Obavijesti

Show

Komentari 10

Rajko: Nagovorit ću Stevu da opet pobijedimo na Eurosongu

Kad je Riva odlazila u Švicarsku Rajko Dujmić mi je rekao ‘Stari, sigurno pobjeđujemo’, prisjeća se Stevo Cvikić. “Rock me” je bila favorit od početka

VIDEO

Stevo Cvikić (60) i Rajko Dujmić (60) tri godine za redom išli su na Eurosong.  Godine 1987. bili su četvrti, 1988. šesti, a 1989. prvi. Pobijedili su s “Rock me” koju je pjevala grupa Riva. 

- Imali smo dvije demo snimke. Prvu je otpjevala Vlatka Pokos, ali je bila maloljetna pa nije mogla na Eurosong. Rivu sam čuo u Zatonu, bili su bend s terase i zvali se Pasage -­ kaže Dujmić. Od benda koji svira po veselicama trebali su odmah napraviti zvijezde. 

- Prvo smo im svima popravili zube, potom osmislili scenski nastup pa birali odjeću - kaže Dujmić. Autor teksta “Rock me” Stevo Cvikić kaže kako je Dujmić njušio pobjedu. 

- Ja nisam, ali kad je Riva odlazila u Švicarsku rekao mi je ‘Stari, sigurno pobjeđujemo’, prisjeća se Cvikić. “Rock me” je bila favorit od početka. Na prvom glasanju bila je prva, na drugom druga i od tada do kraja prva. No pobjeda je dvojici autora ostavila gorak okus. Stevi Cvikiću otuđili su veliki zidni sat kojeg dobiju svi pobjednici. 

- Za prvo mjesto trebali smo dobiti 40 cm visoku kristalnu piramidu i 12 kg težak tanjur od čistog srebra s ugraviranim “Eurovision Winner”. Stevo je svoj sat ganjao preko medija, a ja piramidu i tanjur nikad nisam dobio - kaže Dujmić. Skladatelj dodaje da su njihove nagrade još u nekom uredu HRT­a. Cvikić je, kad ga je napokon dobio, svoj sat razbio. 

 - Tek da vide koliko mi znači. Ali bio je moj, a ne prisavski - kaže. Jedini su autori koji se u povijesti Eurosonga nisu pojavili na pobjedničkom slavlju. Dujmić je bio na gaži s Fosilima, a Cvikić doma. Rajkova svirka tada je bila prekinuta da publika prati glasovanje. Jedna je prijateljica Rajku donijela televizor i tablice “Dujmić 89”. Žao im je što Hrvatska nema više uspjeha na tom natjecanju niti će 23. svibnja prenositi manifestaciju. 

- Nagovorit ću ga da još jednom 'zviznemo' pobjedu na Eurosongu  - kaže Rajko. 

- I što kad napravimo pjesmu? Kome ćemo je dati? Ne bojimo se Eurosonga, ova naša gomila idiota ne bi nam dala proći - ­ dodaje Cvikić. 

U povijesti Eurosonga, Cvikić je 16., a Rajko 13. po uspješnosti. Njihovim uspjehom hvale se sve zemlje u regiji. Ne i mi. HRT ove godine čak ni ne prenosi Eurosong. 

- Puno je gluposti na koje se troši novac i ne vjerujem da se za to nema - kaže Ksenija Urličić (75). U njezino su vrijeme visoka mjesta naših izvođača na Eurosongu bila normalna stvar. Čelična Lady dodaje kako bi to bila predaja, za što nema razloga. Imamo i pjevače, Ninu Kraljić, primjerice, genijalnog Nikšu Bratoša, Rajka Dujmića, Stevu Cvikića.

HRT je i službeno objavio da nema namjeru prenositi 60. jubilarni Eurosong jer, kažu, Hrvatska nema svoje predstavnike na toj manifestaciji. Ipak, to baš nije točno jer jedan će Hrvat biti u Beču. Kujica francuskog buldoga Tea (pravim imenom Hrafna Wonderful Life For Totegnac), bit će jedini hrvatski predstavnik na jubilarnom Eurosongu. Uskoro stiže u Zagreb, dobit će i hrvatsku putovnicu, a u međuvremenu ju je produkcijski tim islandske pjesme za Eurosong odabrao da nastupa u njihovom promotivnom spotu. Autor islandske pjesme Ásgeir Orri Ásgeirsson u spotu uvjerava svoje kolege da i kujicu povedu u Beč, jer će tako imati veće šanse za pobjedu. Ovo nije prvi put da stranci traže našu pomoć. Kad je Eurosong bio u Zagrebu njemački producent i tekstopisac Ralph Siegel bio je uvjeren u pobjedu njegove pjesme “Frei zu leben” i tražio je Stevu Cvikića da mu je napiše na hrvatskom, kako bi je na kraju otpjevao na našem jeziku. Potom ga je zvao u München, a Stevo nije mogao jer je od sina dobio vodene kozice.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 10
VIDEO

Diktator opsjednut seksom: Ima 9000 auta i zlatni Boeing...
RASKALAŠEN ŽIVOT SULTANA

Diktator opsjednut seksom: Ima 9000 auta i zlatni Boeing...

Za 50. rođendan 1996. godine potrošio je 40 milijuna dolara jer je slavlje trajalo dva tjedna i Michael Jackson mu je održao tri koncerta. Svako od raskošnih vjenčanja njegovo petoro djece, trajalo je više od tjedan dana

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati
GRGO ŠIPEK

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati

Glazba je triljskom reperu, kako je znao reći, spasila život. Krajem srednje škole s prijateljem je osnovao grupu III. Čin