Obavijesti

Kolumne

Komentari 7

Tehnologija olakšava posao: Aplikacije za mobilne novinare

Mobilne aplikacije omogućuju da gomilu stvari brže obavimo, ali i olakšavaju rad. Fotografije ili bilješke sada se automatski spremaju i uvijek su i svugdje dostupne

VIDEO

Paralelno s razvojem mobilnih tehnologija posljednjih se godina mijenja prilično brzo mijenja i način na koji novinari rade svoj posao. Novinarstvo danas tehnički više nije isto kao prije pet ili deset godina. Pametni telefoni, aplikacije i društvene mreže značajno su promijenili način i brzinu rada. Skupa oprema i prijenosnici više nisu apsolutna nužnost za rad na terenu, a zahvaljujući sve kvalitetnijim mobilnim uređajima i bržim bežičnim vezama, pametni telefoni su na putu da postanu glavni novinarski alat. 

Sami uređaji dolaze s gomilom aplikacija koje olakšavaju posao. iOS, Android, ili Windows uređaji dolaze s aplikacijama za zapisivanje bilješki, diktafonom i fotoaparatom i to su one najbitnije koje svakom novinaru trebaju. No, neke od njih imaju ograničene mogućnosti i vjerojatno svatko ima druge favorite koje koristi, ili aplikacije koje se plaćaju i nude naprednije mogućnosti (Camera+). Ovo su neki od onih koje ja koristim.

Dropbox
Fotografije ili video koji snimite uz razne aplikacije možete i uređivati na mobitelima, no često će vam biti važno što prije sadržaj poslati urednicima. Dropbox je odličan za dijeljenje datoteka, a automatika će taj posao još i olakšati. 
Naravno, na Androidu možete i izbjeći Dropbox. Fotografije možete automatski učitavati na svoj Google+ profil te ih podijeliti s drugima ili ih dijeliti kroz Google Drive.

SoundCloud
Prije pisanja tekstova vjerojatno ćete trebati snimiti određene tonove, ako ste imali sugovornike. SoundCloud omogućuje da snimite audio zapis i brzo ga i jednostavno podijelite s drugima na Facebooku ili Twitteru. Naravno, povezivanjem s društvenim mrežama možete pratiti i snimke drugih korisnika ili medija. 

Evernote
Kroz Evernote možete spremati bilješke, fotografije, snimke, ali i gomilu drugih stvari. Tekst koji pišete možete formatirati, a aplikacija se sinhronizira s različitm platformama te vam olakšava korištenje na više uređaja.

Genius Scan
Mobilni skener može poslužiti za skeniranje dokumenata za priče na kojima radite, ali i za slanje raznih potvrda. Aplikacija za iPhone radi kao i kamera na telefonu, ali dokument koji skenirate možete preciznije označiti i spremiti ga u .pdf formatu. Genius Scan će dodatno obraditi sliku kako bi dobili čiste bijele papire sa crnim tekstom, a dokumente možete i eksportirati u razne cloud servise (Dropbox, Google Drive) ili u Evernote.

Banjo
Novinarima ova aplikacija omogućuje da, preko društvenih mreža koje koriste, vide što dijele ljudi na određenom području. Možete tražiti prema gradu ili području i raznim mrežama, što može biti korisno u slučaju breaking news priča

Simplenote
Odlična i jednostavna aplikacija za spremanje bilješki, sinkronizirat će se između svih vaših uređaja, što znači da tekst možete početi pripremati na terenu, a na računalu na poslu možete jednostavno nastaviti raditi na istom dokumentu. Uz jednostavne oznake lako možete pronaći stare bilješke, a možete ih i dijeliti.

YouTube Capture 
Želite li brzo podijeliti snimku s vašeg iPhonea, YouTube Capture u par klikova će vam to omogućiti. Možete dijeliti video u punoj rezoluciji i birati na koje mreže će se podijeliti. Na Android uređajima je ovo dio sustava.

Naravno, uz aplikacije koje olakšavaju rad, na mobitelu je poželjno imati i one kojima ćete pratiti što se događa u svijetu oko vas. Uz email, Twitter, Facebook, Google+, za novost će poslužiti i čitači, poput Feedlyja ili Flipboarda. A ako se treba uživo javiti s terena, Ustream,  Bambuser ili Livestream su među popularnijim servisima.

Naravno, ovo su aplikacije koje olakšavaju posao novinarima. Recite nam u komentarima pomažu li vama neke aplikacije u poslu kojim se bavite.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 7
VIDEO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac
VATRENI AS OTVORENO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac

Nikad nisam stigao zahvaliti Mariju Budimiru za prvi gol u Dinamu, pet puta kaznili su me zbog kašnjenja, a u Dinamu je minuta kašnjenja 100 eura! Stotine Brazilaca prijetile su mi smrću nakon gola na SP-u...

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?
'RENTATE' LI SVOJ VID?

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?

Iako je to na našim prostorima možda nepojmljivo, u južnokorejskoj kulturi smatraju da, ako osobe starije od 20 godina nose naočale za vid, imaju 'loše roditelje' koji na vrijeme nisu ispravili dioptriju djetetu kad je to bilo potrebno
Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV
SVJETSKA PREMIJERA

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV

Rijetko koji model na tržištu ovdje nudi više prostora, i iskreno, trenutno nam ne pada na pamet ni jedan veliki SUV koji bi imao više prostora od ove Škode