Obavijesti

Tech

Komentari 31

Liberator je prvi pištolj iz 3D printera koji ubija poput pravih

Liberator je prvi pištolj iz 3D printera koji ubija poput pravih
5

Amerikanac Cody Wilson (25) koji vodi razvoj plastičnog pištolja planira objaviti nacrte za pištolj na internetu i omogućiti onima s 3D printerom da izrade oružje

VIDEO

Liberator je plastični pištolj kojem je jedini metalni dio udarna igla, dok su svi ostali dijelovi izašli iz 3D printera. Ovog vikenda, nakon godinu dana razvoja, uspješno su ga testirali u Teksasu. 

Prototip razvija neprofitna skupina Defense Distributed, a kako piše BBC, datoteku s planovima za printanje pištolja planiraju objaviti na internetu. 

Prvi čovjek Defense Distributeda je Cody Wilson (25), student prava na sveučilištu u Teksasu koji kaže kako mnogo ljudi nije očekivalo da će ovo biti moguće. Mnogi su se protivili njihovom projektu, kampanja im je bila izbačena sa stranice Indiegogo, ostali su bez uredskih prostora i prijetili su im, no uvijek su se uspjeli provući i nastaviti dalje. Dobili su novac od donora, a u ožujku i dozvolu za proizvodnju oružja. 

Protivnici plastičnog oružja govorili su da su pritisak i vrućina prejaki za plastiku, no Wilson i njegov tim uspjeli su napraviti dovoljno izdržljiv pištolj. Jedna od tajni je tretiranje plastike acetonom, što je izgladilo rubove i smanjilo trenje. 

Wilson za Forbes tvrdi da ne zagovara nasilje, već da je njegov cilj pokazati kako tehnologija omogućuje kršenje zakona do te mjere da vlast postaje nevažna. 

- Znam da se ovo može koristiti za zločin. To je pištolj. Ali, ne mislim da je to razlog da ga se ne stavi u javnost. Mislim da je sloboda u konačnici bitnija - kaže Wilson. 

Stiže li opasna budućnost?

Za tehnologiju 3D ispisa govori se da je budućnost proizvodnje, a u printerima se novi proizvodi stvaraju tako da se plastika slaže u tankim slojevima kako bi nastali novi predmeti. No, 3D printeri sve su jeftiniji i polako stižu u trgovačke centre. To sve znači da će uskoro biti moguće skinuti dizajn za neki proizvod, staviti toner s plastikom i isprintati bilo koji predmet. Kao i sa svakom tehnologijom, postoje prednosti, ali i veliki rizici.

Skupine koje se bore protiv oružja kritiziraju ovaj projekt, a njegov razvoj prati i Europol. Victoria Baines iz Europola kaže kako su trenutno kriminalci i dalje okrenuti tradicionalnim načinima nabave oružja, ali, kako vrijeme prolazi, ova tehnologija bit će još jednostavnija, jeftinija i dostupnija te će se pojaviti novi rizici. Tako bi ovo oružje lakše moglo doći u ruke djece. Velika prijetnja je i što je ovakvo plastično oružje lako prošvercati kroz sigurnosne kontrole te treba uvesti potpuno novu zakonsku regulativu.

Klikom do Osloboditelja

Pištolj Liberator (Osloboditelj) nastao je na 3D printeru koji stoji 8000 dolara, a kupili su ga preko eBaya. Forbes piše da je u testovima na konzoli pištolj također radio, ali da je bilo i nekoliko neuspješnih te da je s metkom većeg kalibra eksplodirao. Wilson ga je nazvao po jednokratnom pištolju koji su savezničke snage bacale iz aviona za pobunjenike u okupiranoj Francuskoj. Wilson i njegov tim planiraju razviti metodu izrade kako bi se moglo pištolj printati i na jeftinijim uređajima. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 31
VIDEO

Što će biti s TikTokom ako ih netko kupi u SAD-u i što to znači za njihove korisnike u Europi?
PRIJETI IM ZABRANA

Što će biti s TikTokom ako ih netko kupi u SAD-u i što to znači za njihove korisnike u Europi?

Plus+ Sa stručnjakom za kibernetičku sigurnost razgovarali smo o pozadini zabrane TikToka, tehnološkim posljedicama ako ih netko kupi i kako bi takav TikTok funkcionirao

Suradnja u AI-ju Hrvatske i Slovenije može donijeti veću konkurentnost poduzeća
AI KONFERENCIJA

Suradnja u AI-ju Hrvatske i Slovenije može donijeti veću konkurentnost poduzeća

Konferenciju su organizirali Infobip, Slovensko-hrvatski poslovni klub SLO CRO i slovensko veleposlanstvo u Zagrebu, s ciljem razmjene znanja i iskustava u primjeni AI-ja u poduzećima kako bi s time uspješnije poslovali.
Iznimno tanki Honor X8b košta kao trećina top modela danas, ali dolazi s nizom dobrih aduta
PRISTUPAČAN I SNAŽAN

Iznimno tanki Honor X8b košta kao trećina top modela danas, ali dolazi s nizom dobrih aduta

X8b dolazi u kućištu tankom samo 6,8 mm te je među najtanjim uređajima, a i prilično je lagan sa svojih 166 grama.