• Članak
  • Komentari 50
  • Share 105
  • Tweet1

Otkrivamo koliko točno dajemo državi od plaće i kroz poreze

Država nam od plaće uzima dvostruko više nego što je zloglasni Franjo Tahi uzimao kmetovima. No unatoč crnim brojkama prošli smo bolje nego da živimo u Švedskoj

Subota, 15. 9. 2012. u 12:00    Piše: Alenka Klepac , Anita Anić-Božić
Otkrivamo koliko točno dajemo državi od plaće i kroz poreze PIXSELL Linić je nedavno povećao poreze na oružje

Njemačka ima PDV od 19 posto, Hrvatska vrtoglavih 25, a strogi Franjo Tahy uzimao je 21 posto. Danas nam uzimaju pola plaće, ali ni to im nije dovoljno... 

Premda se čini da je naša Vlada iscrpila sve logičke mogućnosti oporezivanja, pred tim ljudima zapravo ima još niz neiskorištenih mogućnosti. Recimo, ministar Slavko Linić sada razmišlja o oporezivanju nekretnina, a nedavno je uveo i porez na puške i pištolje, što je izazvalo gnjev mnogih lovaca. I tu su počele lovačke priče. Što bi da oporezuje bradu? Jer da, i to je moguće. 

Za vrijeme vladavine Petra Velikog muškarci su u Rusiji morali plaćati porez na bradu. Ruskog je cara naime ljutio njihov običaj nošenja duge brade. Neki su bili isto dosjetljivi poput ovih šaljivaca danas. Naime, Talijani su potkraj 19. stoljeća morali plaćati porez na vožnju biciklom od 10 lira za održavanje putova koje su "uništavali".

Iz tog poreza nastala je i današnja cestarina koju plaćate prilikom registracije vozila, vožnje autocestom, kupovine benzina i tko zna gdje drugdje. Primjera radi, u Francuskoj se u srednjem vijeku kartanje smatralo velikim grijehom. Da bi vlast suzbila tu strast, kupci karata za igru plaćali su velik porez. Možda bi Linić kraj svih poreza mogao razmisliti i o onome na neženje, jer eto to je palo napamet i Englezima 1695. 

Neoženjeni plemići ili neudane plemkinje morali su porez plaćati 20 šilinga, dok su svi drugi plaćali samo jedan. A tu praksu uveo je i Benito Mussolini. Tako otprilike izgleda i naše današnje davanje državi, samo što se ne radi o bradi, čizmama ili braku.

>>> Cijeli članak pročitajte u 24sataExpressu

Tagovi: porez, plaće, 24sataexpress

Izdvojeni komentari 50 komentara Pogledaj sve komentare
15.09.2012., 13:49

qpower: Bolje nego u Svedskoj??? Ovo je najgluplje sto sam ikada cuo. 24, ajde molim Vas posaljite doticnog kolegu u Stockholm na nekih tjedan-dva, pa nek se onda usudi napisat ovako nesto. Pa kakve veze ima ako je u Svedskoj porez visok ako je kupovna moc i standard 100 puta bolji nego u HR. Kakva glupa usporedba.

15.09.2012., 12:31

Hugi: "No unatoč crnim brojkama prošli smo bolje nego da živimo u Švedskoj." Da da, zbog toga se doselilo toliko Šveda u Hrvatsku. :)

15.09.2012., 13:43

mkablar: Uvezeš auto, platiš carinu pa na carinu i cijenu porez pa onda opet plaćaš porez jer imaš auto. Kod registracije platiš cestarinu pa onda plaćaš cestarinu kroz gorivo pa opet kad ideš autocestom. Naravno tu je i PDV od 25 posto. Genijalna logika. A zašto? Jer moraš nahraniti državnu upravu koje ima za zemlju od 20 milijuna.

Ne slažeš se? Komentiraj!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.

Budite naš čitatelj reporter Obrazac
telefon: 01/24-24-242 e-mail: reporter@24sata.hr Sve priče objavljene u tiskanom izdanju nagrađujemo sa 100 do 1000 kuna. Šaljite i na MMS: 099/224-2424, SMS 662024 (1,24 kn za sve operatere).

Zatvori / Otvori toolbar