Obavijesti

Pametna kuna

Komentari 5

Oko 83% Europljana doživjelo je zlostavljanje na svom poslu

Oko 83% Europljana doživjelo je zlostavljanje na svom poslu
1

Najviše maltretiranja na poslu što od kolega što od strane šefe trpe Britanci, a najmanje Belgijanci, dok Nizozemci čak i puste pokoju suzu, otkrilo je istraživanje

VIDEO

Gotovo 70 posto Britanaca otkrilo je da ih kolege ili šefovi maltretiraju na poslu, otkriva studija kompanije Monster provedena na 16.517 radnika u 53 zemlje. Četvrtina smatra da maltretiranje utječe na njihov rad, dok skoro 10 posto njih priznaje da su pretrpjeli fizički napad na poslu. 

Više od 83 posto Europljana barem je jednom u karijeri doživjelo psihičko ili fizičko zlostavljanje na poslu. Isti problem ima 65 posto Amerikanaca i 55 posto Azijata. Najveći rizik od fizičkog zlostavljanja imaju Španjolci, a Nizozemci su oni koji najčešće plaču. Radnike najmanje zlostavljaju u Belgiji.   

- Poslodavci su odgovorni za zdravlje radnika, njegovu sigurnost i dobrobit, a moraju osigurati zdravu radnu atmosferu u kojoj radnici mogu normalno raditi - ističe Alan Townsend iz kompanije Monster. 

Tvrtke trebaju jasno odrediti politiku i procedure koje će zaposlenici slijediti. To može spriječiti potencijalne opasne ishode, kao što je nizak moral na poslu, loša produktivnost, tužbe i troškove bolovanja, dodaje. Ako vas maltretiraju na poslu, prijavite to Službi za ljudske resurse ili šefu. Međutim ako je riječ o manjoj tvrtki ili o šefu, savjet potražite u sindikatu, napominje glasnogovornik Bullying UK. 

Znakovi maltretiranja na poslu:

  • Stalno vas zadirkuju
  • Ponižavaju vas pred kolegama
  • Ne ponašaju se fer prema vama
  • Zlostavljaju vas psihički ili fizički
  • Okrivljavaju vas za probleme koje su uzrokovali drugi
  • Zatrpavaju vas poslom, tako da ne stignete sve napraviti
  • Redovito se prema vama odnose kao da ste nebitni
  • Preskaču vas po pitanju povišice ili vam uskraćuju priliku za uspjeh

S.O.S. u slučaju mobbinga

1. Čuvajte pisane dokaze poput pisama, dopisa, emaila i SMS poruka. To će vam pomoći u slučaju da želite pokrenuti tužbu. 

2. Pišite dnevnik, na taj način možete otkriti uzorak ponašanja koji se krije iza nasilnika. No nemojte ga ostavljati na poslu kako ne bi dospio u krive ruke. 

3. Razgovarajte s nasilnikom, možda on nije ni svjestan što radi. Zadržite pristojan ton, a ako ne želite sami s njim razgovarati, zamolite nekoga da to uradi umjesto vas. 

4. Potražite pomoć u sindikatu. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 5
VIDEO

Dr. Miličić: Ova bolest ubija brže i češće od raka, sada tražimo pretragu koja može spasiti ljude
VELIKI INTERVJU

Dr. Miličić: Ova bolest ubija brže i češće od raka, sada tražimo pretragu koja može spasiti ljude

Od početka simptoma pa do dijagnoze prolazi previše vremena, tražimo uvođenje novih pretraga koje mogu spasiti živote, kaže akademik Miličić

Najjača šestorka Eurosonga ima svoje adute, no nitko kao Baby Lasagna ne diže fanove na noge
RASTURI IH, BABY!

Najjača šestorka Eurosonga ima svoje adute, no nitko kao Baby Lasagna ne diže fanove na noge

Konkurenti su mu Francuz s jakim vokalom, Švicarac sa miksom od repa do tonova u stilu Mariah Carey, Nizozemac sa srcedrapajućom pričom, Talijanka sa seksepilom i Izraelka koju 'guraju' politička zbivanja
15 recepata s bazgom: Od meda do sirupa, pekmeza, kolača...
SEZONA JE U PUNOM JEKU

15 recepata s bazgom: Od meda do sirupa, pekmeza, kolača...

Od cvjetova možete raditi sve i svašta - od kolača i čaja do soka, meda, sladoleda, likera... Odlične su i bobice od bazge koje se na granama pojavljuju krajem ljeta. Od njim se prave marmelade, sirupi...