Obavijesti

Tech

Komentari 166

Prosvjed protiv ACTA-e: Vladi građani predali svoje zahtjeve

Prosvjed protiv ACTA-e: Vladi građani predali svoje zahtjeve
43

Građani traže reformu autorskih prava za digitalno doba, nepristupanje sporazumu te kritičan stav "protiv neujednačenog razvoja nametanjem ovakvih sporazuma"

VIDEO

Na prosvjedu protiv ACTA-e u subotu u Zagrebu te se okupilo oko 200 građana. Mogle su se čuti poruke protiv ACTA-e, te parole protiv predsjednika Josipovića koji je podržao ACTA-u. Na prosvjedu koji je u isto vrijeme počeo u Splitu okupilo se stotinjak građana.

Prosvjednici su ispred Ministarstva rekli kako ACTA krši temeljna prava korisnika interneta te da se ovime nameće pravda korporacija. Od Vlade su tražili:

- nepristupanje sporazumu ACTA jer donosi opasnosti po prava građana i prosperitet društva

- da u međunarodnim odnosima zauzme kritičan stav protiv neujednačenog razvoja nametanjem ovakvih trgovinskih sporazuma

- da krenu u reformu autorskog prava za digitalno doba

Zamjenik ministrice vanjskih poslova, Joško Klisović, rekao je ispred Ministarstva da je pravo svakog građana da izađe na ulice i kaže što misli. Dodao je da će o ovome biti rasprava. Prosvjednici će Vladi poslati e-mail kada osnuju radnu skupinu kako bi dogovorili sastanak s Vladom.

Oko 16 sati je u Zagrebu dio prosvjednika protiv ACTA-e otišao s prosvjeda, dok se ostatak uputio prema Ministarstvu kulture. Prosvjednici su kasnije otišli i prema Trgu bana Jelačića te Markovu trgu, gdje ih je presrela policija. Policajcima su uzvikivali da ukoliko ih ne puste na Markov trg, da je to dokaz kako Vlada Zorana Milanovića nije ništa drugačija od prošle. Sukoba između prosvjednika i policije nije bilo, a oko 17 sati su se građani razišli.

Unatoč jakoj buri i niskoj temperaturi na riječkom Korzu okupila se skupina od stotinjak prosvjednika protiv potpisivanja sporazuma ACTA. Neki od njih su imali maske, a neki transparente te su svirali na bongosima. Većina je imala fotoaparate ili kamere te su snimali prosvjed ispred Radija Rijeke. Na transparentima su ispisali poruke poput "ACTA korak u krivom smjeru", "Tko ima autorsko pravo na slobodu", "Free internet" i druge. Na mirnom prosvjedu u Rijeci nije bilo obraćanja javnosti putem megafona.

Organizatori su sve pozvali da im se pridruže u mirnom okupljanju u Zagrebu ispred Ministarstva vanjskih poslova, u Rijeci kod Radio Rijeke, u Osijeku na Trgu Ante Starčevića, u Puli na Formu i Splitu na Peristilu. Prosvjednike je podržao i Tonino Picula, koji je kazao kako se mora dodatno informirati kako bi donio sud o ACTA-i. 

Kao što su najavili: Josipoviću opet napali stranicu

Kao što su i najavili u petak hakerska grupa Anonymous ponovno je srušila internetsku stranicu predsjednika Ive Josipovića. Stranica nije bila dostupna dio dana. Stranicu su hakirali i u četvrtak jer je predsjednik govorio u prilog ACTA-e. U subotu su nedostupne bile i stranice ZAMP-a i Instituta hrvatske glazbe. Inače, Josipovićev komentar o zaštiti autorskih prava na Facebooku dobio je više od 930 komentara, u kojima su ga mnogi napali zbog podržavanja ACTA-e.

Njemačka odgodila potpisivanje ACTA-e

Česi, Poljaci i Slovaci odbili su ratificirati sporni sporazum, a iza njih to je odmah učinila i Latvija. Potpisivanje ACTA-e odgodila je u petak i Njemačka. Hrvatska vlada još nema stav o spornom sporazumu, no potpredsjednica Vlade Milanka Opačič ističe kako će se provesti javna rasprava.

ACTA-u su 1. listopada 2011. potpisale Australija, Kanada, Japan, Maroko, Novi Zeland, Singapur, Južna Koreja i Sjedinjene Države. U siječnju 2012. pridružila im se Europska unija.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 166
VIDEO

Telemachov novi potez: Snizili cijene optike svima i dižu brzine
POZITIVAN CJENOVNI UDAR

Telemachov novi potez: Snizili cijene optike svima i dižu brzine

Telemach je odlučio pojednostaviti ponudu te svojim korisnicima optičkog interneta snižavaju cijene u njihovim Giga paketima. Uz to, ukinuli su i najmanji paket od 300 Mbit/s te svi dosadašnji korisnici dobivaju 1 Gigu

Veliki dan za male izumitelje i STEM-ovce: Pokazat će što su naučili u Školi budućnosti
INNOVATION DAY 2024.

Veliki dan za male izumitelje i STEM-ovce: Pokazat će što su naučili u Školi budućnosti

Veliki edukativni projekt STEMwave završava spektakularnim dograđajem u subotu 11. svibnja u Infobipovom kampusu "Alfa Centauri" u Zagrebu
Umjetna inteligencija AlphaFold 3 predviđa strukturu molekula
NOVI MODEL

Umjetna inteligencija AlphaFold 3 predviđa strukturu molekula

Google DeepMind najavio je novu vrstu modela umjetne inteligencije za medicinska istraživanja koji može predvidjeti strukturu i interakcije svih živih molekula