Obavijesti

Pametna kuna

Komentari 0

Savjeti za traženje posla koji zlata vrijede

Savjeti za traženje posla koji zlata vrijede
1

Pridružili ste se mrskoj statistici onih koji su ostali bez posla ili niste zadovoljni sadašnjim poslodavcem i vrlo biste se rado maknuli iz sjene njegove patronaže?

VIDEO

Svi ste vi, u više ili manje, neugodnoj situaciji. A umjesto da se prepustite apatiji i kukanju, radije krenite u akciju. U tome će vam od velike pomoći biti naši savjeti za što efikasnije traženje posla. Pročitajte!

Prva stanica do vašeg novog posla bit će internet. Na našem tržištu ima nekoliko servisa za traženje posla. Redovito ih pregledavajte sve. Nije "zgorega" niti preuzeti njihove RSS-ove i biti uvijek u tijeku s novim oglasima koji dolaze. 

Stvorite online identitet 

Svakako se pobrinite da napravite kvalitetan LinkedIn profil. Povežite se sa što više ljudi. Imajte na umu da je ovo vjerojatno prvo mjesto na kojem će vaš potencijalni poslodavac potražiti informacije o vama. Iduća stanica neka bude Facebook. Znate li za kakve fotografije inkriminirajućeg sadržaja, s vašim likom i djelom na Facebooku, zamolite njihovog vlasnika da ih ukloni. U međuvremenu ono što vi možete napraviti jest maknuti sve tagove s nepodobnih fotki u koje bi spadale: pijane fotografije, one koje previše otkrivaju ili fotografije sa sumnjivim ljudima. Twitter je odličan servis na kojem možete pokupiti razne vrijedne informacije. Kako? Napravite profil (ako ga nemate) i provjerite koriste li ga neki ključni ljudi. Ako da, krenite ih pratiti. 

Napišite kvalitetan CV

Malo prije toga složite kvalitetan CV. Ako nemate pojma o pisanju životopisa ili smatrate da trenutni nije dobar, Google će vam biti najbolji prijatelj. Upišite "How to write CV" i dobit ćete brojne rezultate i predloške. To isto možete potražiti i na malo prije spomenutim domaćim servisima za traženje posla. Znate li nekoga tko radi u kadrovskoj službi još bolje, dajte mu/joj da pročita i ocijeni vaš životopis. Ono što svakako on mora biti jest: pregledan, kratak, točan i treba jasno isticati sve vaše prednosti. Uz pismo koje šaljete uz CV napišite sve ono što forma životopisa ne podnosi: jeste li kreativni, točni, precizni, ambiciozni, zašto biste voljeli raditi baš taj posao, biti baš u toj firmi itd...

Proučite informacije na internetu

Uz sve to, internet je odlično mjesto za pronalazak vrijednih informacija. Gotovo svaka tvrtka ima svoju stranicu. Dobro je proučite. Često na tim stranicama možete i pronaći već otvorene natječaje, pa i na to obratite pozornost. Idite i dalje.Pročešljajte forume, blogove, news portale...to su sve mjesta na kojima možete skupiti vrijedne informacije pomoću kojih ćete doći do posla iz snova.

Budite glasni! 

Svoju potragu za informacijama proširite i izvan internetskih tražilica. Raspitajte se kod prijatelja i poznanika, znaju li oni nekoga iz firmi na koje ste bacili oko. Poznata vam je teorija šest stupnjeva? Kaže da smo jedni od drugih odvojeni u samo šest koraka. Da, to uključuje i Billa Gatesa i Madonnu. Zato, budite glasni!

Skupite informacije 

Napravite popis kompanija za koje biste rado radili. Ako ste poslušali naše prijašnje savjete sada već znate neke i neke "insajderske" informacije. Na osnovu njih, činjenica koje ste prikupili o poslovanju tvrtki, kako se radi u kojoj itd...napravite popis s tvrtkama u kojima biste najradije radili. Sada je došao trenutak da iskoristite one veze sa socijalnih siteova. 

Primjerena odjeća 

Ako ste sve odradili kako treba i pod pretpostavkom da natječaj nije namješten i da niste išli iznad svojih mogućnosti (npr. Netko tko po prvi put traži posao ne može se aplicirati na visoko managersku funkciju već treba ići strpljivo, od početka) pozvani ste na razgovor. Traperice, T-shirt, neuredna kosa i nokti neće ići. Ovisno u branši odaberite primjeren outfit. Primjerice ako idete na razgovor u banku poželjniji je konzervativniji look, a ako se aplicirate za web dizajnera u odijelu ćete izgledati preuštogljeno. Ipak, i u jednom i drugom slučaju morate biti uredni, ne smijete otkrivati previše ili na sebe stavljati nenormalne odjevne kombinacije. 

Na razgovoru budite samouvjereni 

Pri upoznavanju s osobom koja će vas intervjuirati čvršće stisnite ruku. Držite se samouvjereno, gledajte je u oči, osmjehujte se (ali ne pretjerano jer to može biti iritantno) i uvijek pripremite par pitanja koja ćete postaviti na kraju intervjua. Neka ona pokazuju da ste napravili svoju domaću zadaću i da ste upoznati s poslovanjem firme. 

Pripremite se na odbijanja

I za kraj, zadnji, možda i najbitniji savjet. Pripremite se na odbijanja. I odbijanja. Neki ljudi pošalju i sto životopisa prije nego nađu posao. Neki i više. Situacija je takva kakva je, ali ne gubite nadu i borbenost.

I ne odustajte. Nikada! Kada ćete se najmanje nadati na vrata će vam pokucati prilika života. A onda kreću savjeti kako je iskoristiti.


Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Dr. Miličić: Ova bolest ubija brže i češće od raka, sada tražimo pretragu koja može spasiti ljude
VELIKI INTERVJU

Dr. Miličić: Ova bolest ubija brže i češće od raka, sada tražimo pretragu koja može spasiti ljude

Od početka simptoma pa do dijagnoze prolazi previše vremena, tražimo uvođenje novih pretraga koje mogu spasiti živote, kaže akademik Miličić

Uklete kuće po Hrvatskoj i svijetu: Rijetki im se usude prići
SAMO ZA NAJHRABRIJE

Uklete kuće po Hrvatskoj i svijetu: Rijetki im se usude prići

Moji roditelji su čuli bebu koja plače, a svi smo slušali korake po stubama. Znali smo vidjeti kako se kvaka na vratima spavaće sobe miče gore dolje, ispričao je Britanac koji je živio u ukletoj kući
10 najboljih recepata za lazanje
ZA PRSTE POLIZATI

10 najboljih recepata za lazanje

Kako bi podržali našeg Baby Lasagnu imamo najbolje recepte za lazanje. One su savršeno jelo jer se mogu napraviti na puno načina i prilagoditi svakome, od onih koji vole meso do vegana i vegetarijanaca