Obavijesti

Viral

Komentari 89

Tko je ubio Kennedyja? Ovo bi priznanje moglo sve izmijeniti

Tko je ubio Kennedyja? Ovo bi priznanje moglo sve izmijeniti
1

Atentat na bivšeg američkog predsjednika Johna F. Kennedyja 1963. bio je takozvani "posao iznutra", navodno je to na smrtnoj postelji muškarac kodnog imena Ron priznao Oliveru Stoneu

VIDEO

Atentat na bivšeg američkog predsjednika Johna F. Kennedyja 1963. godine bio je takozvani "posao iznutra", navodno je to na smrtnoj postelji muškarac kodnog imena Ron priznao redatelju Oliveru Stoneu, javlja Daily Mail.

Nakon što je Stone snimio svoj film o ubojstvu Kennedyja, Stonea je kontaktirao muškarac, koji je tvrdio da je bio dio predsjednikovog osiguranja. Predstavio se kao Ron. Kazao je da umire od raka i da bi s njim htio podijeliti veliku tajnu koju je ispričao jedino svom sinu - netko iz njegovog tima ubio je Kennedyja.

Redatelju se javljao isključivo putem pisama s koja bi stizala s poštanske adrese na Bermudima, što je bila uvertira za njihov sastanak u četiri oka dosta kasnije. Iako je u početku sumnjao u Ronovu priču, jer je bilo mnogo teorija zavjere o ubojstvu Kennedyja,  Stone je kasnije rekao da su sumnje, nakon susreta s Ronom, nestale.

Kao bivši marinac koji je služio u Vijetnamu, redatelja je u Ronovu priču uvjerio "vojni rječnik" koji je ovaj koristio te precizni detalji oko tog događaja, koje je Stone opisao kao "moguće" i "vrlo autentične". Stone je odlučio tu priču po prvi put podijeliti sa svijetom preko Matta Zollera Seitza, autora knjige o njemu samom.

Seitz kaže da knjiga opisuje Stoneovo prisjećanje dopisivanja, razgovora i susreta s Ronom. U njoj redatelj između ostalog tvrdi da Ron nije imao bilo kakve skrivene motive za priču koju mu je ispričao.

"Scenarij koji je opisao bio je vrlo praktičan. Način je to na koji bi i ja to napravio, da idem napraviti takvo što", kaže Stone u Seitzovoj knjizi.

"Ubiješ predsjednika i tvoja zaštita je njegovo osiguranje, a ako su snajper ili snajperi koji su ubili predsjednika skriveni među momcima koji ga štite, momcima koji nemaju pojma o toj uroti... To onda ima velikog smisla", kaže nadalje Stone.

"Njegovo prisjećanje svega toga bilo je toliko tehnički precizno, prepuno vojnog rječnika, detaljima radijske komunikacije odmah nakon pucnjave", pojašnjava Stone.

Seitz u knjizi dodaje da je Stone, tijekom služenja u ratu u Vijetnamu sudjelovao u koordiniranim zonama smrti, u kojima se snajper postavi na različitim lokacijama, na kojima hvata ljude zarobljene u zoni razmjene vatre iz više smjerova. Na taj način Stone je lako shvatio o čemu Ron zapravo priča.

Knjiga pod naslovom "Iskustvo Olivera Stonea" (The Oliver Stone Experience) bit će objavljena 13. rujna.

Službena verzija

Kennedy se krajem 1963. počeo pripremati za izbornu kampanju 1964. godine, pri čemu je poseban naglasak stavljen na južne države, gdje nije bio tako popularan kao u ostatku zemlje. U tu je svrhu odlučio posjetiti Teksas, te je 22. studenog 1963. sletio u Dallas.

Dok se u otvorenom automobilu vozio ulicama u društvu supruge i teksaškog guvernera Johna Connallyja, na povorku su ispaljena tri hica iz puške. Jedan je metak pogodio i ranio Connallyja, a dva su pogodila Kennedyja - jedan u vrat, i jedan u glavu. Kennedy je odmah odvezen u bolnicu gdje je nedugo potom proglašen mrtvim.

Nekoliko sati kasnije marinac Lee Harvey Oswald je uhićen, a potom i optužen za atentat. Oswald je tvrdio da je nedužan, ali to nije imao prilike dokazati pred sudom. Dva dana kasnije je u policijskoj stanici pred TV-kamerama ubijen od strane Jacka Rubyja, vlasnika noćnog kluba povezanog s organiziranim kriminalom.

Suočen s činjenicom da se detalji ubojstva možda nikada neće razotkriti na sudu, Johnson - koji je temeljem Ustava postao predsjednik - odobrio je rad specijalnog tijela zvanog Warrenova komisija, kojemu je cilj bio pronaći i objaviti sve vezano uz atentat. Zaključak komisije je bio da je Oswald djelovao sam i ubio predsjednika iz nepoznatih motiva.

Međutim, detalji vezani uz atentat i počinitelja su mnoge od samog početka mnoge natjerali da sumnjaju i odbace taj zaključak. Umjesto toga se nude razne alternativne teorije zavjere vezane uz širi krug počinitelja, kojima je svoj doprinos dao i Hollywood, ali i zaključi posebnog kongresnog odbora 1970-ih.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 89
VIDEO

Neustrašivi mongolski ovčari letjeli su 20 sati do Zagreba da ih se prvi put predstavi svijetu!
SVJETSKA IZLOŽBA PASA

Neustrašivi mongolski ovčari letjeli su 20 sati do Zagreba da ih se prvi put predstavi svijetu!

Najveći pseći događaj na svijetu u ovoj godini i službeno je otvoren na Zagrebačkom velesajmu. Među više od 25.000 pasa nalaze se i neke ekstremno rijetke pasmine koje su prvi put izašle iz granica svoje zemlje

'Žene mi zavide, muškarci me se boje. Predobro izgledam i zato sam sama već šest godina...'
BRITANKA IMA PROBLEM

'Žene mi zavide, muškarci me se boje. Predobro izgledam i zato sam sama već šest godina...'

Ljudi misle da ne idem na spojeve jer sam arogantna, ali to nije razlog, jednostavno ne mogu pronaći nikoga jer ovako dobro izgledam. Boje mi se prići, kaže Britanka
Tko su Izgubljene ploče i kako je nastao viralni AI hit 'Pustite me  da spavam': 'Stiže još hitova!'
SVI IH PJEVUŠE

Tko su Izgubljene ploče i kako je nastao viralni AI hit 'Pustite me da spavam': 'Stiže još hitova!'

Iako zvuči kako neki zaboravljeni detalj ex-yu rocka, pjesma Pustite me da spavam nastala je uz pomoć umjetne inteligencije, kao i ostale skladbe na stranici Izgubljene ploče. Dvojac iz Istre otkriva kako su došli na ideju