• Članak
  • Komentari 40
  • Share 1285
  • Tweet

Povratak: Smogovci 30 godina poslije na kazališnim daskama

Legendarni Smogovci su u prvom redu navijali za Cibonu. Taj su klub obožavali i u TV seriji. Većina glumaca iz originalne postave ove serije i danas je aktivna

Četvrtak, 17. 5. 2012. u 17:00    Piše: Silvija Štrbac

Pridružili smo se navijačima Cibone koji su se prozvali Smogovcima. Cibona je u doba naše slave bila ozbiljan europski klub, kaže Hrvoje Hitrec.

Glavni likovi serije čija se radnja odvijala u izmišljenom zagrebačkom kvartu Naselku bili su Dragec, Mazalo, Pero, Cobra, Štefek, Sonja i Buco Vragec te njihovi prijatelji Nosonja, Dado, Dunja, Crni Džek... Njihove dogodovštine uskoro bi trebale zaživjeti u kazalištu Kerempuh. Većina glumaca iz originalne postave i danas je aktivna. Ali Hrvoje Hitrec kaže da su prestari i da bi eventualno mogli glumiti roditelje likova koje su igrali u seriji. Neki od glumaca, primjerice Đorđe Rapaić koji je glumio Nosonju, nažalost su umrli, a neki su odustali od glume i izabrali druge profesije.

- Završio sam elektrotehniku i 15 godina radio u HT-u. Sad sam na burzi - kaže Edin Osmić koji je glumio Bucu. Štefeka Vrageca, odnosno Željka Bilena ubili su 2003. u Sesvetama. Navodno je bio diler. Dunju je prvo igrala Anamarija Petričević (45). Kaže da nije bila talentirana za glumu. Sretnija je kao direktorica tvrtke koja zastupa Chanel.

Nakon pauze od čak 15 godina, pisac Hrvoje Hitrec (69) postavit će 'Smogovce' na kazališne daske.

- Predstavu će režirati Vinko Brešan, a njemu prepuštam i odabir glumaca - kaže Hitrec. Glumci iz serije ostali su i danas prijatelji.

- Nekad smo svi bili velika obitelj jer smo se družili svaki dan. Sad se ponekad čujemo, ali nažalost rijetko vidimo - rekao nam je Boris Mirković. Edin Osmić, odnosno Buco neke kolege nije vidio godinama.

- Drago mi je što sam došao na utakmicu. Višnju Babić i Hrvoja Hitreca zadnji put sam vidio prije 15 godina. Ovo mi je prva košarkaška utakmica na kojoj sam bio. To je poseban doživljaj - kaže Buco.

Dodaje kako je neke od slavnih kolega znao viđati na šalteru dok je radio u HT-u. Višnja Babić bila je sretna što su stari prijatelji opet na okupu. S njom je uživao i Božo Koščak, njezin kolega iz kazališta Trešnja, koji je glumio Kumpića. Mnogi i danas pamte kako je Crnog Džeka, Slavka Brankova, zvao Guzda.

Dragec, najstariji od braće Vragec kojeg je glumio Tomislav Štriga, uživao je u utakmici. Danas je direktor kazališta KNAPP, a povremeno glumi u serijama

Vječna ljubav Dunje i Mazala

Seriju je obilježila ljubav Dunje i Mazala. Dunju je prvo igrala Anamarija Petričević, a poslije Višnja Babić, koja je danas u braku s autorom Hrvojem Hitrecom.

Crni Džek umro je u 55. godini od raka pluća

Slavko Brankov glumio je Crnog Džeka, šarmantnog sitnog lopova i prevaranta koji se nije skidao iz crne kožne jakne. Preminuo je 2006. u zagrebačkoj bolnici Jordanovac od raka pluća.

Pročitajte više vijesti iz rubrike Domaće zvijezde.

Tagovi: višnja babić, edin osmić, damir šaban, boris mirković, smogovci

Izdvojeni komentari 40 komentara Pogledaj sve komentare
17.05.2012., 17:44

tomislav22: Guzda mene je struh. :D

17.05.2012., 17:35

MamaŽana2: najbolja hrvatska dječija serija uz koju sam odrasla,voljela bi ju opet gledati.Nisam iz Zgb,ali mislim da Naselak nije izmišljen već postoji.

17.05.2012., 19:12

mara044: Bogme, krasna me sjećanja vežu za tu seriju. I ja sam živjela u dijelu Zagreba koji je pomalo ličio na Naselak (ali su se već polako rušile privatne kuće i gradile stambene zgrade). Bilo je to krasno vrijeme, krasna serija, duhovita i simpatična.

Ne slažeš se? Komentiraj!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.

Budite naš čitatelj reporter Obrazac
telefon: 01/24-24-242 e-mail: reporter@24sata.hr Sve priče objavljene u tiskanom izdanju nagrađujemo sa 100 do 1000 kuna. Šaljite i na MMS: 099/224-2424, SMS 662024 (1,24 kn za sve operatere).

Zatvori / Otvori toolbar