Obavijesti

Tech

Komentari 19

Farming Simulator 15: Rad na zemlji težak je i na konzolama

Farming Simulator 15: Rad na zemlji težak je i na konzolama
6

Ponuda simulacija na konzolama sada je bogatija za još jedan naslov. Svi koji sanjaju miran život farmera, imaju virtualnu priliku iskusiti kako je živjeti od zemlje

VIDEO

Kada se igra nađe u društvu GTA V, Witchera III, FIFA-e 15 ili Battlefielda onda zaslužuje da se njome malo detaljnije pozabavimo. Upravo se to dogodilo s novim nastavkom iz serijala Farming Simulator, koji se našao na listi najprodavanijih igara na prilično velikom tržištu Velike Britanije i to na razini svih platformi.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

24sata 00:57

Osim za PC, igra je prvi puta dostupna i za konzole, u našem slučaju radilo se o PS4 verziji. Tako su konzolaši dobili idealnu priliku za odmor od pucačina ili sportskih simulacija - uz miran život na farmi.

Naravno, takvo nešto nije za svakoga i već sa samim početkom igranja to postaje bolno očito. Nakon početnog tutoriala u kojem upoznajete strojeve kojima upravljate u igri, kreće ona prava stvar. Široka polja, teški strojevi, nešto novca i puno strpljenja. Brzo postaje jasno kako život farmera nikako nije lagan, a niti previše pun akcije.

Ploča s početnim zadacima nalazi se blizu vaše "glavne baze", odnosno dijela gdje su na početku smješteni svi strojevi kojima raspolažete. Zadaci se izmjenjuju ovisno o vremenu koje postavite u postavkama i sastoje se od klasičnih farmerskih zadataka. Oranje, sijanje, zalijevanje, žetva i dostava proizvoda vašeg truda.

Početni entuzijazam vrlo brzo splasne kada shvatite da se zadaci svode na ponavljanje jednih te istih radnji. Vožnja kombajnom zabavna je dok ne dovršite prvi red, a onda shvatite da niste napravili niti desetinu potrebnog posla. Nudi se mogućnost da za takav posao zaposlite radnika, ali iz našeg iskustva moramo reći kako se AI nije proslavio. Često nam se događalo da pustimo AI da obavi nešto, a onda kada se vratimo shvatimo da je stao nakon 50m posla dok smo mi očekivali da je posao obavljen. Prepuštanje posla virtualnom radniku predstavlja još jedan problem - kada on radi, vi nemate pretjerano što drugo raditi.

Mi smo se u takvim trenucima zabavljali istraživanjem prilično velike mape koju igra nudi. Čak i istraživanje predstavlja priličan izazov budući da vaše prijevozno sredstvo razvija maksimalnu brzinu od 42km/h. Ipak je to simulacija, a traktori koji su vam na raspolaganju ne mogu brže. Nedostatak je što vam niti glazba neće skratiti putovanje budući da je u igri- nema. Osuđeni ste na zvuk prirodnog ambijenta i motora vaših strojeva. Na jednom dijelu mape nalazi se i gradić koji djeluje prilično sablasno, obzirom kako je gotovo prazan. Tamo ćete obaviti dobar dio trgovanja vašim proizvodima, a tamo je i mjesto za kupnju novih strojeva. Izbor traktora, kombajna, sijalica, plugova i ostale opreme je zaista širok i detaljan, a svaka oprema ima svoju cijenu i trošak održavanja koji će imati utjecaja na vaš budžet.

Posebnu pažnju potrebno je posvetiti financijama, obzirom da vam one omogućuju kupnju bolje i efikasnije opreme ili nove zemlje. Novac je prilično teško zaraditi i na početku je potrebno odraditi mnoštvo malih, veoma dosadnih zadataka kako bi se skupila neka sredstva. Poticaji ovdje nisu opcija.

Mali odmor od teškog života farmera može vam pružiti izlet u drvnu industriju. Kao dodatni izvor prihoda možete iskoristiti rušenje drveća i njihov prijevoz u lokalnu pilanu. Moramo priznati kako nam je rukovanje motornom pilom i utovar trupaca bio jedan od zabavnijih dijelova.

Igra nema nikakav cilj, niti neku završnu misiju. Sve se svodi na to da vaša farma postane dovoljno efikasna da zarađujete novac od plodova zemlje i životinja koje žive na vašoj farmi. Zvuči prilično jednostavno, ali puno je elemenata koje morate posložiti kako biste postali uspješan farmer. Potrebno je pažljivo balansirati između nove opreme, gomilanja zemlje, odabira pravih životinja s kojima ćete započeti stočarski dio vaše avanture.

Činjenica je da će ova igra privući samo određenu publiku koja će pronaći opuštanje i uživanciju u idiličnom svijetu virtualnih polja. Na pamet nam padaju ovisnici o popularnom FarmVilleu na Facebooku koji bi ovo mogli doživjeti kao FarmVille "na steroidima", odnosno konačno ostvarenje njihovih farmerskih snova. Ostalima bi igra mogla brzo dosaditi jer ne nudi ono što bi prosječni igrač očekivao od klasične igre.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 19
VIDEO

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV
SVJETSKA PREMIJERA

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV

Rijetko koji model na tržištu ovdje nudi više prostora, i iskreno, trenutno nam ne pada na pamet ni jedan veliki SUV koji bi imao više prostora od ove Škode

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac
VATRENI AS OTVORENO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac

Nikad nisam stigao zahvaliti Mariju Budimiru za prvi gol u Dinamu, pet puta kaznili su me zbog kašnjenja, a u Dinamu je minuta kašnjenja 100 eura! Stotine Brazilaca prijetile su mi smrću nakon gola na SP-u...
U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?
'RENTATE' LI SVOJ VID?

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?

Iako je to na našim prostorima možda nepojmljivo, u južnokorejskoj kulturi smatraju da, ako osobe starije od 20 godina nose naočale za vid, imaju 'loše roditelje' koji na vrijeme nisu ispravili dioptriju djetetu kad je to bilo potrebno