Obavijesti

Sport

Komentari 22

Legendarni boksač Joe Frazier (67) preminuo od raka jetara

Legendarni boksač Joe Frazier (67) preminuo od raka jetara
6

Bivši olimpijski i svjetski prvak u teškoj kategoriji preminuo je nakon kratke i teške borbe s rakom jetre. Joe Frazier je u velikom okršaju pobijedio Muhammada Alija

VIDEO

Legendarni američki boksač Joe Frazier, bivši olimpijski prvak i bivši svjetski prvak u teškoj kategoriji, preminuo je sinoć u 68. godini života od posljedica raka jetre.

Prošle subote u javnost je procurilo kako se Frazier bori sa smrtonosnom bolesti, a dva dana kasnije njegova je obitelj priopćila kako je velikan svjetskog boksa i čovjek koji je pobijedio Muhammada Alija izgubio svoju posljednju borbu i vječno zaspao. Rak mu je dijagnosticiran krajem rujna u već uznapredovaloj fazi.

Na Olimpijskim igrama u Tokiju 1964. godine Frazier je osvojio zlatnu medalju, a osmog ožujka 1971. godine u njujorškom je Madison Square Gardenu nakon 15 rundi duge borbe odlukom sudaca pobijedio Muhammada Alija u borbi za svjetsku boksačku titulu u teškoj kategoriji po verzijama WBC i WBA.

Meč dvojice boksačkih velikana, u koji je pobjednik Frazier (tada 27-godišnjak) ušao kao prvak, a Ali (29) kao izazivač, danas je poznat kao "Fight of the Century (Borba stoljeća)", i bio je prvi od triju sudara teškaša u vjerojatno najvećem rivalstvu profesionalnog boksa svih vremena.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Obojica članova Boksačke kuće slavnih borili su se međusobno još dva puta: 28. siječnja 1974. godine također u New Yorku, te prvog listopada 1975. na Filipinima, u borbi nazvanoj "Thrilla in Manila (Uzbuđenje u Manili)", koju boksački autoriteti drže za najbolju borbu 20. stoljeća. Oba je puta pobijedio Ali.

'Smokin Joe'' se nedugo nakon tog drugog poraza od Alija oprostio od profesionalne karijere, koju je završio s 32 pobjede (27 nokautom), četiri poraza i jednom borbom bez pobjednika. Po dva poraza u karijeri Frazieru su nanijeli Ali i George Foreman, čovjek koji mu je u siječnju 1973. godine u Kingstonu preoteo naslov svjetskog prvaka i koji je narušio njegov dotad savršen omjer u karijeri (29-0).

- Boks je izgubio velikog šampiona, a sport je izgubio velikog ambasadora – poručio je Manny Pacquiao, sjajni filipinski boksač i svjetski prvak u velter kategoriji prema WBO verziji.

"Joe Frazier bio si ikona i pionir za ljude poput mene. Bio si nam inspiracija i voljeli smo te. Nedostajat ćeš nam", poručila je slavna američka tenisačica Serena Williams putem Twittera.

Ali: Svijet je izgubio velikog šampiona; Foreman: Laku noć dragi prijatelju

Vjerojatno najveći boksač svih vremena Muhammad Ali odao je počast svom velikom rivalu Joeu Frazieru koji je preminuo u ponedjeljak u 68. godini života od posljedica raka jetre...

"Svijet je izgubio velikog šampiona. Uvijek ću se sjećati Joea s poštovanjem i divljenjem. Moje misli su uz njegovu obitelj i voljene", poručio je Ali putem kratkog priopćenja.

Ali i Fraizer međusobno su odmjerili snage tri puta. Fraizer je slavio u njihovom prvom ogledu u ožujku 1971. godine u meču prozvanom "Borba stoljeća", a Ali u preostala dva.

Posljednji zbogom Fraizeru uputio je i George Foreman, jedini čovjek uz Alija koji mu je nanio poraz, točnije dva, u profesionalnoj karijeri.

"Laku noć Joe Fraizer. Volim te dragi prijatelju", poručio je Foreman putem Twittera.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 22
VIDEO

Iza kulisa raspada Hajduka: Tko je išao autom s utakmice, a tko se klackao u autobusu...
SPLITSKI FENIKS

Iza kulisa raspada Hajduka: Tko je išao autom s utakmice, a tko se klackao u autobusu...

Plus+ Što je dopušteno Jupiteru nije volu, bila je Jakobušićeva krilatica koja se razbila na splitskim hridima. Predsjednik je "jupiterima" dopuštao da se s gostujućih utakmica, umjesto klupskim autobusom, vraćaju autima...

Stigla je i potvrda: Hrgovića čeka borba karijere, a sada je poznat i datum spektakla
SVE JE SLUŽBENO

Stigla je i potvrda: Hrgovića čeka borba karijere, a sada je poznat i datum spektakla

Hrgović ima 17 profesionalnih borbi i još nije izgubio. Čak 14 puta pobijedio je nokautom. Dubois ima 20 pobjeda i dva poraza, od Usika i Joycea
Loša vijest za izbornika Dalića: Ante Budimir slomio je tri rebra
BIO U BOLNICI

Loša vijest za izbornika Dalića: Ante Budimir slomio je tri rebra

Odmah nakon utakmice je Ante Budimir prevezen u Sveučilišnu bolnicu u Navarri. Testovi su pokazali da je pretrpio traumu u predjelu prsnog koša. Slomio je tri rebra, a primio je i sredstva protiv bolova, napisao je klub