Obavijesti

Show

Komentari 33

Parni valjak hitovima je zaludio Poljake: Slave ulazak RH u EU

Parni valjak hitovima je zaludio Poljake: Slave ulazak RH u EU
1

Ulazak Hrvatske u Europsku uniju Poljska slavi koncertima Parnog valjka. Prije velikog spektakla na otvorenom u Wroclawu, zasvirat će i u varšavskom teatru

VIDEO

Nikad dosad nismo svirali u Poljskoj i radujemo se tamošnjim nastupima. Otvara nam se novo tržište, a naše pjesme ionako su u Poljskoj dobro poznate, kaže Husein Hasanefendić Hus tri mjeseca uoči odlaska u Poljsku. Vrata im je širom otvorio ugledni poljski novinar i publicist Grzegorz Brzozowicz koji je sedamdesetih, kao srednjoškolac, živio u Beogradu. Sin poljskih diplomata još se u pubertetu inficirao glazbom Novog vala. Družio se s bendovima, a poslije povratka u domovinu organizirao im je nastupe.

- U Poljsku sam doveo Električni orgazam, Šarla akrobatu, Laibach i Pankrte, a bio sam u pregovorima i s Idolima te Azrom - govori Brzozowicz koji je dovođenjem naših glazbenika napravio 'boom' u Poljskoj.

'Uhvati ritam' oduševio Poljake i pokrenuo lavinu

S Goranom Bregovićem je 1999. godine na njegovu glazbu i s poljskom pjevačicom snimio dva albuma koji su se prodali u milijunskim nakladama. Godinu dana poslije producirao je CD s prepjevima pjesama Novog vala. Na tom se albumu našao i Valjkov hit 'Uhvati ritam', jedan od dva najveća hita te ploče koja se, kaže Brzozowich, prodala u 100.000 primjeraka. Prijam publike bio je takav da su potom snimili CD s pjesmama samo Parnog valjka, ali u interpretaciji poljskih pjevača.

- To su ploče koje i danas imaju sjajan uspjeh. Prije dvije godine objavili smo i treći CD na kojemu je šest pjesama Darka Rundeka i Bajagin veliki hit 'Verujem, ne verujem', koji na You Tubeu ima više od 20 milijuna klikova - kaže Brzozowicz koji priprema 'The best of', i to bez struje.

Pomislio je kako bi bilo sjajno napraviti takav koncert u Varšavi zato što Hrvatska 1. srpnja ulazi u Europsku uniju.

'Poljaci bolje razumiju hrvatski nego mi poljski'

- Želio sam da nastupa Parni valjak, pa sam nazvao Husa. On mi je rekao: 'Upravo u Zagrebu radimo unplugged nakon 18 godina, dođi' - govori Brzozowicz.

Tako se i on našao među nekoliko tisuća ljudi koji su uživali u unpluggedu Parnog valjka u Domu sportova. U Zagrebu se zadržao još koji dan, tek da sjednu za stol. I sada je potvrđeno - Parni valjak će svirati unplugged u uglednom varšavskom kazalištu TR Warszawa, a na dan kad ulazimo u EU, priredit će veliki spektakl na otvorenom - u gradu Wroclawu. Za kraj je dogovoren i treći koncert na kojemu će, u jednom dijelu, Parni valjak svirati s poljskim pjevačima. To će, dodaje Brzozowicz, snimati poljska televizija, a snimit će se i DVD te CD.

- Silno nas to sve raduje. Naše pjesme su tamo uspješnice. CD s mojih 12 pjesama u Poljskoj je dosegnuo zlatnu tiražu. Nema straha ni od jezika ni od razmišljanja da nas neće razumjeti. Poljaci bolje razumiju hrvatski nego mi poljski - kaže Hus.

Luksuzno izdanje CD-a i dokumentarni DVD o bendu

Ali nakon zagrebačkog koncerta nema im odmora. Nastup je to kojim se trebala okončati turneja 'Stvarno nestvarno', no kako ih, govori, i dalje pozivaju na sve strane, nema im predaha. Prije Poljske, dodaje, ući će u studio i napokon završiti album koji pripremaju.

- Do ljeta ćemo napraviti i luksuzno izdanje s CD-om, bonus singlovima te dokumentarnim DVD-om o zadnjih pet godina benda - kaže Husein Hasanefendić.

Već na jesen slijedi nova turneja s novim pjesmama jer, ističe Hus, želi da publika što prije čuje njegove nove uspješnice.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 33
VIDEO

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati
GRGO ŠIPEK

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati

Glazba je triljskom reperu, kako je znao reći, spasila život. Krajem srednje škole s prijateljem je osnovao grupu III. Čin

Misica (60) o kojoj priča svijet bila je i na hrvatskim plažama. Otkrila je tajnu svog izgleda...
ATRAKTIVNA ARGENTINKA

Misica (60) o kojoj priča svijet bila je i na hrvatskim plažama. Otkrila je tajnu svog izgleda...

Odvjetnica iz Buenos Airesa, Alejandra Rodriguez proglašena je misicom svog grada, a sada je čeka nacionalni izbor
FOTO Kolinda u Zagrebu gurnula je pod stolicu torbicu od 3000 €
LUKSUZ NA PODU

FOTO Kolinda u Zagrebu gurnula je pod stolicu torbicu od 3000 €

Kolinda Grabar Kitarović je smeđu torbicu iskombinirala sa crnim hlačama i sa bijelom košuljom koja je imala svijetlo smeđe motive. Sve je upotpunila sakoom bež boje