici Sestara milosrdnica liječila se od raka maternice. Voditeljica, kojoj je prije tri godine dijagnosticiran karcinom maternice, nedavno je završila na liječenju. Izvor s HTV-a tada je za Story izjavio da je u teškom stanju. Zbog toga su je u bolnici posjećivali samo najbliži prijatelji i rodbina. 

Nakon što je saznala da boluje od raka voditeljica se okrenula homeopatiji, počela je eksperimentirati s meditacijom, lijekovitim biljem i čajevima.  Za njezinu bolest znali su samo najbliži jer bi se Helga na spomen bolesti uznemirila. Zbog njezina vječitog osmijeha i optimizma nitko nije mogao posumnjati da se bori s teškom bolešću. Njezine kćeri Renee i Karla bile su veoma optimistične i vjerovale u njezino ozdravljenje.

'Izdanak Austro-Ugarske Monarhije'

Rođena je 28. siječnja 1945. godine u Zagrebu. Otac, rođeni Budimpeštanac završio je glazbenu, a majka Bečanka, glumačku akademiju. Zbog podrijetla, Helga je za sebe u šali govorila da je izdanak Austro-Ugarske Monarhije. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Već u srednjoj školi zbog spoja ugodnog glasa i pojave vodila je sve školske priredbe. Ipak, tad nije ni sanjala da će joj voditeljski posao postati životni poziv. Prošla je audiciju na radiju, a nakon toga i onu na televiziji koja je ispočetka nije uopće zanimala. Unatoč opiranju Helga je završila na televiziji, ali ne bez razloga. Oduvijek je bila perfekcionist, koji od sebe zahtijeva maksimum. Tako je naučila već od samih početaka rada na radiju, a to je prenijela i na televiziju. Biti obrazovan i informiran dvije su osnovne karakteristike tadašnjih spikera i voditelja. 

- U ovom poslu potrebno je 70 posto talenta i 30 posto rada. Nekoć se nije smjelo pogriješiti u čitanju stranih imena, stranih pojmova, morali smo znati imena predsjednika država, ministara... - prisjetila se zvijezda u posljednjem intervjuu. 

Prva iz Hrvatske koju su zvali u inozemstvo

Početkom 70-ih godina bila je jedina hrvatska televizijska voditeljica koja je pozvana da vodi ugledne festivale u inozemstvu. Tako je 1968. i 1970. godine dobila poziv iz Poljske da vodi internacionalni festival u Sopotu pokraj Gdanjska. 

Iduće godine pozvali su je na festival u Scheveningenu u Nizozemskoj, a program je vodila na čak tri jezika - njemačkom, engleskom i flamanskom, koji je naučila toliko da može korektno izgovoriti nekoliko osnovnih rečenica.  

46 godina na HRT-u

U 46 godina vjernosti HRT-u 30 godina radila je u informativno-političkim emisijama, sinkronizirala dokumentarne filmove, vodila serije emisija poput ‘Svjetla pozornice’, ‘Jadranskih susreta’, ‘Nedjeljnog popodneva’, ‘Muzike bez granica’ i natjecanja ‘Eurosonga’, ali najveća priznanje dobila je upravo za prijenose Novogodišnjih koncerata iz Beča. Od 1996. vodila je vlastitu emisiju 'Govorimo o zdravlju'. 

Zlatno odličje za zasluge za Republiku Austriju 

Za njezin 30-godišnji rad od austrijskog predsjednika Heinza Fischera 2009. godine dobila je Zlatno odličje za zasluge za Republiku Austriju. Bila je to ujedno i nagrada za sve te silne Nove godine, kad bi umjesto cjelonoćnog slavlja odlazila na spavanje odmah nakon ponoći kako bi ujutro već u devet sati bila u studiju i pripremala prijenos. Bila je idealna na mjestu komentatora bečkog koncerta, jer je osim samog prijenosa suvereno vladala kompletnom poviješću Habsburške Monarhije, ali i biografijama svih kompozitora, čije skladbe se izvode tijekom tradicionalnog podnevnog koncerta. 

Pričljiva i duhovita 

Helga Vlahović obilježila je cijelu jednu televizijsku epohu i zajedno sa kolegama Oliverom Mlakarom, Željkom Fattorini, Vesnom Spinčić Prelog, Jasminom Nikić i Ksenijom Urličić pripadala je tzv. zlatnom dobu televizije u Hrvatskoj.

Kao i na ekranu, i u privatnom životu bila je iznimno ugodna sugovornica. Pričljiva i duhovita nikad u svojim britkim odgovorima nije prelazila granicu dobrog ukusa, što je nije sprečavalo da izravno iznese svoj stav, a da pri tom nikog ne uvrijedi. Čak i u neobaveznom razgovoru riječi je izgovarala besprijekornom dikcijom, iako joj tu i tamo pobjegao neki zagrebački sleng. 

Nije bila željna slave

Iako je cijeli radni vijek bila medijski eksponirana, kolegama iz tiska nikad nije davala povoda da kopaju po njezinu privatnom životu. Kako kaže, nikad nije bila željna slave i nije imala bogat društveni život, niti je izlazila da bi bila viđena. Kad bi privatno izašla s mužem na večeru, obično bi sjeli za stol za kojim je ona bila okrenuta leđima većem dijelu sale jer ju je zamaralo da i izvan posla bude poznata Helga Vlahović. 

Prvi put udala se za svog kolegu novinara i poslije direktora prve mreže Hrvatskog radija Franca Peu, kad joj je bilo 25. S njim je bila u braku devet godina i imaju kćer Renee koja im se rodila 1977. godine. Drugi put udala se pet godine poslije za uglednog neurokirurga Miljenka Brnobića i s njim je dobila kćer Karlu 1982. godine. Miljenko je umro 1997. što je Helgu jako pogodilo i dugo se oporavljala od suprugove smrti.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 163
VIDEO

Vlatka Pokos u vezi je s unukom najpoznatijeg gradonačelnika Zagreba: 'Istina je, sretna sam!'
'ONA JE CENTRALNA FIGURA'

Vlatka Pokos u vezi je s unukom najpoznatijeg gradonačelnika Zagreba: 'Istina je, sretna sam!'

U vezi smo. Dogodilo se prije dovoljno dugo vremena, ali ne želim ići u detalje, rekla nam je pjevačica i voditeljica

ANKETA Ove djevojke bore se za titulu Miss Universe Hrvatske: Što mislite, koja će pobijediti?
UPOZNAJTE 15 FINALISTICA

ANKETA Ove djevojke bore se za titulu Miss Universe Hrvatske: Što mislite, koja će pobijediti?

Tek će jedna od nekoliko tisuća djevojaka, koje se godišnje diljem svijeta prijavljuju na najprestižnije natjecanje na svijetu, Miss Universe, ima priliku za svjetski mandat i krunu.
Stjepan Vukadin oglasio se oko odlaska Melkiora i Damira iz 'Masterchefa': 'Hvala za sve!'
VIŠE NEĆE BITI U ŽIRIJU

Stjepan Vukadin oglasio se oko odlaska Melkiora i Damira iz 'Masterchefa': 'Hvala za sve!'

Melkior Bašić i Damir Tomljanović odlaze iz žirija 'MasterChefa', a njihov kolega Stjepan Vukadin sad je podijelio njihovu zajedničku fotografiju