Obavijesti

Tech

Komentari 4

I klinci mogu biti kao Iron Man: Proteza olakšava rehabilitaciju

I klinci mogu biti kao Iron Man: Proteza olakšava rehabilitaciju
4

Amerikanac Pat Starace osmislio je protezu koja bi djeci mogla olakšati tešku rehabilitaciju te podigla njihovo samopouzdanje. Izgleda poput ruke Iron Mana

VIDEO

Kako pomoći djeci s invaliditetom ? Tako da im date fenomenalnu protezu i njihovo samopouzdanje podignete na superherojsku razinu, govori Pat Starace .

Američki animator i mehanički dizajner osmislio je protezu koja izgleda gotovo identično kao ruka strip i filmskog junaka Iron Mana te oponaša njegove moći.

- Plan je bio stvoriti protezu koja rješava sve izazove, a istodobno je pristupačna i zabava - objašnjava tvorac koji je pozvao djecu s invaliditetom i njihove roditelje da zajedno s njim osmisle eventualne dodatke i izmjene.

VIDEO

- Zahtjevi samo dolaze i svima ću odgovoriti - oduševljeno je poručio Pat. Njegova proteza je, baš kao i Iron Manova, crvene boje sa zlatnim pokrovom ispod kojeg je laser. Na dlanu, gdje originalni heroj ima motore koji mu služe za letenje, klinci su dobili LED svjetlo. Ono se, kao i ostale funkcije, aktivira glasovnom naredbom uz istodobno pomicanje dlana unatrag. Uz to, proteza sadrži razne senzore slične onima koje imamo u pametnim telefonima te se Bluetoothom začas može povezati s drugim uređajima.

- Ovo je dokaz da je moguće spojiti ugodno s korisnim - pohvalio se autor originalnog projekta na kojem je radio mjesec dana.

Najvažnije mu je, ističe, bilo zadržati cijenu proteze što nižom.

I uspio je. Naime, bit će je moguće vrlo lako i jeftino isprintati pomoću 3D printera .

- Trebat će mnogo materijala i oko 48 sati printanja da dobijemo Iron Manovu ruku, ali rezultat će biti isplativost i funkcionalnost - kaže Pat Starace, koji je u 35 godina surađivao s najpoznatijim svjetskim kompanijama i osmislio stotine proizvoda.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 4
VIDEO

Što će biti s TikTokom ako ih netko kupi u SAD-u i što to znači za njihove korisnike u Europi?
PRIJETI IM ZABRANA

Što će biti s TikTokom ako ih netko kupi u SAD-u i što to znači za njihove korisnike u Europi?

Plus+ Sa stručnjakom za kibernetičku sigurnost razgovarali smo o pozadini zabrane TikToka, tehnološkim posljedicama ako ih netko kupi i kako bi takav TikTok funkcionirao

Osječki gimnazijalci prijavili su se treći put: U Školi budućnosti došli  smo i do pobjede...
VELIKA MOTIVACIJA

Osječki gimnazijalci prijavili su se treći put: U Školi budućnosti došli smo i do pobjede...

Nastavnica informatike Jelena Radlović i njezini učenici u I. gimnaziji Osijek po treći put su se prijavili za sudjelovanje u edukativnom projektu tvrtki STEMI i Infobip uz podršku A1. Učenici su željni novih znanja
CARNET nabavio 5686 komada opreme i uređaja za pomoć u učenju djeci s teškoćama
ATTEND PROJEKT

CARNET nabavio 5686 komada opreme i uređaja za pomoć u učenju djeci s teškoćama

U dvije godine provedbe 32 odgojno-obrazovne ustanove u 22 grada opremljene su modernim uređajima, računalima i programima, te su educirani stručnjaci koji rade s djecom s teškoćama