Obavijesti

Viral

Komentari 10

VIDEO U Zagrebu izložili kinesku pasminu koja je rjeđa od pandi i leopardskog psa iz Louisiane!

VIDEO U Zagrebu izložili kinesku pasminu koja je rjeđa od pandi i leopardskog psa iz Louisiane!
9

Posljednjeg dana velike Svjetske izložbe pasa na Zagrebačkom velesajmu izlagane su i neke od najrjeđih pasmina na svijetu. Te su pasmine tako ugrožene da još nisu do kraja ni standardizirane...

VIDEO

Što povezuje međimurske doline, nepristupačne močvare Louisiane i zelene gore Sečuana? U svim tim krajevima skrivaju se jedinstvene i ekstremno rijetke pasmine pasa, a na Svjetskoj izložbi u Zagrebu neke od njih su se mogle i upoznati! Posljednjeg dana velike Svjetske izložbe pasa na Zagrebačkom velesajmu izlagane su i neke od najrjeđih pasmina na svijetu. Te su pasmine tako ugrožene da neke još nisu do kraja ni standardizirane te su samo djelomično priznate u Svjetskoj kinološkoj organizaciji. Zbog toga se one i izlažu u posebnoj konkurenciji, a u Zagrebu ih se mogao vidjeti impresivan broj.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

Kineski Chongqing je pas koji je u Kini rjeđi od pandi 01:35

- Kineski Chongqing pas je i u Kini rjeđi od pandi- kazuje za 24sata Robert Michell iz Irske, koji je tri dana putovao da bi došao sa psima na izložbu u Zagreb. Ta je pasmina stara više od 2000 godina, potječe još iz doba Han dinastije, 200 godina prije Krista, kada su razvijane i srodne, nešto poznatije kineske pasmine, poput čau-čaua i šar-peija. S tim pasminama Chongqing pas dijeli i karatkeristični plavi jezik, ali ne i krzno. Chongqing je, naime, bez dlake! Pasmina je preživjela u malim, nepristupačnim enklavama u Kini, najviše oko grada Chongqinga i na istoku pokrajine Sečuan, u predjelima gdje nema ni struje, i tek se posljednje desetljeće počela širiti na druge kontineta. Prvotna im je namjena bila lov i čuvanje posjeda.

U Europi je danas tek dvjestotinjak primjeraka ove pasmine, a u doba Mao Zedonga prijetilo joj je potpuno istrebljenje. Izvan Kine je još rjeđi Laizhou Hong, poznat kao kineski crveni pas, a i ta se pasmina neobične boje mogla vidjeti na Zagrebačkom velesajmu.
S Kosova su u Zagreb stigli i ilirski ovčari:

POGLEDAJTE GALERIJU:

Ena je najljepši međi Catahoulski leopardski pas na Svjetskoj izložbi u Zagrebu Američki bezdlaki terijer na Svjetskoj izložbi u Zagrebu
11

- Ovaj je prije tri dana bio s ovcama na planini, možda je sada prvi put u životu vidio gradski asfalt, kazuju nam Kosovari koji su došli u Zagreb s impresivnim pastirskim psima. I oni se bore za priznanje ove pasmine, ulažu vrlo ozbiljan trud da je prezentiraju u svijetu i oko toga su napravili golem posao i na Svjetskoj izložbi u Zagrebu.

Iz Estonije i Slovačke došli su vlasnici pasa koji su pod posebnom zaštitom američke savezne države Louisiane, štoviše, imaju status "državnog psa". Catahoulski leopardski pas je uzgajan za lov u teškim močvarnim uvjetima u južnim dijelovima Sjedinjenih Američkih Država, u prostorima u kojima se odvija i radnja slavnog filma "Južnjačka utjeha". Ti psi izuzetno snažnje volje nisu pogodni za početnike, a karakteristični su po leopardskim uzorcima dlake i barem jednom plavom oku. 

Hotelijerima nije bilo jasno da nam za Svjetsku izložbu pasa trebaju sve njihove sobe...
Hotelijerima nije bilo jasno da nam za Svjetsku izložbu pasa trebaju sve njihove sobe...

Iz SAD-a potječu i američki bezdlaki terijeri, još jedna rijetka pasmina koja se uzgaja i u Hrvatskoj. U konkurenciji pasmina koje nisu u potpunosti priznate i standardizirane prvi put je na tako velikoj sceni izložen i naš mali međimurski pas, poznat kao međi. Najljepšim od međija proglašena je ženkica Ena, ona je tako postala i prvi međi koji nosi svjetsku titulu, vlasnik joj je naš znani uzgajivač tornjaka Robert Filipović iz Karlovca, a uzgajivačica je Karmen Glad Bergovec.

U Zagrebu su posebna atrakcija bili mongolski bankhari, bili su prezentirani na doista impresivan način.

Neustrašivi mongolski ovčari letjeli su 20 sati do Zagreba da ih se prvi put predstavi svijetu!
Neustrašivi mongolski ovčari letjeli su 20 sati do Zagreba da ih se prvi put predstavi svijetu!

U nedjelju popodne održano je i veliko finale Svjetske izložbe pasa na kojem je izabran najljepši od svih 15.000 pasa izloženih u četiri dana.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 10
VIDEO

Dupini se zabavljali kod Novog Vinodolskog: 'Bili su zaigrani...'
VIDEO: DOBRO SE ZABAVILI

Dupini se zabavljali kod Novog Vinodolskog: 'Bili su zaigrani...'

Troje dupina uživalo je u lijepom i sunčanom vremenu te se kod Novog Vinodolskog u nedjelju oko 15 sati približili obali te su se zabavljali. "Izgledali su zaigrano,stalno su se pojavljivali na površini A ljudi su bili fascinirani prizorom", ispričala nam je čitateljica, koja nam je poslala video veselih dupina.

Dr. Miličić: Ova bolest ubija brže i češće od raka, sada tražimo pretragu koja može spasiti ljude
VELIKI INTERVJU

Dr. Miličić: Ova bolest ubija brže i češće od raka, sada tražimo pretragu koja može spasiti ljude

Od početka simptoma pa do dijagnoze prolazi previše vremena, tražimo uvođenje novih pretraga koje mogu spasiti živote, kaže akademik Miličić
Eurosong obojan skandalima: Šokantna Irska, diskvalificirali Nizozemca, veliki prosvjedi...
UĆI ĆE U POVIJEST

Eurosong obojan skandalima: Šokantna Irska, diskvalificirali Nizozemca, veliki prosvjedi...

Nemo i pjesma 'The Code' odnijeli su Eurosong u Švicarsku, a Baby Lasagna završio je drugi! No, osim odličnih rezultata za Hrvatsku, ovaj ćemo Eurosong pamtiti i po brojnim skandalima...