Obavijesti

News

Komentari 182

Matić: Ako HDZ ima boljega od mene, evo im moja fotelja...

Matić: Ako HDZ ima boljega od mene, evo im moja fotelja...
1

Ministar branitelja Predrag Matić za Express je govorio o prosvjedima 100-postotnih invalida Domovinskog rata, čiji su glavni cilj njegova smjena i smjena pomoćnika

VIDEO

Ministar Predrag Matić postao je ovih dana, sa svojom zamjenicom i pomoćnikom, središnja točka braniteljskih osporavanja. Upravo kad smo došli na intervju s njim, dio je tiska objavio tvrdnje prosvjednika kako će, prema novoj verziji Zakona o braniteljima, četnici dobiti poziciju pomoćnika ministra. Predraga Matića ta i druge, slične informacije, jako su uzrujale.

- Prvi sam mobitel nabavio negdje sredinom devedesetih - rekao nam je vidno potresen - ... i nisam nijednom mijenjao broj. Mislim da moj broj zna barem pola braniteljske populacije. Uvijek sam im dostupan. Uvijek se javim. Nastojim riješiti probleme svih koji se jave, prema pravilu kojeg se čvrsto držim - nikome ništa više od zakona - ali i nikome ništa manje od zakona. Svakog ponedjeljka jedan sat imam otvorenu liniju i razgovaram sa svima koji se javljaju. Mislim da smo, u ovom Ministarstvu, ispunili sva obećanja iz Plana 21 i nije mi jasno kako netko može plasirati ovakve izmišljotine, i to bez ikakve provjere... Boli me to, pogađa me, smeta mi - rekao nam je osporavani ministar branitelja, o kojemu je ovih dana suborac Zoran Šangut dao sljedeće svjedočanstvo.

- Predrag Matić Fred dragovoljno je došao početkom listopada 1991. na Trpinjsku cestu, punkt Kiwi u Hercegovačkoj ulici, a Antonijo sredinom listopada 1991. Obojica su bila hrabri i odvažni branitelji. Poslije ranjavanja Tomice Jakovljevića i Berislava Margitića, Fred se dragovoljno javio i uzeo ručni bacač raketa, tzv. osu, kojom uništava osam tenkova i jedan transporter...

Na pitanje što je istina o izmjenama Zakona, Matić daje precizan odgovor.

- Kad novi zakon ide u proceduru, prema precizno određenom hodogramu, postoji čak deset točaka, deset ‘kontrolnih punktova’, uključujući i javnu raspravu na koju je pozvan svaki građanin Republike Hrvatske, da bi na kraju došao u Sabor. Istina je da radimo sedam, osam promjena teksta - i sve su afirmativne. Kako niti jedna faza izmjene zakona, od nacrta prijedloga zakona koji radi Ministarstvo, do izglasavanja konačnog teksta nije tajna - sve su javne - vi možete, ako hoćete, i s Novog Zelanda, uputiti primjedbe.

Nakon završne faze, Zakon ide u Sabor... I sad neki tvrde da će biti izjednačeni agresori i žrtve i da ću dobiti pomoćnika četnika!?

Express: Otkud im to?

Mislim da obavještajnom podzemlju treba skinuti kapu zbog pokazane maštovitosti. Ovo nadilazi granice zdravog razuma. Zakon se zove Zakon o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji.

Express: Dio vaših kritičara tvrdi da posjeduju nacrt Zakona u kojemu postoje takve formulacije.

Pa ja ih lijepo molim da onda pokažu taj nacrt u kojem to piše. Ja bih ih samo podsjetio da trenutačno u Zakonu o pravima hrvatskih branitelja, u članku 10., stoji sljedeće: ‘Ne mogu ostvariti prava iz ovoga Zakona osobe koje su oštećenja organizma zadobile kao pripadnici, pomagači ili suradnici neprijateljskih vojnih i paravojnih postrojbi kao i osobe koje su osuđene pravomoćnom sudskom presudom zbog sudjelovanja u neprijateljskim vojnim i paravojnim postrojbama ili zbog ugrožavanja ustavnog poretka i sigurnosti Republike Hrvatske, kao ni članovi njihovih obitelji’. Tako će stajati i ubuduće.

>>> Više pročitajte u Expressu

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 182
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.