Obavijesti

Viral

Komentari 2

Pod palubom prije 30 godina napuštenog i propalog broda

Pod palubom prije 30 godina napuštenog i  propalog broda
3

Prije nego što su ga nagrizla desetljeća neodržavanja, The Duke of Lancaster bio je jedan od najljepših putničkih brodova koji je prevozio elitu Irske i Škotske po cijeloj Europi...

VIDEO

Luksuzni The Duke of Lancaster po prvi je puta isplovio 1956. godine. Bilo je to vrijeme, piše britanski Mirror, kada je srebrni pribor za jelo bio uobičajena norma, a imućniji je sloj Iraca i Škota bio željan raskošnih putovanja do Španjolske, Danske, Norveške, Belgije i Nizozemske. No, njegov je radni vijek okončan već 1978. godine kada je 'The Duke' otplovio svoje posljednje putovanje. 

4
| Foto: Wales Archive

Brod je tada naime prodan jednoj kompaniji iz Liverpoola koja ga je planirala pretvoriti u centar za razonodu. Brod je 1979. smješten na obali rijeke River Dee u Llanerch-y-Moru u Walesu, a planovi za njega u tim su trenucima već postali ambiciozniji nego ikad prije. 'The Duke' je tako trebao postati 'The Fun Ship' i imati jednu jedinu namjenu - zabavu. 

The abandoned Duke of Lancaster ship, Mostyn Docks, North Wales

Postojali su i planovi da se dio broda pretvori u hotel, no The Fun Ship projekt bio je vrlo kratkog vijeka. Presudili su mu, čini se, sporovi s lokalnim vijećem, zbog koji su vlasnici od svega jednostavno digli ruke. 

Preuređenje je napokon zaustavljeno sredinom 80-ih godina pa se brod otad raspada usred Walesa. Njegov vlasnik John Rowley tvrdi da još uvijek nije odustao od projekta koji praktički stagnira već desetljećima. On danas živi u Rumunjskoj, a brojnim je umjetnicima u posljednjih nekoliko godina dopustio da ga pretvore u svoje umjetničko djelo. 

The abandoned Duke of Lancaster ship, Mostyn Docks, North Wales

U njegovu su unutrašnjost u posljednjih trideset godina zavirili samo rijetki pa je još uvijek vrlo dobro očuvana. Među njima su bili i ljubitelji igraćih arkada koji su unutra naišli na 50 uređaja za igranje u izvrsnom stanju nakon što su godinama pokušavali doći u kontakt s vlasnikom koji im je na kraju pristao prodati sve uređaje.

Za njih je to bilo pravo skriveno blago i svojevrsna vremenska kapsula u kojoj su uređaji odlično očuvani, a priču i fotografije o tome donosi The Arcade Blogger

U svakom slučaju, budućnost The Dukea vrlo je neizvesna, a takva će, čini se, i ostati. Lokalne vlasti sigurno i dalje neće pristati na otvorenje centra za razonodu, kao što to nisu ni dosad, a brod je poprilično propao pa je pitanje bi li se i kome isplatilo renovirati ga. 

 

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

VIDEO Budale kruže, a on ide ravno: Pogledajte kako je u Zagrebu prošao kružni tok!
NEVJEROJATNA SNIMKA

VIDEO Budale kruže, a on ide ravno: Pogledajte kako je u Zagrebu prošao kružni tok!

ZAGREB Snimku je objavila Facebook stranica Prometne zgode i nezgode. Na njoj se vidi da vozač uopće nije usporio prije kružnog toka na Tuškancu niti je ušao pravilno u njega. Krivim smjerom je samo proletio ravno! Što je najgore, neki ga i brane: 'Pa nije nikoga bilo, ne vidim što je napravio krivo...' Strahuje se da iza tog komentara stoji čovjek koji ima vozačku. Pravu...

'Žene mi zavide, muškarci me se boje. Predobro izgledam i zato sam sama već šest godina...'
BRITANKA IMA PROBLEM

'Žene mi zavide, muškarci me se boje. Predobro izgledam i zato sam sama već šest godina...'

Ljudi misle da ne idem na spojeve jer sam arogantna, ali to nije razlog, jednostavno ne mogu pronaći nikoga jer ovako dobro izgledam. Boje mi se prići, kaže Britanka
VIDEO Jutarnje razgibavanje divljih svinja. Trčali uz prugu u Zagrebu: 'Išli su prema centru'
KUDA IDU DIVLJE SVINJE?

VIDEO Jutarnje razgibavanje divljih svinja. Trčali uz prugu u Zagrebu: 'Išli su prema centru'

ZAGREB - Dvije divlje svinje u petak ujutro snimio je čitatelj 24sata u zagrebačkoj Dubravi. Trčale su uz prugu, prvo su pretrčale Osječku, pa Branimirovu te nastavile svoj put prema centru, rekao nam je čitatelj.