Obavijesti

Viral

Komentari 58

'Crvena Sonja': Ruska špijunka koja je 'ukrala atomsku bombu'

'Crvena Sonja': Ruska špijunka koja je 'ukrala atomsku bombu'
1

U dobi od 93 godine, 2000. je godine preminula Ursula Kuczynski, poznatija i kao Ruth Werner ili jednostavno - Sonja. Vodila je nevjerojatan život dostojan hollywoodskih trilera...

VIDEO

Ursula je 1907. godine rođena kao drugo od šestero dijete u obitelji Kuczynski. Njen je otac bio ekonomist, a majka slikarica. Živjeli su relativno dobro, u akademskom okružju. Ursula se pak od najmanjih nogu zainteresirala za socijalizam i komunizam te se redovito uključivala u rad organizacija koje su pripadale tom političkom spektur. S napunjenih 19. godina učlanila se u Komunističku partiju. 

Čim je to učinila izgubila je posao u izdavačkoj kući u kojoj je radila, a nedugo nakon toga upoznala je i udala se za arhitekta Rolfa Hamburgera

Ugodni je život zamijenila za ideale komunizma

Posvećena cilju širenja komunizma, Ursula je počela pisati za partijski list 'Rote Fahne'. Godine 1930. partija joj je dala do znanja će im biti potrebna u Šangaju na što je ona pristala bez razmišljanja pa se tamo uskoro preselila sa suprugom. 

Tamo su započeli vrlo ugodan život, a puna su četiri mjeseca bila potrebna da se počne kristalizirati njena uloga u Kini. Tamo joj je prvo pristupila američka ljevičarska novinarka Agnes Smedley koja ju je upoznala s Richardom Sorgeom, tada 35-godišnjim šangajskim špijunom koji je radio za Ruse.

Kada ju je upitao je li spremna na život u opasnosti, ona je samo šutke kimnula glavom. Sorge ju je upoznao s krugom Kineskih komunista koje je i sama često skrivala, baš kao i oružje. Njen suprug o tome nije smio znati ništa. 

Kada je dvije godine kasnije Sorge napuštao Šangaj, za svoju je zamjenu ruskoj tajnoj službi predložio upravo Ursulu. Iako joj je već tada brak bio dobrano načet, upravo je tada zatrudnjela i devet mjeseci kasnije rodila sina Michaela.  

Edukacija u Moskvi i prva afera

No, čim ju je Moskva pozvala na školovanje, ona je to opet učinila bez imalo razmišljanja. Dijete je ostavil usput, kod rodbinje u Čehoslovačkoj. U Moskvi je pak naučila ruski, Morseovu abecedu te kako sastaviti radio odašiljače i radio prijemnike. 

Već u 1934. poslana je na misiju u Mandžuriju, teritori koji su Japanci upravo oteli Kini. Nadređena osoba tamo joj je bio Ernst, bivši mornar s kojim se brzo 'spetljala'. Tamo je radila na održavanju komunikacije između Moskve i partizana u Mandžuriji te se brinula za zalihe oružja i eksploziva. 

Već sljedeće godine Moskva je bila uvjerena da će netko razotkriti dvojac, pa su ih opozvali i naredili im povratak u Moskvu. Prihvatila je misiju u Poljskoj koju je vodila zajedno sa suprugom, iako je sada nosila svoje drugo dijete koje nije bilo njegovo već - Ernestovo. U travnju 1936. godine rodila je kći Janinu.

Iz Mandžurije, preko Poljske u - Švicarsku

Krajem 1938. godine Moskva je i nju i supruga poslala u Švicarsku kako bi tamo postavili novi špijunski krug. No, suprug ju uskoro napušta i odlazi na Daleki Istok. U veljači 1939. godine upoznala je engleskog komunista Lena Beurtona koji se u nju zaljubio 'na prvi pogled' jer je imala 'lijepu figuru'. 

Nedugo kasnije Rusi su im dali dopuštenje za brak od kojeg su na kraju zapravo svi imali koristi jer je Ursula tako dobila englesko državljanstvo. Taj je brak potrajao do 1997. godine, do smrti Beurtona. 

Čim se uselila u kuću blizu Oxforda, Ursula je počela održavati kontakte s ruskim službama putem odašiljača koji je sama konstruirala, a ponajveća prekretnica u karijeri joj se dogodila kada je 1941. godine upoznala Klausa Fuchsa, Nijemca koji je za britance radio na istraživanju atomske energije u obližnjem laboratoriju. 

Sovjetski nuklearni program je, kažu, 'stavila u petu brzinu'

Vrlo ga je brzo nagovorila na suradnju. Nalazili su se na poljima izvan Oxforda, a on joj je donosio dokumente koji su joj, priznala je, izgledali poput hijeroglifa. Značaj toga je, tvrde neki, bio mnogo veći no što to povijest priznaje. 

Norman Moss, autor knjige 'Klaus Fuchs: Čovjek koji je ukrao atomsku bombu' tako tvrdi da je Vyacheslav Molotov udario temelje sovjetske atomske bombe 1942. godine upravo zavaljujući Fuchsu i Ursuli tj. informacijama koje su oni slali u Moskvu. Sedam godina kasnije Rusi su testirali svoju prvu atomsku bombu. 

Njeno je kodno ime u Britaniji bilo - Sonja. Nadzirala je rad brojnih tajnih agenata, pa čak i svojeg brata i oca. 

- Da u Engleskoj imam pet Sonji, rat bi već završio, rekao je tada šef sovjetske tajne službe, piše New York Times

U ranim 50-im godinama se sa suprugom i još jednim sinom koji se u međuvremenu rodio vratila u Istočni Berlin. Time su više-manje prestali njeni kontakti s Rusima, iako se ona privatno vrlo energično nastavila zalagati za održanje Demokratske Republike Njemačke i ostvarenja 'komunizma s ljudskim licem'. 

Godine 1969. po posljednji je put otputovala u Moskvu kako bi po drugi put primila najviše sovjetsko vojno odlikovanje. 

Ostatak života provela je pišući pod imenom Ruth Werner. Kada je umrla 2000. godine u Berlinu, iza sebe je ostavila troje djece i petero unučadi. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 58
VIDEO

'Žene mi zavide, muškarci me se boje. Predobro izgledam i zato sam sama već šest godina...'
BRITANKA IMA PROBLEM

'Žene mi zavide, muškarci me se boje. Predobro izgledam i zato sam sama već šest godina...'

Ljudi misle da ne idem na spojeve jer sam arogantna, ali to nije razlog, jednostavno ne mogu pronaći nikoga jer ovako dobro izgledam. Boje mi se prići, kaže Britanka

Neustrašivi mongolski ovčari letjeli su 20 sati do Zagreba da ih se prvi put predstavi svijetu!
SVJETSKA IZLOŽBA PASA

Neustrašivi mongolski ovčari letjeli su 20 sati do Zagreba da ih se prvi put predstavi svijetu!

Najveći pseći događaj na svijetu u ovoj godini i službeno je otvoren na Zagrebačkom velesajmu. Među više od 25.000 pasa nalaze se i neke ekstremno rijetke pasmine koje su prvi put izašle iz granica svoje zemlje
VIDEO Jutarnje razgibavanje divljih svinja. Trčali uz prugu u Zagrebu: 'Išli su prema centru'
KUDA IDU DIVLJE SVINJE?

VIDEO Jutarnje razgibavanje divljih svinja. Trčali uz prugu u Zagrebu: 'Išli su prema centru'

ZAGREB - Dvije divlje svinje u petak ujutro snimio je čitatelj 24sata u zagrebačkoj Dubravi. Trčale su uz prugu, prvo su pretrčale Osječku, pa Branimirovu te nastavile svoj put prema centru, rekao nam je čitatelj.