Obavijesti

Show

Komentari 32

Vida Jerman preminula je u 73. godini života od raka bronhija

Vida Jerman preminula je u 73. godini života od raka bronhija
11

Umrla je u bolnici. Mnogi nisu znali da je glumica išla na kemoterapije. Rak joj je metastazirao i liječnici joj nisu mogli pomoći pa je prebrzo umrla i rastužila mnoge

VIDEO

Sve se zbilo prebrzo. Metastazirao je rak bronhija. Vida je redovito išla na kemoterapije i vjerovao sam da će snaga i volja za životom pobijediti prokletstvo, rekao je glumičin suprug Darko Kondenaro. 

Vida Jerman umrla je u subotu u 73. godini u 17 sati u zagrebačkoj Vinogradskoj bolnici. Na zgradi njezina matičnog kazališta Trešnja izvjesili su crnu zastavu. Mnogi kolege nisu ni znali da je Vida bila bolesna jer se nikad nije žalila.

- Odlično je izgledala i bila je mlada u duši. Nikad se nije prestala smijati - rekao je Goran Grgić. 

Za Vidom iskreno žali i Relja Bašić, koji je s glumicom snimio film “Tko pjeva, zlo ne misli”. Redatelja Marija Kovača shrvala je vijest o njezinoj smrti. Planirao joj je ponuditi ulogu u novoj predstavi.

- Zvala me sine jer je prije nekoliko godina u predstavi ‘Točka izvorišta’ glumila moju majku. Bila je legenda i diva, ali bez problema je pristajala raditi u amaterskim kazalištima. Zajedno smo radili monodramu ‘Judita’ na esperantu. Novac joj nikad nije bio važan - rekao je redatelj Kovač.

Vidu je nazvao spojem holivudskih diva Grete Garbo i Marlene Dietrich čiji će se rad pamtiti zauvijek.

Tara Rosandić glumila je s njom. Kaže da ju je Vida uvijek pozdravila osmijehom, pusama i riječima 'bok mačak'.

- Moja draga Vida je umrla. Shrvana sam. Bila je divna žena - rekla je Marija Borić, a Božidar Koščak rekao je da je Vida uvijek bila jaka žena i nikome nije htjela rećio da je bolesna.

Kolege iz Trešnje kažu da Jerman u 50 godina karijere nije otkazala nijednu predstavu. Glumila je, kažu, i s temperaturom većom od 40.

Jedina Hrvatica koja je glumila na esperantu

Vida Jerman rođena je 28. svibnja 1939. godine u Zagrebu. Diplomirala glumu na Akademiji dramske umjetnosti, a studirala je i talijanski, engleski i španjolski na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Tijekom bogate glumačke karijere Jerman je glumila sa zvijzdama poput Meryl Streep, Yulom Brynnerom, Jamesom Coburnom, Omarom Sharifom i drugima. 

Jedina je hrvatska glumica koja je preko 30 godina glumila na esperantu. Bila je i dugogodišnji član Svjetskog esperantskog saveza i njegov stručni delegat za kazalište. Na esperantu je prvi put glumila 1973. godine u Dramskoj grupi Studentskog esperantskog kluba u Zagrebu, a zatim na desecima esperantskih susreta. Monodramu  'Žena koja je šaptala u uraganu' izvela na Svjetskom kongresu esperantista u Pekingu 1986. pred dvije tisuće  esperantskih gledalaca, a kasnije je s njom gostovala po cijelom svijetu. Jerman je u listopadu 1997. s grupom glumaca iz Zagreba je osnovala registriranu kazališnu družinu Ponto koja je nastupala pretežno na esperantu.

Tijekom posljednjih desetljeća života bila je članica Kazališta Trešnja te glumila u brojnim predstavama za djecu i mladež. Osim toga, u dramama Večernje scene Kazališta Trešnja poput 'Mišolovke' u režiji Tomislava Durbešića, predstavila se odrasloj publici.

Brojne kazališne, filmske i televizijske uloge

Poznate su njene uloge Ljerke u 'Oficiru s ružom', Hanžikine žene u filmu 'Sokol ga nije volio', SS čuvarice u 'Sofijinom izboru', a najnovije su joj uloge u  'Trećoj ženi', 'Čarugi' i 'Četveroredu'. 

Posljednja Vidina filmska uloga je ona konobarice u Grlićevom 'Neka ostane među nama'. Glumila je i u serijama 'Malo misto', 'Smogovci', 'Jelenko', 'Bibin svijet', 'Odmori se, zaslužio si', 'Naša mala klinika', 'Dolina sunca' i 'Zabranjena ljubav' drugima. 

U lipnju 1997. odlikovana je ordenom Predsjednika Republike Hrvatske za svoj doprinos kazališnoj umjetnosti i za posebne zasluge u predstavljanju hrvatske kulture u zemlji i inozemstvu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 32
VIDEO

Ekskluzivne fotografije: Ovako izgleda suprug bujne Slavonke, par se vjenčao u Međugorju...
SKRIVA GA OD DJEVOJAKA

Ekskluzivne fotografije: Ovako izgleda suprug bujne Slavonke, par se vjenčao u Međugorju...

Vatrena Claudia koja se proslavila izazovnim navijačkim kombinacijama tijekom Svjetskog nogometnog prvenstva u Katru, otkrila nam je da je sretno udana. Prisjetila se i najvažnijeg dana u svom životu
Odvratni komentari na suprugu igrača Arsenala, on oduševio: 'To je žena koju volim! Zauvijek'
'NIJE DOVOLJNO DOBRA ZA NJEGA'

Odvratni komentari na suprugu igrača Arsenala, on oduševio: 'To je žena koju volim! Zauvijek'

Lauren Fryer i Declan Rice prošle su godine dobilli sina, a britanka je zbog maltretiranja obrisala sve objave s društvenih mreža...