Obavijesti

Tech

Komentari 21

Najjeftinije računalo: CHIP je mini PC koji stoji samo 60 kn

Najjeftinije računalo: CHIP je mini PC koji stoji samo 60 kn
3

Minijaturno računalo slično kao i Raspberry Pi namijenjeno je kreativcima, onima koji žele učiti programirati i hobistima. Autori su već skupili više od 600.000 dolara

VIDEO

Ako ste mislili da je Raspberry Pi najjeftnije računalo koje ćemo vidjeti, kompanija Next Thing nas je razuvjerila i predstavila C.H.I.P., minijaturno računalo za 9 dolara. 

Računalo veliko poput kreditne kartice pogoni 1 GHz R8 ARM procesor s 512 MB RAM-a i 4GB interne memorije, a tu su i Wi-Fi te Bluetooth 4.0.  Usporedbe radi, Raspberry Pi B i B+ nude četverojezgreni procesor na 900 MHz. 

Kickstarter



Kickstarter

Uz CHIP će se moći kupiti VGA i HDMI adapteri za 10 i 15 dolara, a može prilično sve što i klasična računala. Zbog malih dimenzija vjerojatno će biti odlično prihvaćeno među kreativcima i  'uradi sam' majstorima. 

- CHIP je napravljen da bude fleksibilan. Radite li zidni sat koji će odbrojavati vrijeme do dolaska autobusa na vaše stajalište ili postavljate mrežu od više stotina solarnih senzora koji mjere kvalitetu zraka u katastrofom pogođenom području, trebat će vam osnovni alati s kojima ćete početi: procesor, način razmjene podataka i kako ćete sve to pogoniti. Uz CHIP imate te temelje, a pitanje što ćete dalje napraviti ovisi o vama - navode autori na Kickstarter stranici. 

Projekt je zainteresirao ogroman broj ljudi i dok su autori tražili 50.000 dolara, već su prikupili 622.000 uz još 23 dana koliko im je ostalo. 

Maleno Linux računalo tako se osim verzije za 9 dolara može kupiti i s raznim dodacima koji mu daju puno više svrhe, a uz video adaptere tu su baterija, ali i dodatak uz koji postaje džepno računalo s ekranom osjetljivim na dodir za 49 dolara.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 21
VIDEO

Isprobali smo 360 Botslab Kids Watch E3 pametni sat za djecu
UVIJEK ONLINE

Isprobali smo 360 Botslab Kids Watch E3 pametni sat za djecu

Pametni sat za djecu E3 dolazi s jednostavnim sučeljem koje će djeca lako svladati, roditelji preko mobilne veze mogu pratiti lokaciju i kontaktirati mališane, a sat ima i kameru

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste
SLAŽETE SE?

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste

Naravno, svaki horoskopski znak je 'pametan' na svoj način, ali kada je riječ o inteligenciji, duhovitosti i analitičkoj sposobnosti, ovo su horoskopski znakovi koji po mišljenju astrologa imaju najviše prednosti
Dan prije smrti je plakao, htjeli su da propusti utrku, odbio je...
AYRTON SENNA: 30 GODINA OD SMRTI

Dan prije smrti je plakao, htjeli su da propusti utrku, odbio je...

Ayrton Senna poginuo je 1. svibnja 1994. u Imoli kad se s 310 km/h zabio u zid. Bio je jedan od najvećih vozača Formule 1 u povijesti, a njegovo rivalstvo s Alainom Prostom bilo je više od sporta