Obavijesti

Tech

Komentari 24

Nije za smeće: Još možete iskoristiti svoj stari Android

Nije za smeće: Još možete iskoristiti svoj stari Android
3

Ovisno o stanju, stari telefon možemo pokloniti, prodati ili ga baciti, ali postoji i cijeli niz odličnih ideja kojima ćete i vratiti telefon u život i dati mu novu namjenu

VIDEO

Pametne telefone u prosjeku mijenjamo svake dvije godine, odnosno kad nam istekne pretplata kod operatera, a tada dolazimo do pitanja: Što sa starim telefonom? 

Ako se radi o nekom top modelu koji je i dalje popularan, prodat ćemo ga preko oglasnika ili ga pokloniti nekome, a lošije modele nerijetko ćemo baciti na dno neke ladice. 

No, to ne mora biti tako. Stari telefon možemo i dalje uposliti i učiniti ga korisnim. 

Retro konzolu lako ćete napraviti ako telefon spojite s televizorom preko Chromecasta ili micro USB-HDMI konvertera, a potom na njega instalirate neki od golemog broja emulatora za stare konzole poput Sege, Nintenda 64...  Bluetoothom možete upariti kontroler za PlayStation i spremni ste za igranje.

Fotolia

Fitness trener može postati skoro svaki telefon. Izbacite sve nepotrebne aplikacije i društvene mreže koje vas mogu ometati notifikacijama. Sve što vam treba u njemu je neka od aplikacija za vježbanje ili gomila glazbe koja će vas zagrijavati za vježbanje.

GPS uređaj u automobilu danas postaje standard na novim modelima, no imate li stariji automobil, telefon možete montirati na nosač i instalirati neku od navigacija ili koristiti Google Maps (zahvaljujući offline modu ne treba vam ni podatkovni promet). Uz audio izlaz telefon možete iskoristiti i kao MP3 player.

Zašto bi imali klasičnu budilicu kad sa Google Play trgovine možete birati među tisućama aplikacija sa satovima i alarmima. Sve što vam treba je jeftin dock koji će biti ležište za vaš telefon kraj kreveta.

Media player - Kao i kod retro konzole, ovdje vam treba Chromecast ili kabel kojim ćete spojiti televizor na telefon. Dok brojni servisi poput Netflixa ili Hulua kod nas još ne rade, YouTube, Pickbox i filmovi na memorijskoj kartici pružit će dovoljno zabave. Ako imate stariji telefon s većim ekranom, pretvorite ga u digitalni foto okvir uz neku od aplikacija koje služe baš tome i napunite uređaj vašim fotografijama. 

Pretvorite telefon u nadzornu kameru uz neku od aplikacija koje će reagirati na pokret i vama poslati fotografiju čim je nešto aktivira. Naravno, morat ćete razmišljati o skrivanju telefona i zaštiti od kiše. Slično, razne aplikacije mogu telefon pretvoriti u baby monitor pa će preko vaše Wi-Fi mreže slati video ili audio iz dječje sobe. 

Fotolia

Pomozite znanosti tako što ćete na telefon instalirati neku od aplikacija (Folding@Home, Bionic...) koje koriste njegove resurse kako bi tražili lijek za rak, ebolu ili pomogli u istraživanju svemira. Aplikacije na telefon preuzimaju i obrađuju malene količine podataka koje potom preko Wi-Fi mreže šalju nazad. 

Kako ste vi iskoristili stari Android?

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 24
VIDEO

Volkswagen predstavio novu generaciju omiljenog kampera
SVJETSKA PREMIJERA

Volkswagen predstavio novu generaciju omiljenog kampera

U Berlinu smo prisustvovali svjetskoj premijeri nove generacije jednog zaista posebnog i neobičnog Volkswagen automobila

Umjetna inteligencija AlphaFold 3 predviđa strukturu molekula
NOVI MODEL

Umjetna inteligencija AlphaFold 3 predviđa strukturu molekula

Google DeepMind najavio je novu vrstu modela umjetne inteligencije za medicinska istraživanja koji može predvidjeti strukturu i interakcije svih živih molekula
Dr. Miličić: Ova bolest ubija brže i češće od raka, sada tražimo pretragu koja može spasiti ljude
VELIKI INTERVJU

Dr. Miličić: Ova bolest ubija brže i češće od raka, sada tražimo pretragu koja može spasiti ljude

Od početka simptoma pa do dijagnoze prolazi previše vremena, tražimo uvođenje novih pretraga koje mogu spasiti živote, kaže akademik Miličić