Obavijesti

Kolumne

Komentari 257

Božo Petrov je šokiran? E pa građani su u još gorem šoku...

Božo Petrov je šokiran? E pa građani su u još gorem šoku...

Božo Petrov je šokiran prevelikim očekivanjima građana. A građani su još više šokirani njegovom Vladom, koalicijom, ministrima, odlukama... Šokirani su čak i oni koji su od ovakve bastard Vlade očekivali najgore.

VIDEO

Božo Petrov je šokiran.

"Šokiran sam velikim očekivanjima od Mosta u tako kratkom vremenu", požalio se čelnik Mosta i drugi potpredsjednik Vlade, u intervjuu za tjednik Globus. 

"Kao da građani", kaže on, "smatraju Most krivim što nije bolje u roku od 24 sata, a prethodnih 20 godina su žmirili".

I koliko god Božo Petrov bio šokiran, to svejedno nije ništa u usporedbi sa stupnjem šokiranosti samih građana.

Ne samo onih koji su glasali za Most, pa zbog toga požalili i zakleli se da im se takva greška više nikada neće ponoviti. I ne samo onih koje je taj isti Most u zadnji čas iznevjerio, dovodeći na vlast onu drugu koaliciju.

Šokirani su svi: i oni koji su očekivali puno, pa i previše, kao i oni koji nisu očekivali ništa.

Pa su od ove Vlade dobili nešto još gore.

Najgori šokovi

Božo Petrov je šokiran reakcijama građana, ali građani su još više šokirani političkom garniturom koju je taj Petrov doveo na vlast, procedurom kojom je ta Vlada formirana, odabirom kadrova koji sačinjavaju tu "stručnu i reformsku Vladu", načinom na koji ta vlada funkcionira...

Šokirani su čak i oni koji su se pripremali na najgore.

Možda Božo Petrov ima neku svoju sliku stvarnosti, ali ova slika njegove Vlade i njegove stranke, s njegovim ljudima i ministrima, zastupnicima i suradnicima, zabrinjavajuća je koliko i komična.

U prvom redu, nije baš previše jasno čemu Most uopće više služi u ovoj Vladi. Da forsira reforme koje nikako da se stave na stol ili da drži HDZ  pod kontrolom?

Pa onda puste u Vladu Miju Crnoju i Zlatka Hasanbegovića. Jer im je, eto, ponestalo prava na veto. A sada se natežu oko Milijana Brkića. 

Za kojeg prvo Most (tko iz Mosta?) kaže da može biti ministar branitelja, ali ne ako se pokaže da je plagirao diplomski, pa onda iz Mostova MUP-a poruče da će se ispitivati taj palgijat, pa Miro Bulj kaže da to nema veze jer on ima "diplomu Domovinskog rata", pa Ivan Kovačić šuti jer nema stav oko Brkića niti ga želi izreći, da bi zatim Petrov i ekipa krenuli na neki tajni sastanak.

I to je samo jedan primjer kako funkcionira Most u Vladi. Čak i ne previše šokantan.

Tko je više uopće Most?

Jer, eto, prije par dana imali smo i komediju s vojnim rokom. HDZ želi obvezni vojni rok, Most želi dragovoljni. Odnosno, jedna zastupnica želi.

I to ista ona zastupnica, Iner Strenja Linić, koja se prvo usprotivila smjeni Dragana Lozančića bez saslušanja na saborskom Odboru, pa onda rekla da saslušanje nije potrebno jer bi samo ometalo odluku premijera.

Tko danas više uopće govori u ime Mosta? 

Miro Bulj kad podržava Brkića za ministra? Ines Strenja Linić kad skače sama sebi u usta? Ili Božo Petrov, kad se oporavi od svekolikog šoka?

Petrov je šokiran očekivanjima građana koji su, kako kaže, "20 godina žmirili" (dok je on širom otvorenih očiju išao u susret Željki Markić), a sada žele promjene u 24 sata. Ali nije šokiran činjenicom da je nakon čak pet sjednica prva reformska odluka ove Vlade bilo imenovanje zračne luke Zagreb po Franji Tuđmanu.

Da se i ne govori o šokantnom imenovanju zračne luke po čovjeku koji je na tom mjestu 1996. hrvatske građane nazivao "vragovima, jugonostalgičarima, jalnuškim diletantima".

Pa mu oni na ovaj način odaju počast. 

Stručnjaci za stiropor i ustaše

Nadalje, Božo Petrov je obećavao stručnu Vladu, pa je u nju stavio tek jednu donekle iskusnu osobu, dok su ostali bili njegovi pajdaši ili sitni trgovci stiroporom. A istodobno je u Vladu pripustio Karamarkove "stručnjake".

Imajući sve to u vidu, šokantno bi bilo kad bi ta ekipa ikada uspjela nešto napraviti.

I nismo još sigurni za Petrova, ali šokantno je da njegova Vlada drastično smanjuje izdvajanja za nezaposlene, a izmišlja novac za predizborna obećanja za novorođenu djecu. Da govori o štednji, a povećava rashode proračuna.

I možda Petrov osobno nije šokiran izjavama svog koalicijskog partnera Tomislava Karamarka i njegovih kolega iz Domoljubne koalicije, od Hasanbegovića do Ivana Tepeša, ali za obične građane je šokantno da Most na sve to šuti kad je već takve ljude doveo na vlast.

Permanentni raspad sistema

Dakle, ako ćemo se već nadmetati tko je više u šoku, profesionalni psihijatar Božo Petrov mora znati da uvjerljivo gubi.
Građani nisu očekivali promjene u 24 sata, bez obzira što kaže čelnik Mosta, ali nisu ni očekivali ovakav raspad sistema koji traje već dva mjeseca. 

Prvih mjesec dana se Petrov natezao s Karamarkom oko Vlade, nakon čega je sklepan ovaj kadrovski bastard na čelu s premijerom koji ni o čemu ne odlučuje, već samo provodi odluke koje mu serviraju Karamarko i Petrov. Ako se ikada uspiju odgovoriti.

A drugih mjesec dana gledamo kako ta Vlada ne izlazi ni s jednim konkretnim reformskim prijedlogom. Osim, jasno, Tuđmanova aerodroma.

Tko zna, možda ovoliki šok Bože Petrova zbog prevelikih očekivanja građana proizlazi iz činjenice da je on od početka znao kako će sve to funkcionirati. Odnosno, kako neće funkcionirati.

Ali zato se samo može nadati da građane nakon ovakva dva mjeseca vladavine ove njegove garniture ništa više neće moći šokirati. Da će se šok izlizati, a oni naprosto otupjeti.

Naravno, pod uvjetom da Petrov i ekipa ne čuvaju onu pravu municiju za nastavak mandata. I da oni pravi šokovi tek slijede. 

Tomislava Klauškog pratite i na Facebooku

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 257
VIDEO

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje
ZDRAVLJE I PREVENTIVA

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje

Slijedeći osam zdravih načina ponašanja moguće je smanjiti biološku dob, otkiva istraživanje. Radi se o svakodnevnim navikama koje su dostupne na jednostavan način

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?
'RENTATE' LI SVOJ VID?

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?

Iako je to na našim prostorima možda nepojmljivo, u južnokorejskoj kulturi smatraju da, ako osobe starije od 20 godina nose naočale za vid, imaju 'loše roditelje' koji na vrijeme nisu ispravili dioptriju djetetu kad je to bilo potrebno
Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV
SVJETSKA PREMIJERA

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV

Rijetko koji model na tržištu ovdje nudi više prostora, i iskreno, trenutno nam ne pada na pamet ni jedan veliki SUV koji bi imao više prostora od ove Škode