Obavijesti

Kolumne

Komentari 250

Bruna Esih je nova Kolinda, a Hasanbegović prava kukavica

Bruna Esih je nova Kolinda, a Hasanbegović prava kukavica
1

Zlatko Hasanbegović nije imao dovoljno hrabrosti sam se kandidirati za gradonačelnika Zagreba, ali je zato pogurnuo Brunu Esih, povjesničarku koja bi komunalne probleme u gradu mogla pobrkati s komunizmom.

VIDEO

Lako je Davoru Bernardiću. On ne igra, pa ne može ni izgubiti.

Predsjednik SDP-a i dugogodišnji šef zagrebačke organizacije SDP-a nije istaknuo kandidata svoje stranke u Zagrebu, pa se može onda braniti da nije ni izgubio.

Ali pogledajte što se događa Andreju Plenkoviću.

On na izborima ima čak tri kandidata:  jednog službenog, Dragu Prgometa, jednog neslužbenog, Milana Bandića, i jednu kandidatkinju s desnog krila, Brunu Esih.

Ono što se čini kao tri puta veća mogućnost za pobjedu, zapravo je utrostručena šansa za poraz.

Bernardić može pobijediti bez da je uopće ni igrao, a Plenković bi mogao čak tri puta izgubiti.

Pa to nisu hadezeovci

Naravno, nije to baš tako, ali činjenica jest da se već sada čini kako predsjednik HDZ-a ima mnogo većih problema u kandidacijskom postupku u Zagrebu. 

U prvom redu, kao službenog kandidata za gradonačelnika istaknuo je Dragu Prgometa. Čovjeka koji se prije pola godine vratio u HDZ nakon što je iz njega istupio kao zamjenik predsjednika, u međuvremenu se priključio Mostu, pregovarao s Milanovićem u stanu bez zavjese zbog čega su ga najurili iz Mosta, a nedavno je čak javno optužio taj svoj HDZ da je rušio vlastitu vladu.

Bernardić je podržao Anku Mrak Taritaš iz HNS-a, ali i to se doima kao prirodnije rješenje od Plenkovićeva guranja Prgometa u Zagrebu.

Prgomet je dobro prošao u Zagrebu na pretprošlim parlamentarnim izborima, ali učinio je to sa svojom listom, u savezu s Mostom, protiv HDZ-a. I to samo jednom.

Hasanbegovićev avatar

Dugo je Prgomet tražio svoju priliku za afirmaciju i pozicioniranje na političkoj sceni, sada ju je napokon i izborio. Samo što bi se njegov, posve izgledan poraz, mogao snažnije odraziti na onoga tko ga je kandidirao.

I kao da to nije bilo dovoljno, Plenkoviću se pred nosom pojavila kandidatura Brune Esih, nove Kolinde, nove heroine radikalne desnice, i "avatar kandidata" Zlatka Hasanbegovića. 

Ona za tu poziciju nema baš nikakve predispozicije. Kao predana desničarska povjesničarka zagrizla za pitanja lustracije, ona bi vrlo lako komunalne probleme mogla pobrkati s komunizmom, a komunalne redare s komunistima.

Osim toga, ni ona nije članica HDZ-a, kao što je i Hasanbegović u stranku ušao tek prije godinu i pol. Njih dvoje, plus ražalovani Andrija Hebrang, preko Zagreba kreću u desničarski udar na Plenkovića.

Obračun Esih-Prgomet mogao bi označiti pobjednika u srazu Plenkovića i Hasanbegovića.

Samo, hoće li Plenković imati snage izbaciti Hasanbegovića iz stranke u koju se ovaj jedva učlanio? 

Nema hrabrosti

"Mislim da za to nitko ne bi imao hrabrosti", kazala je jutros Jadranka Kosor, komentirajući vikend najavu predsjednika HDZ-a da će snositi posljedice svi oni koji neće podržavati službenog kandidata njihove stranke. 

Hasanbegović već javno podržava Brunu Esih. Je li to dovoljan razlog za disciplinski postupak? Ili će i sam Hasanbegović malo gurnuti glavu u rov nakon što je pogurnuo Esih da vodi njegove bitke.

On za svoju kandidaturu ipak nije imao dovoljno hrabrosti.

No, zato će Esih do kraja iskoristiti ove izbore u Zagrebu da se promovira na političkoj sceni kao nova uzdanica političke desnice čije ambicije se sigurno neće zaustaviti na lokalnim izborima. 

A tko zna, možda usput nauči kako napraviti fontanu u koju se nitko neće pomokriti.

Plenki u gabuli

Plenkoviću bi se tako mogao višestruko vratiti njegov oportunizam prilikom postavljanja Brune Esih na listu HDZ-a na parlamentarnim izborima. Stvorio je osobu koja sada direktno radi protiv njega. Tako tipično za HDZ.

Uglavnom, premijer se tako našao u teškoj gabuli.

Izbore za gradonačelnika vjerojatno neće dobiti. Ako i dobije, njegov kandidat nema podršku cijele stranke. Ako izgubi, to neće biti toliko strašno koliko će strašno biti ako pritom izgubi od Brune Esih.

Nema sumnje da bi HDZ-ova desnica, skupa s Tomislavom Karamarkom koji se probudio iz višemjesečne hibernacije, to znala iskoristiti u pritisku na predsjednika stranke.

Plenković bi se mogao utješiti eventualnom pobjedom Milana Bandića, kao većeg hadezeovca od svih ovih kandidiranih hadezeovaca, ali to znači da će opet imati posla s optuženikom za korupciju.

A i taj Bandić, rekli bi cinici, bio je nekad bliži Davoru Bernardiću.

Tko onda može više izgubiti u Zagrebu, Bernardić ili Plenković?

Onaj tko nema nijednog kandidata ili onaj tko ih ima više od jednog?

Ako ništa drugo, obojica se mogu utješiti da ni HDZ ni SDP već jako dugo nisu imali svog gradonačelnika u Zagrebu. Pa im ni ovo neće biti šok za organizam. 

Ostale kolumne Tomislava Klauškog pogledajte ovdje.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 250
VIDEO

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje
ZDRAVLJE I PREVENTIVA

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje

Slijedeći osam zdravih načina ponašanja moguće je smanjiti biološku dob, otkiva istraživanje. Radi se o svakodnevnim navikama koje su dostupne na jednostavan način

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?
'RENTATE' LI SVOJ VID?

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?

Iako je to na našim prostorima možda nepojmljivo, u južnokorejskoj kulturi smatraju da, ako osobe starije od 20 godina nose naočale za vid, imaju 'loše roditelje' koji na vrijeme nisu ispravili dioptriju djetetu kad je to bilo potrebno
Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV
SVJETSKA PREMIJERA

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV

Rijetko koji model na tržištu ovdje nudi više prostora, i iskreno, trenutno nam ne pada na pamet ni jedan veliki SUV koji bi imao više prostora od ove Škode