Obavijesti

Tech

Komentari 4

Mega napada bit će još: Hakeri su lani bili 62 posto uspješniji

Symantec navodi u svom novom izvještaju da je očito kako cyberkriminalci najveće upade planiraju mjesecima, što im može donijeti zaradu kao 50 manjih napada

VIDEO

Symantec je objavio novi Izvještaj o sigurnosnim prijetnjama na Internetu koji pokazuje da su se cyberkriminalci u prvih 9 mjeseci prošle godine skrivali, a potom pokrenuli najrazorniju seriju napada u povijesti. To je znak da se sada veliki napadi planiraju mjesecima, umjesto da se ostvaruju mali upadi s manjim zaradama.

- Jedan megaupad može vrijediti kao 50 manjih napada. Razina sofisticiranosti napadača i dalje raste, ali ono što je prošle godine posebno iznenadilo bila je njihova volja da budu puno strpljiviji – čekali su s napadom dok im nagrada nije bila još veća i bolja - navodi Kevin Haley, šef Symantecovog odjela za sigurnosne reakcije. 

Tijekom prošle godine broj krađa podataka bio je 62 posto veći u odnosu na 2012. godinu, odnosno više od 552 milijuna raznih identiteta učinjeno je ranjivim. 

Symantec u izvještaju navodi da su eksplodirali veličina i obujam upada u podatke, što dovodi u opasnost i povjerenje u kompanije i njihovu reputaciju te sve češće kompromitira i osobne podatke kupaca, a pritom se misli i na brojeve kreditnih kartica, medicinske podatke, lozinke i detalje bankovnih računa. 

Svaka od 10 najvećih krađa podataka u 2013. je rezultirala gubitkom desetaka milijuna zapisa s važnim podacima, dok je 2012. bio samo jedan takav napad. 

Haley navodi da će se napadi velikih razmjera i dalje događati. Kompanije svih veličina trebaju preispitati svoje sigurnosne mjere, opet razmisliti o njima, a možda i potpuno ih preraditi, upozorava. 

Symantec nudi i savjete za korisnike:

Budite upoznati sa sigurnošću: Lozinke su ključevi vašeg stana. Koristite softver za upravljanje lozinkama koji će napraviti jake i jedinstvene lozinke za svaki site koji posjećujete. Neka vam svaki uređaj – uključujući i pametne telefone – ima najnovije verzije sigurnosnih programa.

Budnost: Pregledavajte izvještaje banaka i kreditnih kartica te tražite nepravilnosti, budite oprezni s netraženim ili neočekivanim e-mailom te se čuvajte online ponuda koje izgledaju previše dobre da bi bile istinite – obično i jest tako s razlogom.

Znajte s kim radite: Upoznajte se s politikom online prodavača i servisa koji bi mogli tražiti vaše bankovne ili osobne podatke. Ako im već trebate dostaviti osjetljive podatke, najbolje što se može napraviti jest da odete izravno na kompanijine stranice (umjesto da kliknete na link u elektroničkoj poruci). 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 4
VIDEO

Hrvati osmislili aplikaciju za sve ljude u dijaspori: 'Bilo da tražite posao ili želite pronaći zabavu'
APPUCINOO APLIKACIJA

Hrvati osmislili aplikaciju za sve ljude u dijaspori: 'Bilo da tražite posao ili želite pronaći zabavu'

Jedan od ključnih ciljeva Appucinoo aplikacije je omogućiti privatnim korisnicima jednostavniji put do različitih djelatnosti i usluga s njihovog govornog područja, kažu nam osnivači

Na ovogodišnji .debug dolazi 120 govornika i najveće zvijezde iz regionalne tech zajednice
100 PREDAVANJA U DVA DANA

Na ovogodišnji .debug dolazi 120 govornika i najveće zvijezde iz regionalne tech zajednice

Najveći interes posjetitelja očekuje se za tri keynote predavanja osnivača globalno najuspješnijih IT kompanija iz Hrvatske, Srbije i BiH: Infobipa, Nordeusa i NSofta, odnosno Izabela Jelenića, Branka Milutinovića i Igora Krezića.
Veliki tjedni horoskop: Vagama se ne sviđa situacija na poslu, a Ribe će se zbližiti s partnerom
od 5. do 11. 5.

Veliki tjedni horoskop: Vagama se ne sviđa situacija na poslu, a Ribe će se zbližiti s partnerom

Blizanci će upotrijebiti pravu riječ u pravo vrijeme i odškrinuti vrata suradnji. Mnoštvo korisnih informacija bit će vam dostupnije nego inače, a vaša kreativnost i snalažljivost bit će istaknuti