Obavijesti

Tech

Komentari 77

Odrasli smo uz njih: 15 igara koje su bolje od mnogih danas

Odrasli smo uz njih: 15 igara koje su bolje od mnogih danas
7

Jeste li satima igrali Tetris ili uništavali upravljače igraćih konzola u Mortal Kombatu? Pratili Marijeve i Luigijeve avanture dok su spašavali princezu u nevolji?

VIDEO

Današnje igre imaju gotovo savršenu grafiku, trailere, svoje web stranice, profile na društvenim mrežama…no ove igre su predvodnici gaming industrije. Donosimo vam 15 igara uz koje su mnogi od nas odrasli i kojih se i danas rado sjećamo.

1. The Legend of Zelda: Ocarina of Time (1998.)

Ova single player igra je u prvih tjedan dana nakon izlaska prodana u milijun kopija te je postigla maksimalne ocjene na svim recenzijskim portalima. Zanimljiv je podatak da je pokojni Robin Williams bio strastveni obožavatelj ove igre te je svoju kćer nazvao Zelda.

2. Super Mario World (1990.)

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Peta igra iz Super Mario serijala prodala se u preko 20 milijuna kopija diljem svijeta. Smatra se jednom od najuspješnijih igara svih vremena.

3. Half-Life (1998.)

Half-Life dolazi iz radionice Valvea i njihov je prvi proizvod. Mnogi recenzenti su napisali kako je igra revolucionarna. GamesRadar stavio je Half-Life na listu najboljih igara svih vremena. Veliki uspjeh igre rezultirao je upisom u Guinnessovu knjigu rekorda za najbolje prodavani FPS svih vremena. Valve je za pucačinu pokupio preko 50 nagrada za najbolju igru godine.

4. Final Fantasy VII (1997.)

Sedmi nastavak Final Fantasy serijala je najuspješniji i najprodavaniji. Ova role playing igra je postavila nekoliko prodajnih rekorda, a pokupila je i nagradu za igru godine 1997.

5. Doom (1993.)

“Majka” svih igara pucačina iz prvog lica. Doom su naveliko hvalili svi u svijetu gaminga i smatra se jednom od najvažnijih i najutjecajnijih igara svih vremena. Prema njoj je snimljen i film 2005. godine koji nije dobro prošao kod kritičara, ali je obradovao sve ljubitelje ove igre.

VIDEO

6. Tekken (1994.)

Najprodavanija borbena video igra u povijesti ovog žanra. Prodano je preko 42 milijuna kopija igara. Do pojave Tekkena borilačke igre su obično koristile gumbe koji bi utjecali na jačinu napada ili udarca, no Tekken je odredio svaki gumb za pojedini dio tijela (ruka ili noga), a plan igranja bi uključivao udarce, blokiranje, tučnjavu i bijeg.

7. Need for Speed (1994.)

Kultna video igra za sve koji vole brzinu. Need for Speed je najuspješniji serijal video igara u žanru auto utrka u izdanju američkog Electronic Artsa. Prodano je preko 140 milijuna kopija igara.

8. Mortal Kombat (1992.)

Jedna od najbolje prodavanih igara, te jedna od najpopularnijih borbenih video igara. Prva Mortal Kombat igra izdana je 1992. godine, a nastavilo se sa serijom uspješnih nastavaka, uključujući i adaptiranim filmom 1995. godine. Igra je bila i kontroverzna zbog ekstremnog nasilja i brutalnih slika krvoprolića što je rezultiralo uvođenjem dobnih granica za video igre. Održana su i saslušanja u američkom Senatu zbog zabrinutosti da nasilne igre utječu na ponašanje djece.

9. Donkey Kong Country (1981.)

Legendarna arkadna igra koja je proslavila likove heroja skakača i majmuna Donkey Konga u svijetu arkadnih igara. Donkey Kong se smatra prvom video igrom koja je imala priču koja se razvija na ekranu tijekom igranja.

VIDEO

10. ISS/Pro Evolution Soccer  (1997.)

Još jedna iznimno popularna igra iz radionice japanskog Konamija. Pro Evolution Soccer ili PES (prvotno Goal Storm i International Superstar Soccer Pro) je glavna konkurencija EA Sportsovom serijalu FIFA, koji je koristio ekskluzivna prava na stvarna imena nogometaša pa su u PES-u mnoga imena bila iskrivljena. No, ipak je PES prodao preko 80 milijuna igara i postao jedna od najuspješnijih video franšiza.

VIDEO

11. Pokemon (1995.)

Tko nije čuo za Pokemone? Dovoljno je reći da je Pokemon druga najuspješnija i najbogatija franšiza video igara u povijesti. U 10 godina od objave sredinom 90-ih prodano je preko 200 milijuna kopija igara iz Pokemon serije. Snimljeno je čak 17 Pokemon filmova, a Pokemoni su postali i dio pop kulture.

12. Prince of Persia (1989.)

Veliki uspjeh igre Prince of Persia rezultirao je i u šest rekorda u Guinnessovoj knjizi rekorda, a po igri je 2010. snimljen i istoimeni holivudski spektakl. Iako film baš i nije prošao dobro kod publike i kritike, ipak je ušao u povijest kao film koji je najviše uprihodio, a da je napravljen prema video igri (335 milijuna dolara).

13. Metal Gear (1987.)

Legendarna vojna igra koja je pokrenula stealth game žanr, u kojem igrač kreće samo s jednim oružjem i treba proći kroz cijelu igru kako bi sam uspješno dovršio igru. Poznata je i po filmskim scenama i pričama. Prodano je preko 30 milijuna kopija igre iz Metal Gear serije.

VIDEO

14. Quake (1996.)

Nakon Dooma Quake je nastavio uspon pucačina iz prvog lica. Quake je ujedno i prva igra koja je koristila potpuno 3D renderiranje. Poboljšane su mogućnosti igranja više igrača istovremeno, a glazbu su komponirali Nine Inch Nailsi.

VIDEO

15. Tetris (1984.)

Tetris je jedna od najpopularnijih igara svih vremena. Ako ste odrastali u 90-ima vrlo vjerojatno ste barem jednom probali slagati Tetrisove kockice na jednom od gadgeta. Prije nego se probila na gotovo svaki gadget do mega popularnosti prvo je stigla na legendarnom Nintendovom Game Boyu 1989. godine.

Napišite nam u komentarima koje su igre obilježile vašu mladost.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 77
VIDEO

VIDEO Ovaj humanoidni robot kreće se kao ni jedan do sada
NOVA GENERACIJA

VIDEO Ovaj humanoidni robot kreće se kao ni jedan do sada

Boston Dynamics je predstavio svoju sljedeću generaciju humanoidnog robota, potpuno električnog Atlas robota

Netflixov prihod poskočio u prvom tromjesečju, imaju i ogroman porast pretplatnika
UZLAZNI TREND

Netflixov prihod poskočio u prvom tromjesečju, imaju i ogroman porast pretplatnika

Američka digitalna platforma za streaming filmova i televizijskih serija Netflix izvijestila je o skoku prihoda i dobiti u prvom tromjesečju, uz više od devet milijuna novih pretplatnika i podignute cijene
Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle