Obavijesti

Tech

Komentari 29

Zašto je Microsoft platio 2,5 milijarde dolara za Minecraft?

Zašto je Microsoft platio 2,5 milijarde dolara za Minecraft?
5

Minecraft je jedna od najprodavanijih igara zadnjih godina, nedavno je izašao na Xbox One i PS4, a sada odlazi u ruke Microsofta. Osnivači Mojanga odlaze iz firme

VIDEO

Microsoft je za 2,5 milijardi dolara (14,6 milijardi kuna) kupio švedsku kompaniju Mojang. Ova tvrtka puno je poznatija po svojem hit proizvodu, igri Minecraft, i slobodno bi se moglo reći da je to ono što je Microsoft kupio, piše BBC .

Naslov, koji se dosad prodao u 54 milijuna kopija, igračima omogućuje da u virtualnom svijetu od raznih blokova slažu strukture, poput Lego kocaka, ali i istražuju razne mape i bore se s drugim igračima.

Kompaniju će napustiti njezina trojica osnivača, no oni uvjeravaju kako će i dalje sve biti OK.

Neki analitičari spekuliraju kako je ovo jedan od načina kojima Microsoft želi privući više ljudi na mobilne Windows uređaje, odnosno Nokijine uređaje koje su kupili lani.

Minecraft je jedna od najprodavanijih igara na iOS i Android platformama, a nedavno je objavljen za Xbox i PS4. Microsoft navodi da će se Mojang priključiti njihovom studiju za igre, koji stoji iza naslova Halo, Forza, Fable...

- Minecraft je puno više od odlične franšize, on je otvorena platforma, koju vodi živa zajednica za koju nam je stalo i pun je novih prilika za tu zajednicu i Microsoft - rekao je šef Microsofta Satya Nadella.

Upravo u tome i leži pozadina cijele priče.

Uz to što je divovska igra, proizvode s Minecraft slikama nose djeca, oni imaju igračke, a i brojni trgovci nude proizvode s Minecraft tematikom. Cijela industrija proizvoda razvila se oko Minecrafta , a svi su iznimno popularni među mladima, piše Ben Kuchera na Polygonu . Napominje kako nije ključno što su kupili Minecraft, već su uz igru kupili i vrijeme koje ta djeca provode uz igru.

Naravno, Microsoft je u cijeli posao sigurno ušao s planom da vrate tu investiciju i na njoj još i zarade.

Pokretanje videa...

REUTERS/PIXSELL VIDEO
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 29
VIDEO

Što će biti s TikTokom ako ih netko kupi u SAD-u i što to znači za njihove korisnike u Europi?
PRIJETI IM ZABRANA

Što će biti s TikTokom ako ih netko kupi u SAD-u i što to znači za njihove korisnike u Europi?

Plus+ Sa stručnjakom za kibernetičku sigurnost razgovarali smo o pozadini zabrane TikToka, tehnološkim posljedicama ako ih netko kupi i kako bi takav TikTok funkcionirao

Suradnja u AI-ju Hrvatske i Slovenije može donijeti veću konkurentnost poduzeća
AI KONFERENCIJA

Suradnja u AI-ju Hrvatske i Slovenije može donijeti veću konkurentnost poduzeća

Konferenciju su organizirali Infobip, Slovensko-hrvatski poslovni klub SLO CRO i slovensko veleposlanstvo u Zagrebu, s ciljem razmjene znanja i iskustava u primjeni AI-ja u poduzećima kako bi s time uspješnije poslovali.
8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje
ZDRAVLJE I PREVENTIVA

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje

Slijedeći osam zdravih načina ponašanja moguće je smanjiti biološku dob, otkiva istraživanje. Radi se o svakodnevnim navikama koje su dostupne na jednostavan način