Obavijesti

News

Komentari 40

'Podržat ćemo Ivu Josipovića, ali očekujem više od njega'

'Podržat ćemo Ivu Josipovića, ali očekujem više od njega'
1

Jakovčić je za Express rekao kako ne može govoriti o koaliciji s Milanovićem jer više nije šef. Kaže da mu u Bruxellesu jako fali Istra pa u hladnjaku ima malvaziju

VIDEO

Bivšem predsjedniku IDS-a Ivanu Jakovčiću prošle se godine ostvario san te je postao zastupnik u EU parlamentu. Od lipnja ove godine tjedan dana provodi u Bruxellesu, ali vikendima obično odlazi kući, u Istru jer bez nje ne može. Zato ga u hladnjaku u stanu koji je iznajmio u glavnom gradu Europe uvijek čeka butelja istarske malvazije. Da ga makar na kratko, nakon rada u parlamentu, mirisom i okusom, vrati u zavičaj.

Express: Prije dvadesetak dana imenovani ste izvjestiteljem Europskog parlamenta za lukrativnu Europsku strategiju za Jadransko-jonsku regiju. Ta pozicija jako je važna za Hrvatsku jer na raspolaganju imate milijarde eura koje se mogu ulagati u jugoistočnu Europu. Imate li već neke projekte u vidu?

Postati izvjestiteljem Parlamenta za strategiju za Jadransku-jonsku regiju bile je moja velika želja jer sam još 2005. u Puli pokrenuo osnivanje Jadransko-jonske regije i ta tema za mene znači - život! Danas je ta tema, odnosno ta strategija najkonkretnija moguća tema za hrvatske građane i ne tiče se samo onih na moru nego cijele zemlje. Strategijom bi se trebali implementirati projekti ukupne vrijednosti između 10 i 20 milijardi eura. Otvorio nam se zaista velik prostor da dovedemo velik novac na Jadran i Jonsko more, ali sve će ovisiti o tamošnjim vlastima. Prvi projekt je gradnja jadransko-jonske autoceste, koja bi išla od Trsta do Atene. Osim toga, u pripremi je i mnogo drugih infrastrukturnih, energetskih, ribarskih, poljoprivrednih, turističkih projekata. Dakle, da budem konkretniji - rješavanje svih sustava kanalizacije u našim priobalnim područjima, zatim treba riješiti problem otpada koji se iz Bosne i Hercegovine slijeva u Neretvu te riješiti problem otpada iz Albanije koji dolazi uzvodno i zaustavlja se na obalama Pelješca. Također, trebamo poboljšati i uzgoj ribe u Jadranu jer Jadran ima jako dobre kapacitete za uzgajanje riba.

Express: Najavili ste razgovor sa svim šefovima vlada zemalja Jadransko-jonske regije. Kada ćete održati sastanak s premijerom Zoranom Milanovićem?

Svakako namjeravam razgovarati s vladom da se uključi u izvještaj koji ću podnijeti Parlamentu. Očekujem razgovor s Milanovićem već početkom iduće godine. Tema nije stranačka, nego nešto čime ćemo se baviti i što će trajati sljedećih petnaest do dvadeset godina. To je univerzalna tema kako za ovu Vladu tako i za sve one koje dođu na vlast.

>>> Više pročitajte u Expressu

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 40
VIDEO

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti
IZBORI 2024.

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović primio je predsjednika Vlade Republike Hrvatske i predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića u okviru Ustavom predviđenog postupka za davanje mandata za sastavljanje Vlade Republike Hrvatske

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'
INTERVJU ZA 24SATA

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'

Plus+ Ne znam jesu li ljudi svjesni u kakvoj smo situaciji sad, a u kakvoj ćemo tek biti za 10 godina. U medicinske škole se upisuje premali broj učenika - otkriva nam glavna sestra KBC-a Split.
Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'
POGLEDAJTE VIDEO

Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'

Nakon što se sastao s Milanovićem, predsjednik mu je kratko rekao: 'Evo, radi klima'. Predaja potpisa trajala je svega 15-ak minuta, a glasnogovornik Milić je na pitanje 'Jeste li dobili mandate' kratko odgovorio 'Jesmo'.