Obavijesti

Show

Komentari 19

Mr. Morgen još je nenadmašiv: Ivo Robić i danas je jedinstven

NEZABORAVLJEN Na današnji dan 2000. umro je Ivo Robić. Otkrio je Beatlese, a prepjevao ga je i Sinatra. Jedini je pjevač iz Hrvatske sa svjetskom karijerom

VIDEO

Ivo Robić jedini je hrvatski pjevač sa svjetskom karijerom. Dok su se Istok i Zapad gledali kao pas i mačka, bez problema je preskočio hladnoratovske ideološke barijere te osvojio čak i američke top liste.

Mister Morgen, kako su ga zvali po istoimenom hitu, 1959. progurao je njemački jezik na američku i britansku hit paradu. Njemačkim glazbenicima opterećenima mračnim naslijeđem Drugog svjetskog rata sve što je gastarbajter Robić napravio izgledalo je kao nemoguća misija. Kraftwerkov “Autobahn“ osvojio je SAD i Englesku 15-ak godina poslije Mister Morgena, a tek 1980-ih probili su se Trio s “Da Da Da“ i Nena s “99 Luftballons“.

Početkom 60-ih Robić je surađivao s hamburškim kompozitorom Bertom Kämpfertom koji je radio na povratničkom albumu Tonyja Sheridana.

Upravo ga je naš pjevač nagovorio da 1961. kao prateći bend angažira tada još anonimnu liverpulsku grupu mladih glazbenika. Na Sheridanovu albumu “My Bonnie” svirali su The Beatles. Ta je ploča, zahvaljujući Robiću, bila prva komercijalna snimka grupe koja je poslije pokorila svijet.

Zagrebački kompozitor i dugogodišnji prijatelj Ive Robića Stjepan Mihaljinec posvjedočio je o njegovoj veličini kroz priču o evergreenu “Strangers In The Night” na kojem je Frank Sinatra zaradio milijune dolara. Kämpfert je često prelistavao Robićeve kajdanke i svidjela mu se melodija pjesme “Ova splitska noć”. S obzirom na to da ju je odbio žiri festivala u Splitu, Robić više za nju nije bio zainteresiran i prodao ju je Kämpfertu. Herb Rehbein nadopisao je melodiju i pjesmu nazvao “Fremden in der Nacht”. Robić nikad nije potpisan kao koautor svjetskog hita, pa su sva prava ostala Kämpfertu. 

‘Tata, kupi mi auto’ sa Zdenkom Vučković otpjevao je 1958. godine, a ‘59. s pjesmom “Morgen” na američkoj top listi pretekao je Nat King Colea, Paula Anku, Franka Sinatru i Elvisa Presleya. Supruga Marta bila mu je desna ruka, a u braku su bili 54 godine.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 19
VIDEO

Najveći skandal u 'Milijunašu': Osvojio je milijun varajući sa ženom, pogledajte taj trenutak
VIDEO

Najveći skandal u 'Milijunašu': Osvojio je milijun varajući sa ženom, pogledajte taj trenutak

Britanac Charles Ingram (59) je u rujnu 2001. točno odgovorio na finalno pitanje kviza, ali na kraju nije dobio ništa jer se pokazalo da je varao pred očima publike, voditelja i gledatelja

Aleksandra Prijović izvela je čak tri gosta na binu, za jednim svi 'poludjeli': 'Čovječe, što radiš...'
TREĆI KONCERT U ARENI

Aleksandra Prijović izvela je čak tri gosta na binu, za jednim svi 'poludjeli': 'Čovječe, što radiš...'

Prijović je zabavljala publiku u Varaždinu i treću noć zaredom, a na sceni su joj se pridružile tri glazbene zvijezde, MC Stojan, Andreana Čekić i Dejan Kostić
Mama Hajdukovog golmana plesom je proslavila rođendan: 'Godine jedva prate moj tempo'
VELIKO SLAVLJE

Mama Hajdukovog golmana plesom je proslavila rođendan: 'Godine jedva prate moj tempo'

Za svoj poseban dan Renata Lovrinčević Buljan je odjenula usku haljinu, a na zabavi imala je tortu i puhala svjećice. U jednom trenutku pridružila se i DJ-u pa zaplesala