Obavijesti

Tech

Komentari 41

Legendarna "krama": A nekad su koštali kao novi automobil

Knjižnice grada Zagreba pripremile su izložbu starih računala za Noć muzeja. Još su funkcionalna, a na nekima će posjetitelji moći zaigrati nekad popularne igre

VIDEO

Commodore C64, Macintosh, Atari ZX Spectrum, Amiga 600..., samo su mali dio vrijedne izložbe “Tehnoarheologija” koju Knjižnice grada Zagreba pripremaju za Noć muzeja.

Sva računala samo su dio velike zbirke stare tehnike Janeza Štaleca i dr. sc.Darka Katovića koji su ih godinama skupljali i uspješno očuvali.

- Moj otac se u računala zaljubio još dok je bio na studiju u Ljubljani. Ondje je radio na računalima ZUSE Z23 i Ural koja su zauzimala i nekoliko prostorija - rekla je Vanja Štalec Obradović, kći jednog od kolekcionara i autorica izložbe.

Anto Magzan/Pixsell

Najstariji izloženi eksponat je Cromemco C3 iz 1976. Težak je više od 40 kilograma. Kad su ga prvi put izložili u trgovinama, stajao je kao novi auto. Bio je prevelik za izložbeni ormar pa su ga morali smjestiti na jedan od stolova knjižnice na Starčevićevu trgu. Izložen je i puno manji, ali mehanički kompjutor-digitron zagrebačke tvornice TRS. Poseban je po tome što je jako bučan, a kad bi netko promijenio predznak, on bi počeo zvoniti. Najmlađi primjerak je računalo-konzola za videogre Amiga 600 iz 1992.

- Većina izloženih računala još radi. Ljudi se zaustavljaju i gledaju ih sa sjetom jer su ih i sami nekad imali - rekla nam je autorica. Zbog premalog prostora građani će moći vidjeti samo 20-ak komada tehnike.

- Gradska knjižnica vapi za novim prostorom. Desetke računala nam nije stalo, pa ovom izložbom pokrivamo samo povijest osobnih računala - kaže Štalec Obradović.

Kako svi posjetitelji ne bi ostali zakinuti za pravi doživljaj starih mašina, tijekom Noći muzeja će u prostoru knjižnice biti izloženi i primjerci u vlasništvu riječkog muzeja računala i tehnologije Peek&Poke. Njih će posjetitelji moći i isprobati te zaigrati neke od legendarnih igara, kao što je “Pac-Man”. Osnovnoškolci će moći pogledati kako izgleda i hrvatsko računalo Orao na kojem su učenici učili između 1985. i 1991. godine.

- Posebnost izloženog Orla što su ga vlasnici detaljno pregledali, ostali su začuđeni. Naime, na temelju unutarnje građe ekipa iz Peek&Pokea pretpostavlja da je riječ o prototipu i možda jedinom takvom primjerku u Hrvatskoj - kaže autorica. Izložba je besplatna i svi će je moći pogledati do kraja veljače, nakon čega se sva računala vraćaju vlasnicima. Ipak, želja autorice je da se u budućnosti ipak postave kao stalan postav.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 41
VIDEO

Što će biti s TikTokom ako ih netko kupi u SAD-u i što to znači za njihove korisnike u Europi?
PRIJETI IM ZABRANA

Što će biti s TikTokom ako ih netko kupi u SAD-u i što to znači za njihove korisnike u Europi?

Plus+ Sa stručnjakom za kibernetičku sigurnost razgovarali smo o pozadini zabrane TikToka, tehnološkim posljedicama ako ih netko kupi i kako bi takav TikTok funkcionirao

Iznimno tanki Honor X8b košta kao trećina top modela danas, ali dolazi s nizom dobrih aduta
PRISTUPAČAN I SNAŽAN

Iznimno tanki Honor X8b košta kao trećina top modela danas, ali dolazi s nizom dobrih aduta

X8b dolazi u kućištu tankom samo 6,8 mm te je među najtanjim uređajima, a i prilično je lagan sa svojih 166 grama.
Suradnja u AI-ju Hrvatske i Slovenije može donijeti veću konkurentnost poduzeća
AI KONFERENCIJA

Suradnja u AI-ju Hrvatske i Slovenije može donijeti veću konkurentnost poduzeća

Konferenciju su organizirali Infobip, Slovensko-hrvatski poslovni klub SLO CRO i slovensko veleposlanstvo u Zagrebu, s ciljem razmjene znanja i iskustava u primjeni AI-ja u poduzećima kako bi s time uspješnije poslovali.