Obavijesti

Tech

Komentari 14

'Leteći internet': S 300 balona Google će pokriti cijeli svijet

'Leteći internet': S 300 balona Google će pokriti cijeli svijet
4

Riječ je o balonima koji se lansiraju u stratosferu kako bi slali internetski signal na područja gdje ne postoji dobra fiksna i mobilna infrastruktura za brzi pristup

VIDEO

Googleovi internetski baloni, poznatiji pod nazivom Project Loon , iduće bi godine napokon brzi internet mogli donijeti i onima koji ga sada samo mogu sanjati. Internetski div vjeruje kako će uskoro imati dovoljno balona za stvaranje prstena oko jednog dijela svijeta.

Riječ je o balonima koji se lansiraju u stratosferu kako bi slali internetski signal na područja gdje ne postoji dobra fiksna i mobilna infrastruktura za brzi pristup. Prva testiranja trebala bi obaviti tri indonezijska mobilna operatora, a za uslugu je zainteresirana i Šri Lanka, piše BBC .

Svaki balon nosi dva prijamnika koji primaju i šalju podatke, jedno računalo i GPS. Opremljeni su u sustavom za kontrolu kretanja koji se koristi za pomicanje balona na poziciju s koje će ga vjetrovi odnijeti na željenu lokaciju. Baloni se strujom napajaju putem solarnih panela.

VIDEO

Korisnik koji se nalazi na Zemlji moći će surfati internetskim brzinama od oko 10 mbps što je sasvim solidno tj. duplo više od prosječne brzine fiksnog interneta u Hrvatskoj koja, prema posljednim podacima , iznosi 4.6 mbps.

- Na početku projekta naši baloni u stratosferi su mogli izdržati sedam do 10 dana. Sada je to povećano na 187 dana . Poboljšali smo i proces lansiranja jer s automatskim kranom, sa samo dvoje do troje ljudi, svakih 15 minuta možemo lansirati po jedan balon - rekao je  Mike Cassidy, potpredsjednik Projecta Loon.

On dodaje kako Google treba oko 300 balona da bi svojim internetskim signalom pokrio sve dijelove Zemlje koje želi pokriti. Svaki od njih može dovesti brzi internet na područje u krugu od 40 kilometara.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 14
VIDEO

Umjetna inteligencija AlphaFold 3 predviđa strukturu molekula
NOVI MODEL

Umjetna inteligencija AlphaFold 3 predviđa strukturu molekula

Google DeepMind najavio je novu vrstu modela umjetne inteligencije za medicinska istraživanja koji može predvidjeti strukturu i interakcije svih živih molekula

Volkswagen predstavio novu generaciju omiljenog kampera
SVJETSKA PREMIJERA

Volkswagen predstavio novu generaciju omiljenog kampera

U Berlinu smo prisustvovali svjetskoj premijeri nove generacije jednog zaista posebnog i neobičnog Volkswagen automobila
Dr. Miličić: Ova bolest ubija brže i češće od raka, sada tražimo pretragu koja može spasiti ljude
VELIKI INTERVJU

Dr. Miličić: Ova bolest ubija brže i češće od raka, sada tražimo pretragu koja može spasiti ljude

Od početka simptoma pa do dijagnoze prolazi previše vremena, tražimo uvođenje novih pretraga koje mogu spasiti živote, kaže akademik Miličić