Obavijesti

Tech

Komentari 14

Pogled u budućnost: Kako će internet izgledati za 5 godina?

Pogled u budućnost: Kako će internet izgledati za 5 godina?
4

Stručnjaci s različitih područja programiranja, dizajna. rada s korisnicima za nas su pokušali prikazati u kojem smjeru će se za pet godina razvijati internet i aplikacije

VIDEO

U razgovorima se često osvrćemo na vrijeme prije pet, šest godina i govorimo kako je tada bilo drugačije vrijeme za rad, druženje i zabavu na internetu. Brojni servisi bez kojih je danas teško zamisliti internet, poput Facebooka, YouTubea, Twittera...bili su u nastanku ili iznimno mladi i mnogima od nas potpuno nepoznati. Mobiteli su bili miljama daleko od onoga što imamo danas. Uz sve što nam je danas dostupno, lakše je zamisliti u kojem bi se smjeru te tehnologije mogle razvijati i vidjeti kako će kroz nekoliko godina izgledati naše iskustvo surfanja na internetu, ali i način izrade stranica te način na koji ćemo se međusobno družiti online. No, uvijek postoji mogućnost da nas iznenadi neki novi 'skok u razvoju'. 

Vanja Bertalan, direktor agencije Web.Burza

Iako web browseri na mobilnim telefonima postoje već jako dugo, tek pojavom iPhonea dogodila se revolucija u kojoj je mobilno surfanje postalo normalno i uobičajeno. Sasvim je realno očekivati da će se taj trend nastaviti, da će granice između desktop i mobilnog weba polako potpuno nestati i da će napretkom tehnologije web sve više biti konzumiran preko mobilnih uređaja.

Danas je uobičajeno koristiti sučelje mobilnih uređaja gestikulacijom prstiju po staklenoj površini ekrana. To je svakako jednostavnije od tipkanja po malenoj tipkovnici, no naše ruke imaju puno veće mogućnosti od povlačenja prsta po staklu (http://worrydream.com/ABriefRantOnTheFutureOfInteractionDesign/). 

Siguran sam da nas u budućnosti očekuju sučelja koja će omogućiti puno intuitivnije načine korištenja koji se oslanjaju na mnogo više ljudskih osjetila, no vrlo je teško prognozirati kada će se to točno dogoditi. Potrebno je dočekati da ovi revolucionarni koncepti postanu ne samo tehnološki izvedivi (neki prototipovi već postoje), nego i prihvatljivi za masovnu proizvodnju.

Marko Dugonjić, stručnjak za web standarde i user experience dizajn

Većina svjetske populacije za 5 godina će surfati pametnim telefonima, jer su daleko jeftiniji od stolnih ili prijenosnih računala, pogotovo u zemljama trećeg svijeta gdje su ionako edukacijski resursi najoskudniji. Niže cijene mobilnog internet prometa i sve brže veze svugdje u svijetu, omogućit će sve bolje korisničko iskustvo, jer će korisnici moći pregledavati i multimedijalne sadržaje koji su danas ipak još "preteški" za svakodnevni download ili streaming. Utrka za povećanjem brzina će prestati jednom kada dosegnemo fizičke granice ljudskih osjetila, poput recimo trenutnog retina zaslona, na kojem ljudsko oko više ne može razaznati 2 piksela.

Očekuje se razvoj glasovnih sučelja (npr. iPhone Siri) i "neuro"sučelja (http://www.chaoticmoon.com/labs/board-of-awesomeness/), ali i screen readera (sintetizirani glas koji čita tekst s ekrana) u mainstream upotrebi, pa će biti izuzetno važno sve sadržaje na internetu tehnički prilagoditi web standardima.

Sve je značajnije korištenje web fontova sa skalabilnim ikonicama u modernim web sučeljima te je već danas uz njihovu pomoć moguće izvesti vizualno impresivno web sučelje bez upotrebe rasterskih grafika u formatima poput GIF-a ili PNG-a koje postaju mutne kada ih pregledavamo na drugačijoj rezoluciji ekrana. Za pet godina vjerojatno ćemo potpuno izbaciti "grafičke datoteke" i slikovne podatke prenositi praktičnijim standardima, koji u praksi omogućuju promjenu grafike (ili videa) u realnom vremenu, te najbitnije za korisnike - puno brže učitavanje stranica. Nove mogućnosti HTML5-a poput korisnički iniciranih video titlova na bilo kojem jeziku u kombinaciji s online servisima za prevođenje (pr. Google translate) omogućit će zaista svima konzumaciju i razumijevanje apsolutno svih sadržaja dostupnih na internetu.

Bojan Rodik, community manager, 24sata

Kao što će se mijenjati navike korištenja interneta uz sve veću dominaciju mobilnih platformi, tako će se mijenjati i društvene mreže. One će svoje funkcije u budućnosti sve više povezivati s mobitelima i tabletima. Rađat će nove društvene mreže, ali teško da će ijedna ugroziti dominaciju Facebooka u smislu širine zajednice. Vjerojatnije je da će se pojavljivati manje, specijalizirane mreže poput Instagrama, koje će biti usmjerne samo na jedan vid konzumacije i dijeljenja on-line sadržaja. S druge strane, Facebook će nastaviti s učvršćivanjem svoje vodeće pozicije i (p)ostati identifikacijsko sredstvo na internetu, svojevrsna cyber osobna iskaznica.

Krešimir Macan, PR stručnjak, Manjgura

U skoroj budućnosti doći će do potpune integracije web portala i društvenih mreža - portal bez takve povezanosti i interaktivnosti neće biti konkurentan. Dodatno bit će sve važnija mobilna verzija portala budući da ćemo portalima pristupati više s mobilnih pametnih telefona, nego osobnih računala.

Integracija pametnih telefona, društvenih mreža i portala omogućit će da svatko od nas dobije svoju personaliziranu verziju portala na zaslonu telefona - ponudu napravljenu samo za nas, u skladu s našim navikama.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 14
VIDEO

Što će biti s TikTokom ako ih netko kupi u SAD-u i što to znači za njihove korisnike u Europi?
PRIJETI IM ZABRANA

Što će biti s TikTokom ako ih netko kupi u SAD-u i što to znači za njihove korisnike u Europi?

Plus+ Sa stručnjakom za kibernetičku sigurnost razgovarali smo o pozadini zabrane TikToka, tehnološkim posljedicama ako ih netko kupi i kako bi takav TikTok funkcionirao

Iznimno tanki Honor X8b košta kao trećina top modela danas, ali dolazi s nizom dobrih aduta
PRISTUPAČAN I SNAŽAN

Iznimno tanki Honor X8b košta kao trećina top modela danas, ali dolazi s nizom dobrih aduta

X8b dolazi u kućištu tankom samo 6,8 mm te je među najtanjim uređajima, a i prilično je lagan sa svojih 166 grama.
Suradnja u AI-ju Hrvatske i Slovenije može donijeti veću konkurentnost poduzeća
AI KONFERENCIJA

Suradnja u AI-ju Hrvatske i Slovenije može donijeti veću konkurentnost poduzeća

Konferenciju su organizirali Infobip, Slovensko-hrvatski poslovni klub SLO CRO i slovensko veleposlanstvo u Zagrebu, s ciljem razmjene znanja i iskustava u primjeni AI-ja u poduzećima kako bi s time uspješnije poslovali.