Obavijesti

Tech

Komentari 14

Imate slab vid, oštećeno oko? Ne brinite, tu je bionička leća

Imate slab vid, oštećeno oko? Ne brinite, tu je bionička leća
1

Bionička leća izgleda kao maleni gumb, a proces ugrađivanja je bezbolan i brz. Traje oko osam minuta i pacijentov vid bi bio poboljšan odmah nakon ugrađivanja leće

VIDEO

Zamislite da možete vidjeti tri puta bolje nego što vam to omogućava normalan vid . I to bez da nosite naočale ili kontaktne leće koje morate svakodnevno skidati i čistiti. Čak i u poodmakloj životnoj dobi.

Dr. Gareth Webb , optičar iz Kanade, tvrdi da će to biti moguće, i to vrlo brzo. On je, naime, proizveo bioničku leću. Ocumetics leća ug rađuje se u oko i omogućava savršen vid . Webb objašnjava da bi savršen vid uz bioničku leću bio moguć bez obzira na to koliko je vid oštećen dodajući da je leća opcija za svakog tko je stariji od 25 godina, kada su strukture oka potpuno razvijene.

- Ako jedva vidite sat koji je od vas udaljen tri metra, s bioničkom lećom vidjet ćete sat na 10 metara - pojašnjava Webb.

VIDEO

Bionička leća izgleda kao maleni gumb , a proces ugrađivanja je bezbolan i brz . Traje oko osam minuta i pacijentov vid bi bio poboljšan odmah nakon ugrađivanja leće.

Webb je proveo posljednjih osam godina razvijajući bioničke leće. Nedavno je svoj projekt predstavio na godišnjem okupljanju oftalmologa u San Diegu.

Dr. Vincent DeLuise , oftalmolog koji predaje na Sveučilištu Yale, kaže da su on i ostatak stručnjaka impresionirani onime što su čuli i vidjeli o bioničkim lećama.

- Vrlo je uzbudljivo otkrivati novosti oko bioničkih leća od vrlo iskusnih kirurga koji su u početku bili pomalo cinični prema ovoj ideji, ali to je zato što su vidjeli mnoge dobre zamisli koje na kraju nisu funkcionirale. Sada misle da bi ovo zaista moglo uspjeti i željni su uključiti se u projekt i pomoći dr. Webbu na ovom projektu - pojašnjava DeLuise. Smatra da će nas ovaj uređaj približiti savršenom vidu .

Pomoći će i slijepima?

Trenutačno su u tijeku klinička ispitivanja na životinjama, a zatim će se studija fokusirati na slijepe ljude jer vjeruju da bi bioničke leće mogle pomoći i njima. Bioničke leće mogle bi biti dostupne na tržištu kroz dvije godine , ovisno o regulacijskim procesima u različitim zemljama.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 14
VIDEO

A1 diže cijene od lipnja
za 6,9 posto

A1 diže cijene od lipnja

Povećanje naknada se odnosi na puni iznos mjesečnih naknada tarifa, paketa i opcija bez obračunatih popusta, a već ugovorene popuste korisnici i dalje nastavljaju koristiti

Tesla otpušta 300 radnika u pogonu kod Berlina
SMZBOG LOŠE POTRAŽNJE

Tesla otpušta 300 radnika u pogonu kod Berlina

Američki proizvođač električnih automobila Tesla izvijestio je da će otpustiti 300 radnika zaposlenih 'na određeno vrijeme' u pogonu kod Berlina, nakon najave otkaza širom svijeta zbog posustajanja potražnje i oštre cjenovne konkurencije
Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle