Obavijesti

Show

Komentari 21

Šovagović o dugu: Bankrot me smirio i doveo me pameti

Šovagović o dugu: Bankrot me smirio i doveo me pameti
4

Glumac i redatelj nekoliko je godina zbog prezaduženosti radio sedam, osam poslova, a danas uživa okružen voljenim ženama - majkom Majom i kćeri Klarom

VIDEO

Novi film Filipa Šovagovića “Visoka modna napetost” napokon je u hrvatskim kinima. Naslov je, smije se redatelj, odabrao jer osjeća da postoji tenzija u modi, a uz vrh hrvatskoga glumišta pažnju publike privukao je i bivši predsjednik Stjepan Mesić. Od svih zgoda sa snimanja Šovagović pamti tek - maestral.

– Kasnio sam non-stop svuda i gotovo sve zeznuo. Odletio mi je scenarij, jedan moj papir na kojem sam imao glavne upute za samoga sebe. Onda mi je preostalo tek da glumim redatelja, umjesto da uistinu režiram. Volim ga u kadrovima i pogotovo uživo – govori redatelj koji se nada da će skupiti nekoliko tisuća smijehova na ovaj film jer, smatra, istodobno je i tužan i smiješan pa to i zaslužuje.

Suradnju s bivšim predsjednikom RH smatra lijepom pa će ubuduće pokušati spajati različite forme. U nove projekte nastojat će dovesti ljude svih profesija.

– Volio bih raditi s Michaelom Jordanom. Za njega sam imao napisanu ulogu u scenariju filma ‘Pušća Bistra’. Prema njemu, Kukoč i Jordan igraju golf, a Kukoč nazove u golf restoran i kaže: ‘Mi dolazimo, spremite nam puricu s mlincima’. Jordan je na to trebao odgovoriti: ‘What’s that purikej smlinkama?’. Uglavnom, snimili smo samo Kukoča jer Jordan nije došao. S njim, s puno naturščika i, svakako, Goranom Navojcem rado bih snimio i svoj treći film – govori Šovagović.

Danas su mu smiješni njegovi djetinji strahovi od publike. Svoj prvi javni nastup, naime, kad je u vrtiću odradio manekensku reviju, pamti kao veliku traumu.

Bila je to prva revija za klince, a izaći pred tolike ljude bila mi je panika. Nakon toga, do srednje škole, izbjegavao sam bilo kakve nastupe, smije se danas. Kao 15-godišnji klinac sanjao je o budućnosti rokera. Stalno je imao neke bendove, a prvi je osnovao već u osmom razredu osnovne škole. Išao je i u glazbenu školu, svirao klasičnu gitaru. Ne sjeća se zašto je prestao, pretpostavlja zato što mu se nije dalo rano ustajati i ići u školu.

- Nikad nisam prestao svirati. Danas imam 40 godina staža bavljenja glazbom, ali i dalje imam profesora gitare. Tek da imam s kim svirati. Sad sviram s prof. Fadilom Abdulovim, koji me naučio neke Stefanovski-Tadić poteze. Imamo i bend - ponosno kaže Filip, koji je bio stalni član i Navojčeva Go-go Swing Orchestra.

Nekad nije mogao zamisliti da vozi neki polovni auto

Glumačka krv ipak je prevagnula, pa je u trećem razredu Klasične gimnazije glumio u “Antigoni”, a godinu dana poslije i u Plautovu “Ćupu”. No ni tad još nije bio načisto želi li barem pokušati upisati Akademiju. Kad se napokon odlučio, taj je prijamni ispit bio drugi veliki stres u njegovu životu jer Filip se pojavio kao sin Fabijana Šovagovića i kumče pokojnog Tomislava Durbešića. Prijamni je prošao iz prve, a jedini glas protiv dobio je baš od Durbešića. Glumu je studirao osam, a režiju pet godina. Ni jedno nije završio, no nametnuo se kao glumac, redatelj, talentirani dramski pisac, čiji su tekstovi nagrađivani i prevođeni na mnoge jezike, a drame izvedene u više zemalja. Do danas je snimio više od 40 filmova i igrao u desetak serija. Među ostalim, glumio je u filmu “Ničija zemlja” (2001.), koji je dobio Oscara, a 2005. bio je redatelj i scenarist filma “Pušća Bistra”. Iza njega je i poveći broj kazališnih uloga.

U kriznom razdoblju njegova života, kad su novinske stupce punili tekstovi o njegovu bankrotu zbog 300.000 kuna duga, bio je, priznaje danas, u panici. Grčevito se htio izvući, pa je radio kao glumac, redatelj, pisac, glazbenik, dramatičar, scenarist, producent... sedam poslova istodobno. Od svih tih poslova, kaže, i danas živi.

- Nisam nakon toga postao stručnjak za ekonomiju, ali bilo bi sjajno da se ljudi oslobode grča stalne opsesije kreditima. Banke moraju imati niske kredite, novac poput vode mora biti dostupan u svakom trenutku - priča Šovagović, koji najdramatičnijim trenutkom tog perioda smatra razvoj ironijskog odnosa prema sebi.

Na osnovu svojeg financijskog kraha napisao je 'Stanje nacije'

Puno glupih situacija, nepotrebnih troškova poput nagomilanih i neplaćenih kazni za parkiranje, dovelo ga je do bankrota.

- Nisam imao pravi razlog za tolike kredite, nisam kupio stan od 300 kvadrata. Novim sam kreditima zatvarao stare. Pao sam na kreditu za auto. Upravo auto generirao je niz financijskih problema. Sve te kazne za parkiranje, benzin, registracije i slično kulminirali su spoznajom da sam se za gluposti zadužio 300-tinjak tisuća kuna - priznaje.

Mami nije plaćao ni stan ni hranu te radio na sve strane. Krenulo je uzlazno kad se pomirio s tim da sljedećih pet godina neće biti nikakve love i radio po cijele noći. Prvi konkretan novac kojim je počeo zatvarati kredite donijele su “Ptičice”. Drama koja je u jednom trenutku igrala u sedam-osam gradova istodobno. Sve što bi mu sjelo na račun stavljao je na kredite i smanjivao glavnice. 

Na osnovi tog iskustva napravio je i “Stanje nacije”, predstavu koja, među ostalim, daje nadu da izlazak iz dužničkog ropstva postoji. Iza njega je danas devet drama, od kojih je “Cigla” osvojila nagradu Udruženja dramskih umjetnika za najbolji praizvedeni tekst te Grand Prix radio Italy za najbolju radiodramu. 

Predstave prema njegovim tekstovima gostovale su, ali i postavljane na mnogim europskim festivalima. Kao redatelj i scenarist okušao se u trima kratkim filmovima: “Say no”, “Drvo života” i “Na travi”, te kao suredatelj predstave “U očekivanju Godota” Samuela Becketta u zagrebačkom kazalištu &TD. I dok danas niže uspjehe i kao redatelj, glumac i scenarist, loših navika poput aljkavosti spram birokracije, kašnjenja s plaćanjem kazni... još se nije oslobodio. Zato je u zadnjih nekoliko mjeseci ponovno završio na policiji.

- Prije dvije godine morao sam izvaditi novu knjižicu vozila, što je, po meni, nemoguća misija, neizvedivo. Onda me policija zaustavila na cesti jer nisam bio vezan, a i razgovarao sam na mobitel. Tvrdili su da mi auto nije registriran, a ja njih uvjeravao da jest jer sam prošao tehnički, platio osiguranje i sve ostalo. Ali nisam imao novi žig MUP-a, novu knjižicu. U staroj više nije bilo mjesta za lupanje žigova, a ja sam se pitao “Čemu nova knjižica za stari auto?” Dakle, nisam imao taj žig, a na kaznu od oko 2000 kn sam se žalio. Nisam ni došao na razgovor, pa su me priveli i sad slijedi finale. Znam da ću morati platiti tu kaznu, kao i mnoge prethodne, već otplaćene kazne - pomirljivo će glumac.

Iz nekadašnje je prezaduženosti izašao kao pobjednik, a njegova je priča i danas nada mnogima koji su u kreditima preko grla. Šovagović više ne mora raditi sto poslova kako bi preživio.

- Stao sam na loptu. Pomalo se odmaram, puno vremena provodim s kćeri Klarom, mamom i prijateljima. Takva su mi druženja danas jako opuštajuća - kaže.

Pod borom si želi nekoliko 'flomića' i kemijskih olovaka

Već sad se raduje nadolazećim blagdanima, prosincu u okićenoj Dežmanovoj ulici, u kojoj će i dočekati 2014. godinu. Veseli ga badnja večer s kćeri Klarom, uzornom studenticom francuskog jezika i antropologije. Na ovom svijetu, ističe, nema ponosnijeg oca od njega. Ima, dakako, i on želja što bi volio naći pod božićnim drvcem.

- Radovalo bi me nekoliko kemijskih olovaka i flomići - kaže. I on se, kao i većina, raznježi u to doba godine. Voli darivati bliske ljude, a čime će obradovati kćer i majku, ne želi otkriti.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 21
VIDEO

Lasagnu je na Doru nagovorio prijatelj, a njegov najmlađi član benda vratio se u školske klupe
JEDINSTVENI I SLOŽNI

Lasagnu je na Doru nagovorio prijatelj, a njegov najmlađi član benda vratio se u školske klupe

Marko Purišić, poznatiji kao Baby Lasagna, vrijedno radi na novom albumu, koji stiže na jesen. Za njegov uspjeh zaslužan je cijeli tim

Sitno odbrojava do useljenja! Evo kako izgleda kupaonica u luksuznoj vili Nikoline Pišek
NESVAKIDAŠNJI INTERIJER

Sitno odbrojava do useljenja! Evo kako izgleda kupaonica u luksuznoj vili Nikoline Pišek

Luksuznu vilu je Nikolina Pišek kupila s pokojnim suprugom Vidojem Ristovićem. Vrijedna je 1.7 milijuna eura, ima 420 kvadrata i okućnicu od 1460 kvadrata.
Družba Baby Lasagne: 'Samo sam jedan dan imao da smislim Markov nastup na Eurosongu...'
PRIMILI SVEČANA PRIZNANJA

Družba Baby Lasagne: 'Samo sam jedan dan imao da smislim Markov nastup na Eurosongu...'

Na svečanoj promociji sveučilišta VERN', koje pohađa i Marko Purišić, nagrade su dobili Markovi prijatelji i suradnici Krešimir Šustić, Tonka Donjerković, Luka Grgić i Tomislav Krajcer koji su mu pomogli u kreiranju savršenog nastupa