Obavijesti

Kolumne

Komentari 115

"Arbitraža je mrtva!" Kao i dvije presude Ivi Sanaderu

"Arbitraža je mrtva!" Kao i dvije presude Ivi Sanaderu
1

Male ljetne teorije zavjere. Što povezuje arbitražni sporazum s Ivom Sanaderom, i kakve veze imaju presude Sanaderu s Karamarkovim susretom s Mađarima?

VIDEO

"Arbitražni sporazum je mrtav", objavila je jučer njegova potpisnica Jadranka Kosor.

A danas je Jutarnji list objavio da su mrtve i dvije pravomoćne sudske presude protiv onoga tko se navodno protivio tom sporazumu, pa i tvrdio da je zbog njega napustio premijersku poziciju, Ive Sanadera.

Zanimljiva podudarnost, zar ne?

Kazneni postupak protiv Sanadera navodno je pokrenut dan poslije njegova isključenja iz HDZ-a, nakon što je na famoznoj pučističkoj press konferenciji trećeg siječnja 2010. godine, kao počasni predsjednik HDZ-a, optužio vodstvo stranke za nesposobnost, najavio svoj povratak u politiku, ali i iskoristio priliku da podsjeti kako je otišao iz Vlade zato što nije želio potpisati sporazum sa Slovenijom o arbitraži granice u Savudrijskoj vali.

"Nisam bio spreman prodavati hrvatski teritorij za članstvo u Europskoj uniji", pohvalio se tada Sanader, a zatim tu tezu ponavljao sve dok napokon nije uhićen, zatvoren i osuđen.

Karamarko bi rušio arbitražu

A Ustavni sud poništio je dvije pravomoćne presude protiv bivšeg premijera, onu za Hypo banku i Inu, upravo u tjednu kad je izbio skandal s arbitražnim sucima i hrvatska strana počela ozbiljno razmišljati o tome da se raskine sporazum o arbitraži.

Čak je i Tomislav Karamarko, koji je bio ministar policije kad je Sanader pred optužnicom pobjegao iz zemlje i dao je podršku premijerki Kosor za potpisivanje sporazuma sa Slovenijom, jučer poručio kako će dati podršku Vladi ako ona napusti ugovor o arbitraži.

Možda ove dvije stvari nisu direktno povezane, ali svejedno se lijepo isprepleću.

Taman za ljetnu razonodu.

Ivo Sanader je nakon isključenja iz HDZ-a ponavljao tvrdnju, koju mu je navodno smislio Andrija Hebrang, kako je s premijerskog mjesta otišao zato što nije bio spreman trgovati granicom za deblokiranje pregovora s EU. 

Nije to rekao odmah, nije to izričito rekao ni prije isključenja iz HDZ-a, ali se tog obrazloženja primio kao pijan plota nakon što ga je hrvatsko pravosuđe okružilo listom grijeha, od korupcije, preko ratnog profiterstva, do crnih fondova HDZ-a.

A te presude su mu poništene baš u trenutku kad se predlaže poništavanje arbiražnog sporazuma sa Slovenijom.

Krug je zatvoren. I sve kao da se vraća na početak.

Mađarski sastanci

Osim što Sanader ostaje u pritvoru zbog postupka za Fimi mediju, i osim što ga čekaju ponovljena suđenja za Hypo, ali i ono za ustupanje Ine mađarskom MOL-u.

I upravo to posljednje suđenje je također zanimljivo, u svjetlu nedavnog sastanka Tomislava Karamarka s mađarskim ministrom vanjskih poslova u Zagrebu, na kojem su - prema priopćenju mađarske strane - raspravljali o napetostima između dviju zemalja narasle tijekom dugogodišnjeg spora između MOL-a i Ine, te odbijanju Hrvatske da investira u plinsku interkonekciju.

Što je dobro poslužilo SDP-ovu Gordanu Marasu kako bi podsjetio da je Karamarko bio jedan od ministara u Sanaderovoj Vladi koji su glasali za prepuštanje svih upravljačkih prava u Ini mađarskom partneru. 

"O čemu je onda Karamarko u tajnosti razgovarao s Mađarima", upitao se nedavno Maras, a Karamarko uzvratio: "Priča o Ini i MOL-u doista nesuvisla konstrukcija".

Ali svejedno intrigantna.

Kao što je intrigantan zahtjev za raskidom arbitraže u trenutku poništavanja Sanaderovih presuda, zajedno s Karamarkovim sastancima s Mađarima u trenutku kad će se Sanaderu ponovno suditi za predaju Ine mađarskom partneru.

Za ljetnu teoriju zavjere više nego dovoljno.

Tomislava Klauškog pratite i na Facebooku

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 115
VIDEO

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste
SLAŽETE SE?

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste

Naravno, svaki horoskopski znak je 'pametan' na svoj način, ali kada je riječ o inteligenciji, duhovitosti i analitičkoj sposobnosti, ovo su horoskopski znakovi koji po mišljenju astrologa imaju najviše prednosti

Veliki vodič za Eurosong: Kako glasati, tko će voditi, kada će nastupati naš Baby Lasagna?
SVE ŠTO TREBATE ZNATI

Veliki vodič za Eurosong: Kako glasati, tko će voditi, kada će nastupati naš Baby Lasagna?

U finale Eurosonga prolazi 10 najboljih pjesama iz prvog polufinala, i 10 iz drugog. Uz njih, u finalu se natječu i 'Big 5' zemlje, kao i zemlja domaćin
Posjetili smo najveći zabavni park u Europi: 'Vožnje su lude, ali adrenalin te tjera na još'
NEPONOVLJIVO ISKUSTVO

Posjetili smo najveći zabavni park u Europi: 'Vožnje su lude, ali adrenalin te tjera na još'

Otvorenje hrvatskog dijela parka bio je povod da obiđemo spektakularan park u njemačkom Rustu koji dnevno može primiti čak 35.000 ljudi. Najveća atrakcija je Rimčev roller coaster Voltron Nevera