Obavijesti

Pametna kuna

Komentari 2

Obavezna pravila ponašanja: Preživljavanje na uredski način

Obavezna pravila ponašanja: Preživljavanje na uredski način
1

Čak i u 'zdravoj' klimi vrijede pravila: Što vam smeta prihvatite kao dio posla jer ćete živčanim nastupom ostaviti dojam kako se ne nosite dobro s poslom i stresom

VIDEO

I ako mislite da je u vašem uredu ugodna atmosfera, ne šteti prisjetiti se pravila pristojna ponašanja koje štiti vaš profesionalni ugled, napominju stručnjaci za karijere. Promisli prije nego što kažeš, zlatno je pravilo. Jer sve i da ste u slobodno vrijeme stand-up komičar, kolege nužno ne moraju dijeliti vaš smisao za humor, a neki su i malo uštogljeniji pa bi ih vaše šale mogle uvrijediti. Najbolje je procijeniti s kojim kolegama možete biti slobodniji, a s kojima je nužan isključivo profesionalan odnos. Iznimno je važno i biti timski igrač. To ne znači kako najbolje ideje trebate dijeliti s cijelim odjelom, nego procijeniti kad je bitno istaknuti vlastite vrline, a u kojim ćete situacijama “pružiti ruku kolegi” i raditi za zajednicu. Nesuglasice na poslu najbolje je riješiti e-mailom ako ne možete razgovarati. Ali dobro promislite i tri puta udahnite prije nego što ste stisnuli “pošalji”. 

Riječi koje izgovorite u ljutnji na kraju će najviše naštetiti vama. Kad nastanu problemi u radnoj okolini, a oni su neizbježni, sjetite se da je najvažnije biti dama odnosno gospodin. 

Politički stavovi ne dijele se s kolegama

Osobne stavove i uvjerenja ostavite kod kuće. Na poslu je najvažnije biti izvrstan u tome što radite i ostati profesionalan kad je najteže. Razgovori o politici, vjerskim uvjerenjima i sličnome teme su za kave s prijateljima, a ne s kolegama. 

Poštujte dobre strane politike tvrtke

Čak i ako se ne slažete s nekim stavkama politike tvrtke za koju radite, prisjetite se njezinih dobrih strana i njih poštujte. Konstruktivne su kritike dobrodošle, ali svakoga živcira ponavljanje žalopojki. Ako ste posve nezadovoljni, tražite dalje.

Prostote je najbolje ostaviti za iscrpljujući trening

Pripazite kako se izražavate. Čak i ako ste simpatični i milozvučni s klijentima, a inače u uredu psujete kao kočijaš, zapravo ostavljate vrlo nepristojan dojam. A pokazujete i prijetvornost te loš odgoj. 

Preživi radni dan bez sloma živaca 

Svaki zaposlenik izgubi u prosjeku dva sata na dan na poslu zbog ometanja sa strane ili prekidanja kolega, pokazalo je američko istraživanje. No stručnjaci savjetuju kako je to nužno prihvatiti jer su sastavni dio profesionalnog života. Najgore što možete učiniti je ludjeti i biti naprasit zato što vam se kolega obratio u pogrešnom trenutku, upozoravaju psiholozi. Time ostavljate dojam kao da ste previše nervozni što zapravo pokazuje da se ne nosite dobro s poslom i stresom. Najbolja je taktika mudro rasporediti zadatke imajući na umu da se treba ostaviti barem sat vremena “praznoga hoda” na dan upravo za smetnje sa strane. 

Rasporedite li tako vrijeme, ometanja će vas više neće živcirati nego će postati podnošljiva. Važno ih je pokušati svesti na minimum. Primjerice, ne morate uvijek biti dostupni - ne javljajte se na telefon svaki put čim zazvoni, nije uvijek poziv važniji od vašeg posla. I ne odgovarajte isti čas na e-mail. Vaš je posao uvijek prioritet, a sve ostalo može pričekati. Nemojte se bojati kako će drugi misliti kako ste bezobrazni ako se odmah ne javite. 

Ljubazno odgodite zahtjev 

Ako ste usred važnog zadatka ili koncizne završne misli, a upravo vam se obratio kolega, najbolje mu je pristojno dati do znanja da malo pričeka, savjetuju psiholozi. Kad završite svoje, ljubazno pitajte kolegu što je trebao i svi će biti sretni. 

Vrijeme za tišinu je nužno

Ako vaš zadatak zahtijeva tišinu i fokusiranje, najbolje je isključiti sve popratne sadržaje kako vas ne bi ometali. A kolegama pristojno najavite da ih molite da vas ne ometaju sljedeća tri sata. 



Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac
VATRENI AS OTVORENO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac

Nikad nisam stigao zahvaliti Mariju Budimiru za prvi gol u Dinamu, pet puta kaznili su me zbog kašnjenja, a u Dinamu je minuta kašnjenja 100 eura! Stotine Brazilaca prijetile su mi smrću nakon gola na SP-u...

Gdje su Hajdukovi juniori točno godinu dana nakon finala LP-a?
OBLJETNICA VELIKOG USPJEHA

Gdje su Hajdukovi juniori točno godinu dana nakon finala LP-a?

Finale Lige prvaka mladih najveći je uspjeh Hajdukove akademije, ali malo je igrača dobilo priliku u seniorima. Dijelom zbog odluke čelnika kluba da jure naslov prvaka, dijelom jer se sami nisu izborili za minutažu
Ružičasti Mjesec utjecat će na svaki znak Zodijaka - kod jednih na financije, drugih na ljubav...
SAZNAJTE ŠTO VAS ČEKA

Ružičasti Mjesec utjecat će na svaki znak Zodijaka - kod jednih na financije, drugih na ljubav...

Škorpionom vlada Pluton, planet koji upravlja i uništenjem i transformacijom, tako da ovaj Mjesec naglašava potrebu za suočavanjem s tim skrivenim problemima, kaže astrologinja Rose Smith