Obavijesti

Pametna kuna

Komentari 2

Prirodno ponašanje i osobnost lako vodi do posla iz snova

Prirodno ponašanje i osobnost lako vodi do posla iz snova
1

Ne skrivaj pravo lice! Glumljenje ekstraverta samozatajnim će ljudima potrošiti mnogo energije te ih možda i udaljiti od njihove prave misije u životu

VIDEO

Uvriježeno je mišljenje da svijet pripada komunikativnim ekstravertima, a manje se zna kako svijet ipak pokreću samozatajni introverti. Iako čine tek četvrtinu svjetskog stanovništva, introverti su većina u darovitom dijelu svjetske populacije. Albert Einstein, Newton, Darwin, Shakespeare, Bill Gates, Steven Spielberg, Marylin Monroe, Julia Roberts i Michael Jordan samo su neki od introvertiranih ljudi čiji je doprinos u poslovima kojima su se bavili impresivan. Poznati psiholog Carl Jung slikovito je objasnio osnovnu razliku između introvertiranih i ekstravertiranih osoba. Ekstraverti psihičku energiju crpe iz komunikacije s ljudima, a samozatajni introverti iz samoće, stoga i drukčije postižu uspjeh. U svemu što rade ekstraverti su uvijek u središtu pozornosti. Sve oči uprte su u njih. S lakoćom uspostavljaju kontakte i prilagođavaju se. U poslovnom svijetu upravo su te vještine i važne i tražene te su ključ koji im otvara vrata najperspektivnijih radnih mjesta. O tome svjedoče i sjajne karijere Oprah Winfrey, Johnnyja Deppa i Toma Hanksa. 

I dok ekstraverti uživaju u poslovima u kojima se podrazumijeva komunikacija s ljudima, introvertima su izražene analitičke sposobnosti, ispunjava ih samostalan rad na projektima te rješavanje kompleksnih problema. Svijet promatraju više u sebi te biraju sebi slične suradnike i prijatelje.

Dokažite se sebi, a ne drugima 

Obrazovanje i životopis te dobri poslovni kontakti samo su nagovještaj kvalitete. Na temelju njih možete dobiti posao, no kako biste ga zadržali, morate dokazati da posjedujete potrebne vještine. Pri planiranju karijere usredotočite se na poslove po vašoj mjeri i ne radite ništa kako biste se dokazali drugima. 

Ekstraverti se brže “penju”

Ekstraverti vole čavrljati i s lakoćom se prilagođavaju društvenom okruženju. Socijalne vještine ekstraverata koje dolaze do izražaja u interakciji s ljudima posebno su važne kad je riječ o brzu poslovnom napretku pojedinca te o razvitku poslovanja cijele tvrtke.

Nisu čudaci i vole razgovarati

Za razliku od ekstraverata, introverti trebaju više vremena za sebe. Vole promišljati, analizirati događaje i logički zaključivati. Iako ne vole besmisleno čavrljati, introverti nisu nedruštveni čudaci. Vole duge razgovore o temama koje ih zanimaju te briljiraju u debatama. 

Introverti uživaju raditi sami

Ekstraverti su u poslu energični, brzo se prilagođavaju i snalaze u novim projektima te timskom radu. Iako su introverti mnogo produktivniji kao individualci nego kao timski igrači, to ne znači da su osuđeni na neuspjeh u poslu koji traži suradnju i zajedničke projekte. Oni samo grade karijeru na drugi način.

Niste timski igrač? Javite se! 

Tražimo djelatnika koji nije timski igrač. Očekuje se da radi sam i da ne kontaktira s kolegama i klijentima. U ovakvu bi oglasu poslovnu priliku prepoznalo 25 posto ljudi. To bi bio posao iz snova za sve introverte. Na kojem će poslu vaše sposobnosti najbolje doći do izražaja ovisi o tome koje socijalne vještine posjedujete. Skup tih vještina, koji uključuje način uspostavljanja kontakta i komunikaciju s ljudima, najutjecajniji je čimbenik u istraživanju poslovnih mogućnosti i planiranju karijere. U većini se poslova danas očekuje mnogo timskog rada, prilagodljivost i komunikacija s klijentima. To savršeno odgovara ekstravertima, no ne i introvertima, koji malo teže pronalaze posao kojim su zadovoljni.

Dr.  Laurence Shatkin kategorizirao je šest tipova introverata – realisti, istraživači, umjetnici, društvenjaci, poduzetnici i klasičari. Sastavio je i popis poslova koji odgovaraju tim tipovima. Realisti će se pronaći u botanici i zoologiji. Istraživači vole intelektualni rad i rješavanje složenih problema. 

Umjetnicima odgovaraju dizajnerski, kreativni poslovi bez strogih pravila. Društveni tipovi uživaju u edukativnom radu s ljudima. Poduzetnici imaju vizije, pokreću i vode nove projekte, a klasičari vole rutinske poslove koji se više bave podacima nego idejama.

Ekstraverti

Obiteljski liječnik

Sposobni su razviti odličan odnos s pacijentom te ga u razgovoru savjetovati o prehrani i prevenciji bolesti. Jednostavnim rječnikom objasnit će složene medicinske procedure, nalaze i terapiju.

PR- odnosi s javnošću

Vješto će odgovoriti na sva novinarska pitanja i predstaviti tražene informacije. S lakoćom će uspostaviti i razvijati kooperativne odnose s predstavnicima zajednice, klijentima i zaposlenicima.

Posrednik pri zapošljavanju

Vještom će komunikacijom napraviti most između onih koji traže posao i poslodavaca. Aktivno će prikupljati informacije o slobodnim radnim mjestima te će podnositeljima molbi dati opis posla.

Tehnička potpora za računala

Osobno ili telefonski odgovara na pitanja klijenata te im pomaže riješiti probleme vezane uz računala. Ljude savjetuje o izmjenama sadašnjih i uvođenju novih računalnih sustava.

Odvjetnik

Savjetuje klijente o zakonskim pravima i obvezama, poslovnim transakcijama te o zaštiti njihovih interesa, podizanju tužbe ili obrani, ako su optuženi. Uživa zastupati klijenta u sudskom procesu.

Introverti

Grafički dizajner

Grafički dizajn sjecište je umjetnosti i tehnologije te introvertima omogućuje da razviju sjajnu karijeru radeći na kreativnim projektima za klijente. Dodatna je prednost fleksibilno radno vrijeme.

Građevinski inženjer

Iako je u opisu njegova posla i rad u timu, on glavninu mora obaviti individualno. Zaposlen je na projektima poput gradnje željeznica, autocesta i tunela te nadzire gradnju infrastrukture.

Umjetnik

Posao bez šefa i suradnika. Umjetnici uživaju stvarajući sami jedinstvena djela. U interakciju s drugim ljudima obično dolaze tek kad je njihovo djelo gotovo i spremno za izlaganje ili prodaju.

Računalni programer

Posao pun izazova koji introvertima analitičkog duha omogućuje da sami pronalaze složena rješenja. Zahtijeva stalno usavršavanje profesionalnih znanja i vještina te upoznavanje novih tehnologija.

Farmaceut

Farmacija pruža savršenu kombinaciju misaonog i aktivnog posla. Ipak, to nije posao koji potpuno isključuje rad s ljudima te su farmaceuti u ljekarnama u svakodnevnom kontaktu s kupcima.


Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste
SLAŽETE SE?

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste

Naravno, svaki horoskopski znak je 'pametan' na svoj način, ali kada je riječ o inteligenciji, duhovitosti i analitičkoj sposobnosti, ovo su horoskopski znakovi koji po mišljenju astrologa imaju najviše prednosti

Veliki vodič za Eurosong: Kako glasati, tko će voditi, kada će nastupati naš Baby Lasagna?
SVE ŠTO TREBATE ZNATI

Veliki vodič za Eurosong: Kako glasati, tko će voditi, kada će nastupati naš Baby Lasagna?

U finale Eurosonga prolazi 10 najboljih pjesama iz prvog polufinala, i 10 iz drugog. Uz njih, u finalu se natječu i 'Big 5' zemlje, kao i zemlja domaćin
Tko je Edin Terzić? Hit trener u Europi pomagao 'vatrenima'. I želi biti izbornik reprezentacije
PRIČA O TRENERU DORTMUNDA

Tko je Edin Terzić? Hit trener u Europi pomagao 'vatrenima'. I želi biti izbornik reprezentacije

Otac mu je iz Donjeg Vakufa, majka iz Osijeka. Skautirao je u Hrvatskoj za Borussiju, ljetuje u Makarskoj, zna hrvatske pjesme i prati HNL, a vodio je i Haalanda, Reusa...