Obavijesti

News

Komentari 56

Vlast u Zagrebu Karamarku 
i ekipi bez "ispaljenog metka"

Otkrivamo tajni plan u kojem se nakon uhićenja gradonačelnika Milana Bandića Darinko Kosor priprema za igru života. Hoće li biti politički lik broj 1 u Zagrebu?

VIDEO

Pad Milana Bandića i njegovo pritvaranje koje može potrajati mjesecima, potpuno je promiješalo političke karte u Zagrebu

Iako se čini da je era njega i njegove liste “poznatih” završila, već se kuju planovi kako zadržati vlast. I oni nisu nimalo nerealni. Dapače, proširena koalicija Bandićevih i stranačkih ljudi i dalje bi mogla vladati gradom.

Igru svog života igra predsjednik HSLS-a i predsjednik zagrebačke Skupštine Darinko Kosor

Kada je prije godinu i pol dana na krilima Vladimira Ferdeljija HSLS i HSS osvojio sedam zastupnika, činilo se da je to vrhunac za stranku koja je minorizirana. Vještim manevrom i podrškom Bandiću, Kosor si je osigurao mjesto predsjednika Skupštine. Zatim je ušao u široku koaliciju s HDZ-om na nacionalnoj razini. 

Nakon pada Bandića, on je postao “jezičac na vagi”, uloga najdraža svakom političaru. Kosor je s HSS-om i Ferdeljijem osiguravao veoma tanku većinu u Skupštini Milanu Bandiću. Zajedno sa 17 Bandićevih vijećnika i tri HSU-a, imali su samo 26 od 51 zastupnika u Skupštini. Ostatak su HDZ i partneri, SDP i HNS. 

Bez Skupštine gradonačelnik ne može donositi odluke iznad milijun kuna, pa je većina u njoj presudna.

Kosor je imao dvije opcije pred sobom: iskoristiti moment i odmah okrenuti leđa Milanu Bandiću. U prosincu srušiti proračun koji će predložiti zamjenica Sandra Švaljek i time isprovocirati izbore u Zagrebu već do kraja ožujka. 

Ovisno od razvoju situacije, Milan Bandić možda tada još bude u pritvoru, a ako i ne bude, trebao bi u izbore ući opterećen istragama.

>>> Cijeli tekst čitajte u Expressu...

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 56
VIDEO

DOZNAJEMO Ova ministarstva preuzima Domovinski pokret
NOVA VLADA NA POMOLU

DOZNAJEMO Ova ministarstva preuzima Domovinski pokret

Neslužbeno doznajemo da Domovinski pokret nije dobio Ministarstvo kulture, a da su resori podijeljeni sukladno dosadašnjim najavama.

HDZ i DP formirali novu Vladu: Raspodijelili su ministarstva
IZBORI 2024.

HDZ i DP formirali novu Vladu: Raspodijelili su ministarstva

Na sastanku pregovaračkih timova Hrvatske demokratske zajednice i Domovinskog pokreta postignuto je suglasje u vezi s formiranjem nove parlamentarne većine, kao i u vezi sa strukturom buduće Vlade
'To može samo ljubav': Kosor se oglasila nakon novih izjava Milorada Pupovca o Plenkoviću
SPOMINJE I 'ČUVARA SUHOG ZLATA'

'To može samo ljubav': Kosor se oglasila nakon novih izjava Milorada Pupovca o Plenkoviću

Podsjećamo, Pupovac je gostujući na N1 televiziji kazao kako Andrej Plenković nije imao drugog izbora, kako je Zoran Milanović krenuo normalno, a završio abnormalno...