Obavijesti

News

Komentari 100

Isplati se: Opljačkali su jedan proračun, a vraćeno nije ništa

Isplati se: Opljačkali su jedan proračun, a vraćeno nije ništa
1

Ukradeno je 90 milijardi, utužuju 3, vraćen sitniš nevrijedan spomena. Od 2011. trajno su oduzeta tri stana, tri vozila, nakit, a uplaćeno je samo 5,268.991,40 kuna...

VIDEO

U Hrvatskoj se očito isplati biti lopov. Ali samo veliki jer ukradeni novac uvelike olakšava eventualni bijeg, kvalitetnu obranu i “trgovanje” s Uskokom. Već i kumice na placu prihvatile su filozofiju prema kojoj se za veliku pljačku dobiva društveno koristan rad, guljenje krumpira i zadržavanje ukradenog bogatstva - šifra “isplati se” - dok se za sitne grijehe ide na “strašni sud”. U Hrvatskoj je u prošlih petnaestak godina ukradeno najmanje 90 milijardi kuna. Prema dokumentiranoj studiji mr. Dražena Rajkovića, samo u jednom i pol mandatu Ive Sanadera Hrvatska je oštećena za 80 milijardi kuna. Prema istraživanju Expressa, samo 20-ak političara, poduzetnika i djelatnika javnih i državnih poduzeća pronevjerilo je oko tri milijarde kuna. No unatoč slici široke borbe protiv korupcije i uvjerenja da se dio opljačkanog može vratiti, plodovi antikorupcijske akcije više su nego tanki. Oni su, zapravo, razočaravajući.

Imovina optuženih odnedavno se povjerava DUUDI-ju, prema čijim su podacima od 2011. naovamo trajno oduzeta samo tri stana, tri vozila, zlatni nakit, a uplaćeno je samo 5,268.991,40 kuna...

Istrage i sudski postupci protiv optuženih vode se sporo, a ako ih na kraju pravomoćno osude za lopovluk, institucije im praktički ne mogu oduzeti kriminalom stečenu imovinu. Država se može naplatiti jedino ako je optuženici dragovoljno pristanu vratiti. No to, naravno, ne čine besplatno nego tako smanjuju kaznu. Primjerice, Drago Rubala, pjevač amater i liječnik koji je za mito kao na tekućoj vrpci proizvodio umirovljenike, državi je kao povrat ukradenog novca dao stan vrijedan 1,6 milijuna kuna i 75.000 eura.

S Uskokom se nagodio na dvije godine zatvora, a potom ga je Povjerenstvo za uvjetni otpust Ministarstva pravosuđa pustilo na uvjetni otpust osam mjeseci prije isteka kazne. Televizijski je voditelj i zabavljač Rubala godinama bio dio kriminalnog lanca koji je za iznose od 1700 do 7500 eura štancao lažne umirovljenike. Pravomoćno su osuđeni i Vladimir Zagorec i Ivo Sanader, no od naplate štete država je još jako daleko.

>>> Više pročitajte u Expressu

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 100
VIDEO

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti
IZBORI 2024.

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović primio je predsjednika Vlade Republike Hrvatske i predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića u okviru Ustavom predviđenog postupka za davanje mandata za sastavljanje Vlade Republike Hrvatske

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'
INTERVJU ZA 24SATA

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'

Plus+ Ne znam jesu li ljudi svjesni u kakvoj smo situaciji sad, a u kakvoj ćemo tek biti za 10 godina. U medicinske škole se upisuje premali broj učenika - otkriva nam glavna sestra KBC-a Split.
Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'
POGLEDAJTE VIDEO

Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'

Nakon što se sastao s Milanovićem, predsjednik mu je kratko rekao: 'Evo, radi klima'. Predaja potpisa trajala je svega 15-ak minuta, a glasnogovornik Milić je na pitanje 'Jeste li dobili mandate' kratko odgovorio 'Jesmo'.