Obavijesti

News

Komentari 22

Otkrivamo: Skriveno blago kolekcionara u kopačkama

Otkrivamo: Skriveno blago kolekcionara  u kopačkama
1

Bivši hrvatski reprezentativac ekskluzivno nam je pokazao svoje umjetnine koje će u zagrebačkom Umjetničkom paviljonu prvi put biti izložene pred očima javnosti

VIDEO

Ljudska znatiželja nema granica. Ona je u stanju posve benigne situacije učiniti itekako intrigantnima, te uz bezgraničnu maštovitost dovesti do rubnih granica mogućega. No u znatiželjna čovjeka sve je moguće, jer, njega ili nju, sve zanima - od posve ordinarnih dnevnih tema kako je netko kupio luksuzni automobil, tko je u kakvoj nedopuštenoj vezi, do onih "ozbiljnih" političkih tema vezanih uz teoriju zavjere, ili pak onih o postojanju izvanzemaljaca. 

Živog čovjeka sve zanima i sve želi znati. Zato i ne čudi što se unazad nekoliko godina, iz dobro poznatih razloga, nevjerojatno produbila, ali i probudila, znatiželja za privatne kolekcije i njihove vlasnike.

Kako i kada su sakupili brojna umjetnička djela?

Tko su te osobe, što rade ili što su radile, kako su i kada skupile umjetnička djela, samo su neka od pitanja o kojima se preispituju znatiželjnici. Umjetnički paviljon upravo je pokrenuo novi ciklus izložbi "Privatne kolekcije u javnoj instituciji" kojim će dati odgovore na pitanja brojnim znatiželjnicima, ali i onima koji su, jednostavno, samo ljubitelji lijepih umjetnosti. 

Iskreno govoreći, i sama sam uvijek fascinirana privatnim kolekcijama, i, da, naravno, zanima me proces nastajanja neke kolekcije, jer one su, vrlo često, najvažniji resursi za upoznavanje umjetničkih opusa, a brojne muzejske zbirke nastale su upravo zahvaljujući skupljačkom žaru entuzijastičnih pojedinaca - kolekcionara. 

Kojim se načelima vodio kolekcionar pri prikupljanju djela, koji su kriteriji presudni u odabiru djela, kako su nastale najpoznatije hrvatske i inozemne kolekcije ili zbirke - teme su kojima će se baviti ovaj ciklus. Rijetka prigoda susreta s djelima koja su pohranjena u privatnim prostorima, prilika je za brojne ljubitelje umjetnina da se upoznaju s nedostupnim djelima, ali i da ta djela izađu iz mraka depoa, u kojima su najčešće pohranjena, i ponovno ožive dotaknuta emocijama galerijskih posjetitelja. 

A, upravo će to biti omogućeno ovim ciklusom izložbi koji Umjetnički paviljon pokreće izložbom Kolekcija Vugrinec - remek-djela hrvatske moderne. Dugogodišnje iskustvo dopušta mi sasvim otvoreno reći kako je riječ o jednoj od najatraktivnijih privatnih kolekcija hrvatskoga slikarstva i kiparstva 19. i 20. stoljeća u vlasništvu poznatog hrvatskog nogometaša Davora Vugrinca.

>>> Više pročitajte u Expressu

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 22
VIDEO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca

DP želi 4 ministarstva? Mario Radić za 24sata: To nije istina, ne znam tko to plasira u javnost
IZ MINUTE U MINUTU

DP želi 4 ministarstva? Mario Radić za 24sata: To nije istina, ne znam tko to plasira u javnost

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori
Trzavice i raskoli tjedan nakon izbora. Evo gdje puca u Mostu, HDZ-u, SDP-u, DP-u, Fokusu...
A KLELI SE U JEDINSTVO

Trzavice i raskoli tjedan nakon izbora. Evo gdje puca u Mostu, HDZ-u, SDP-u, DP-u, Fokusu...

Odlazak bračnog para Raspudić Selak od Mosta, samo je jedan od raskola među partnerima i unutar stranaka nakon izbora. DP se lomi oko koalicija, SDP-ov Grbin na meti kritika, Plenković na dvostrukom udaru...