Obavijesti

Tech

Komentari 26

Zaboravite SOPA-u, Europa će priznati velikog brata ACTA-u

Zaboravite SOPA-u, Europa će priznati velikog brata ACTA-u
2

EFF upozorava da nadzor koji ACTA-a uvodi uključuje i detaljnu provjeru internetske komunikacije korisnika čime su ugroženi građanska sloboda i pravo na privatnost

VIDEO

Tek što se u SAD-u priča oko SOPA-e i PIPA-e počela stišavati, Europska Unija počet će raditi (krajem tjedna) na ratifikaciji globalnog sporazuma o zaštiti intelektualnog vlasništva (Anti-Counterfeiting Trade Agreement), piše Siliconrepublic.

Tako će se europske zemlje priključiti SAD-u, Australiji, Južnoj Koreji, Novom Zelandu, Meksiku, Maroku, Singapuru, UAE-u i Kanadi u potpori ACTA-i.

Prema Electronic Frountier Foundationu (EFF), međunarodnoj neprofitnoj organizaciji koja zastupa zaštitu korisničkih digitalnih prava, ACTA će se primarno boriti protiv krivotvorenja fizičkih dobara, poput lijekova.

Međutim, u stvarnosti trebala bi imati širi opseg, a posebnu pozornost posvetit će novim načinima nadzora "​​internetske distribucije i informacijske tehnologije."

Prošlog tjedna stotine važnih internetskih stranica u SAD-u uključujući Wikipediju, WordPress, Boing Boing... protestirali su protiv SOPA-e i PIPA-e, a milijuni internetskih korisnika pridružili su se putem društvenih mreža. Sve to nagnalo je Bijelu kuću i čalnove američkog senata da povuku odluku o donošenju kontroverznih zakona. 

Jedan od glavnih razloga zašto ACTA budi sumnju kod korisnika interneta je činjenica da se o sporazumu vrlo malo zna. Prema EFF-u, ACTA sadrži nekoliko članaka koji bi mogli ugroziti privatnost korisnika te građanske slobode kao i zakonitost poslovanja, inovacije i slobodu protoka informacija. Osim toga, ACTA će navodno zemljama u razvoju ograničiti mogućnost odabira politike koja najviše odgovara njihovim državnim prioritetima te razvitku gospodarstva.

EFF upozorava da nadzor koji ACTA-a uvodi uključuje i detaljnu provjeru internetske komunikacije korisnika čime su ugroženi građanska sloboda, pravo na privatnost i internetska inovacija.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 26
VIDEO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac
VATRENI AS OTVORENO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac

Nikad nisam stigao zahvaliti Mariju Budimiru za prvi gol u Dinamu, pet puta kaznili su me zbog kašnjenja, a u Dinamu je minuta kašnjenja 100 eura! Stotine Brazilaca prijetile su mi smrću nakon gola na SP-u...

Gdje su Hajdukovi juniori točno godinu dana nakon finala LP-a?
OBLJETNICA VELIKOG USPJEHA

Gdje su Hajdukovi juniori točno godinu dana nakon finala LP-a?

Finale Lige prvaka mladih najveći je uspjeh Hajdukove akademije, ali malo je igrača dobilo priliku u seniorima. Dijelom zbog odluke čelnika kluba da jure naslov prvaka, dijelom jer se sami nisu izborili za minutažu
U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?
'RENTATE' LI SVOJ VID?

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?

Iako je to na našim prostorima možda nepojmljivo, u južnokorejskoj kulturi smatraju da, ako osobe starije od 20 godina nose naočale za vid, imaju 'loše roditelje' koji na vrijeme nisu ispravili dioptriju djetetu kad je to bilo potrebno