Obavijesti

Show

Komentari 212

Odlazak legende: U 73. godini umro glumac Đuro Utješanović

Odlazak legende: U 73. godini umro glumac Đuro Utješanović
13

U ponedjeljak navečer u bolnici u Zagrebu u 73. godini umro je Đuro Utješanović. Glumac, koji je glumio u 'Smogovcima' i 'Ničijoj zemlji' umro je od moždanog udara

VIDEO

U ponedjeljak navečer u Zagrebu je u 73. godini umro glumac Đuro Utješanović. Glumac je preminuo u bolnici od moždanog udara. Poznate su njegove uloge u serijama 'Smogovci' iz 1983. godine, 'Lažeš, Melita' iz 1986. godine, 'Punom parom' iz 1978. i 'Putovanje u Vučjak'. Filmske uloge ostvario je u 'Je li jasno, prijatelju?' iz 2000. godine, 'Tri muškarca Melite Žganjer' iz 1998., 'Kad mrtvi zapjevaju' iz 1998., 'Rusko meso', 'Ne zaboravi me' i filmu 'S.P.U.K.' iz 1983. godine.

Glumio je Tetka u Večernjoj školi Željka Pervana

Ostat će upamćen i po ulozi Tetka u Večernjoj školi Željka Pervana gdje je pokazao talent za improvizaciju. Zapažene uloge ostvario je u filmovima 'Hajdučka vremena' iz 1977. godine, 'Vlakom prema jugu' iz 1981. godine, 'Krhotine' iz 1991. godine.

U filmovima je često glumio uloge žandara i ustaša. Kratku, ali zapaženu ulogu imao je i u Oscarom nagrađenom filmu 'Ničija Zemlja' u kojoj glumi bosanskog vodiča. Glumio je i u zabavnoj emisiji 'Jel' me netko tražio'. Sa sinom Dragom često je nastupao u kazališnim predstavama diljem Hrvatske kao što su 'Ja predsjednik' i 'Nudimo posao'. Okušao se i u politici, 2003. godine bio je prvi na izbornoj listi Socijalističke radničke partije u VI. izbornoj jedinici za Hrvatski sabor.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Još kao dijete izgubio je oba roditelja

Đuro je rođen u Bosni i Hercegovini. Točni podaci o godini njegova rođenja ne postoje, no glumac se odlučio za 1940. kao godinu svog rođenja jer mu je, kako je jednom rekao, bila najlakše pamtljiva. U nekim dokumentima stoji da je rođen 1938., dok se u drugima kao godina njegova rođenja navode 1940. i 1941. godina. Još kao dijete izgubio je oba roditelja, njegov otac Drago poginuo je 1943. u njemačkom napadu na partizansku podzemnu bolnicu dok su mu majku Dragicu 1945. ubili pljačkaši. U Kikindi je završio osnovnu školu, 1956. godine poslan je u Split gdje je pohađao šumarsku školu s pokojnim glumcem Ivicom Vidovićem. Nakon završetka srednje škole vraća se u Kikindu iz koje je protiv svoje volje poslan u Sarajevo na Šumarski fakultet. No nakon dvije godine studija napušta Sarajevo i odlazi u Zagreb u kojem upisuje glumu za koju je pokazivao zanimanje još od srednjoškolskih dana. Nakon diplome deset godina je radio u kazalištu Gavella, a potom je odlučio napustiti kazališne daske. Veliki trag ostavio je i na Dubrovačkim ljetnim igrama na kojima je nastupao gotovo tri desetljeća. 

Pomogao je prognanicima i djeci tijekom Domovinskog rata

Poznata je njegova humana gesta iz vremena Domovinskog rata. Glumac je tada dnevno kupovao 17 kilograma kruha kako bi nahranio 17 prognanika koje je smjestio pod svoj krov. Skrbio je i za četvero dubrovačke djece.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 212
VIDEO

Tamara istjerala Filipa iz stana? 'Sve je onako kako si napraviš'
REALITY SUPRUŽNICI

Tamara istjerala Filipa iz stana? 'Sve je onako kako si napraviš'

Tamara i Filip iz showa 'Brak na prvu' tvrde da su se između njih rodile samo prijateljske emocije

Aleksandra Prijović ima i drugi posao, a nema veze s glazbom: 'Uložila u njega 200.000 eura'
MEKA ZA CELEBRITYJE

Aleksandra Prijović ima i drugi posao, a nema veze s glazbom: 'Uložila u njega 200.000 eura'

Podržali su je brojni kolege s estrade, među kojima Rade Šerbedžija, Lepa Brena, Jelena Rozga, Aco Pejović, Andrija Milošević...
Ella Dvornik: 'Ono kad imaš sve dokaze da te netko prevario...'
ZBUNILA PRATITELJE

Ella Dvornik: 'Ono kad imaš sve dokaze da te netko prevario...'

Poznata hrvatska influencerica je objavila par fotografija, a zatim se raspisala o svojem omiljenom 'emojiju' te iznenadila...