Obavijesti

News

Komentari 6

Vlasnici Aquariusa: Ice-T nam je ponudio ploče za mitraljeze

Vlasnici Aquariusa: Ice-T nam je ponudio ploče za mitraljeze
3

U 20 godina Aquarius je ugostio mnoge glazbene zvijezde. U početku su se mnogi bojali doći u 'ratnu zonu'. Vlasnici su među rijetkima koji turbofolku ne daju ni blizu

VIDEO

Želite otvoriti klub na onom jezeru na Jarunu?! Jeste li vas dvojica poludjeli? Pa dolje nema ničega. Tko će vam doći? Zar još niste naučili da se izlazi samo u centar grada. Ajde, baš me zanima kako će to završiti, otprilike tako je zvučalo kad su prije 20 godina tada još balavi Zrino Alpeza i Miljenko Zadro s tetom Anom Bram, pršteći od entuzijazma, govorili kako namjeravaju stvoriti meku urbane glazbe uz “zagrebačko more”. Aquarius, koji je prije dvije godine postao punoljetan, od početka je nastojao dovoditi relevantna imena svjetske glazbene scene u Hrvatsku. 

Otvoren je početkom 90-ih, u mračno vrijeme kad su granate letjele Hrvatskom, kad su se gasili alternativni Kulušić i Lapidarij, kad su rockere zamijenili domoljubni tamburaši i trešerski cro-danceri. Zagrebačkoj mladeži nedostajao je ispušni ventil, a Aquarius se ubrzo pokazao kao idealno mjesto za one koji su plesom barem nakratko zaboravili na svu onu muku, koja nas je pratila tih godina. 

- Izborom kvalitetne glazbe stekli smo i zadržali kultni status, a to u početku nije bilo lako. Hvala Bogu, Zagreb nije bio toliko zahvaćen ratom kao ostatak Hrvatske. Međutim, sve je to bilo jako blizu i ne moram vam objašnjavati kako je Amerima zvučalo kad smo ih zvali da nastupaju u ratnoj zoni. Ipak, i oni su se opustili nakon što su nas posjetili njihovi malo hrabriji kolege iz Europe - govore vlasnici.

 Za uspjeh kluba presudne su večeri koje su organizirali DJ-evi Kiki i Frajman 1993. godine. Uskoro se pročuo glas o mjestu gdje se može kvalitetno partijati, pa je Aquarius stekao epitet najoriginalnijeg i najboljeg regionalnog mjesta za techno freekove. 

Status: izborom kvalitetne glazbe stekli smo i zadržali kultni status. Nije bilo lako

Kako se dobra riječ daleko čuje, pokazalo se i po slavnim gostovanjima. Dolaze im pioniri detroitskog clubbinga poput Jeffa Millsa, Derricka Maya i njemačke DJ zvijezde Svena Vätha

Ipak, bilo bi nepravedno gledati Aquarius samo kao mjesto kroz koje su defilirala najveća imena elektroničke glazbe. Primjerice, ondje su gostovali industrijski teroristi Combichrist, bluzeri iz Sahare Tinariwen, novovalni nostalgičari Editors, a oduševili su, između ostalog, i Ice T-ja

- Želio se zabavljati s ekipom, pa smo ga pozvali u Aquarius. Prije izlaska otišao se srediti u Intercontinentalu kojem je spavao, no završio je u kasinu gdje je osvojio oko 2000 dolara, pa je častio cijeli klub. Interesiralo ga je kako se u Hrvatskoj mogu nabaviti mitraljezi, bombe i pištolji, a zauzvrat nam je nudio ploče. Cijelu večer mi je pokazivao tajne znakove losanđeleskih bandi i šalama zabavljao prisutne - rekao je DJ Phat Phillie, jedan od velikana hrvatske hip-hop scene i rezident Aquariusa u kojem organizira hip-hop i R&B večer Blackout Lounge. Osim Kikijeva i Frajmanova Loopsa, Rebirth of funka - kao najdugovječnijeg programa, i Kontrapunkta, svakako treba izdvojiti i Blackout tulume jer je iz tog programa nastala zagrebačka rap scena. Stjecajem okolnosti, kad su dečki iz Blackouta organizirali prvi veliki nastup, zamalo je završilo tragedijom. 

- Iako su ga upucali 1999. u rodnom Harlemu, Big L umalo je okončao kratku i bogatu karijeru godinu dana prije u Zagrebu, i to zbog mene. Bio sam toliko uzbuđen što ga vozim da uopće nisam pazio na semafore, a da me prijateljica nije upozorila, projurio bih kroz crveno. Nasreću, stao sam jer je iz drugog smjera proletio auto. Target je to opjevao u stihovima Tram 11: “Fala Filu kaj nije roknuo Big L-a kad je s njim sjeo u pilu”. 

Big L-u je zagrebački koncert bio najbolji u karijeri i može se u cijelosti pogledati na You Tubeu - kaže DJ Phat Phillie koji se kroz smijeh prisjeća gostovanja još nekih hip-hop legendi. 

Nastavlja kako je Afu-Ra, odjeven u kimono, želio zadiviti publiku poznavanjem borilačkih vještina na nastupu, ali se zanio pa se srušio s pozornice.

Busta Rhymes, kojega bije zao glas da se ponaša kao čangrizava baba ili poput razmažene dive, u Zagrebu je bio cool. 

Vlasnicima inače ne pada ni na pamet ugostiti turbofolkere i cajkuše, koji su preplavili zagrebačke klubove. 

- Zacrtali smo si granicu ispod koje se ne želimo spustiti. Zna se što Aquarius potpisuje, odnosno što se pušta unutra. Posljednjih godina teško je to izdržati. Kad bi se u klubu puštali narodnjaci, što bi s komercijalne strane možda bilo isplativije, to više ne bi bio Aquarius, a najvjerojatnije ni ne bismo uspjeli jer ne stojimo iza te glazbe - zaključili su vlasnici.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 6
VIDEO

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti
IZBORI 2024.

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović primio je predsjednika Vlade Republike Hrvatske i predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića u okviru Ustavom predviđenog postupka za davanje mandata za sastavljanje Vlade Republike Hrvatske

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'
INTERVJU ZA 24SATA

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'

Plus+ Ne znam jesu li ljudi svjesni u kakvoj smo situaciji sad, a u kakvoj ćemo tek biti za 10 godina. U medicinske škole se upisuje premali broj učenika - otkriva nam glavna sestra KBC-a Split.
Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'
POGLEDAJTE VIDEO

Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'

Nakon što se sastao s Milanovićem, predsjednik mu je kratko rekao: 'Evo, radi klima'. Predaja potpisa trajala je svega 15-ak minuta, a glasnogovornik Milić je na pitanje 'Jeste li dobili mandate' kratko odgovorio 'Jesmo'.